Καϊκοβάδης Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καϊκοβάδης Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1239
Θάνατος1257
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΚαϊχοσρόης Β΄ και Γκιουρτζού Χατούν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣουλτάνος του Ρουμ

Ο Καϊκοβάδης Β΄ (1239 - 1257) Σουλτάνος του Ρουμ (1249 - 1257) ήταν ο μικρότερος από τους τρεις γιους του σουλτάνου Καϋχοσρόη Β΄ με την Γεωργιανή πριγκίπισσα Θαμάρ.[1] Η μητέρα του ήταν η αγαπημένη σύζυγος του Καϋχοσρόη Β΄ γι'αυτό ο πατέρας του επέλεξε τον Καϋκοβάδη σαν διάδοχο. Την εποχή που πέθανε ο πατέρας του ήταν πολύ μικρός και αδύναμος και το σουλτανάτο βρισκόταν σε κίνδυνο από τους Μογγόλους, ο βεζίρης αποφάσισε να τοποθετήσει συμβασιλείς τους δυο μεγαλύτερους αδελφούς του Καϊκαούσης Β΄ και Κιλίτζ Αρσλάν Δ΄.

Οι Μογγόλοι ζήτησαν από τον αδελφό του Καϊκαούσης Β΄ να έρθει να επισκεφτεί τον Μόνγκε Καν (1209 - 1259), τα αδέλφια σε συμβούλιο στην Καισάρεια αποφάσισαν να στείλουν στην θέση του τον Καϋκοβάδη Β΄. Το ταξίδι για την Οβορχανγκάι που βρισκόταν η πρωτεύουσα του Μόνγκε Καν ήταν περιπετειώδες, ο Καϊκοβάδης Β΄ μπόρεσε να το καθυστερήσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Την επόμενη μέρα που ξεκίνησε το ταξίδι ο Καϊκοβάδης Β΄ βρέθηκε αιφνίδια νεκρός, ο σερίφης που τον συνόδευε κατηγορήθηκε ότι τον θανάτωσε αλλά δεν αποδείχτηκε τίποτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cahen, σ. 271

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Claude Cahen, Pre-Ottoman Turkey: a general survey of the material and spiritual culture and history c. 1071-1330, trans. J. Jones-Williams (New York: Taplinger, 1968)