Γκιουρτζού Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκιουρτζού Χατούν
Kaykhusraw II dirham.jpg
Coin of Sultan Kaykhusraw II. The sun is thought to represent Gurju Khatun and the lion the sultan. (see also Lion and Sun)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Γκιουρτζού Χατούν (γεωργιανά: გურჯი-ხათუნი , Gurji-xatuni) ( fl. 1237-1286) ήταν μια γεωργιανή βασιλική πριγκίπισσα από τη δυναστεία των Βαγρατιδών και βασιλική σύζυγος του Σουλτανάτου του Ρουμ ως αγαπημένη σύζυγος του σουλτάνου Καϋχοσρόη Β', την οποία παντρεύτηκε μετά το θάνατο του Μωάμεθ Β΄ του Khwarazm το 1237. [1] [2] Μετά το θάνατό του το 1246 παντρεύτηκε τον ισχυρό άνδρα της Ανατολίας, Περβάν. Ήταν η μητέρα του σουλτάνου Καϋκοβάδη Β' και προστάτιδα του Ρουμί.

Ο τίτλος της Gurju Khatun σημαίνει "Γεωργιανή κυρία" στις τουρκικές γλώσσες.

Γεννήθηκε ως Ταμάρ (γεωργιανά: თამარი, Tamari) ένα βιβλικό όνομα δημοφιλές στο Βασίλειο της Γεωργίας και πήρε το όνομά της από τη γιαγιά της βασίλισσα, Ταμάρ η Μεγάλη.[3]

Η Γκιουρτζού Χατούν ήταν κόρη της βασίλισσας Ρουσουντάν της Γεωργίας και του Σελτζούκου πρίγκιπα Ghias ad-din, που ήταν εγγονός του Κιλίτζ Αρσλάν Β'.

Ήταν αδερφή του βασιλιά Δαβίδ VI της Γεωργίας.

Όπως και οι περισσότεροι Γεωργιανοί, η Ταμάρ παρέμεινε αρχικά μία Ανατολικό-Ορθόδοξη Χριστιανή, αλλά είναι γνωστό ότι στράφηκε στο Ισλάμ αργότερα, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που προσηλυτίστηκε. Λέγεται ότι ο ήλιος στα νομίσματα των Σελτζούκων εκείνης της εποχής συμβολίζει την Ταμάρ, ενώ το λιοντάρι αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον σουλτάνο. Αυτό το έμβλημα, γνωστό ως shir-u hurshid (Λιοντάρι και Ήλιος), αργότερα διαδόθηκε στον ισλαμικό κόσμο (αν και η προέλευσή του χρονολογείται από πολύ νωρίτερα χρόνια). Μετά το θάνατο του Καϋχοσρόητο 1246, η κυβέρνηση του σουλτανάτου κατασχέθηκε από τον Pervane Mu'in al-Din Suleyman που παντρεύτηκε την Γκουρτζού Χατούν.

Είναι γνωστό ότι έχει προστάτευε τις επιστήμες και τις τέχνες και ότι ήταν φίλημε τον διάσημο ποιητή Σούφι Ρούμι. Υποστήριξε επίσης την κατασκευή του τάφου του ποιητή στην Κόνια.[4]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Georgia and the Anatolian Turks in the 12th and 13th Centuries by A.C.S. Peacock, Anatolian Studies, Vol. 56 (2006), pp. 127-146
  2. Cosmopolitanism and the Middle Ages, John M. Ganim, 51
  3. ჯაველიძე ე., ქართული საბჭოთა ენციკლოპედია, ტ. 4, გვ. 579-580, თბ., 1979 წელი.
  4. H. Crane "Notes on Saldjūq Architectural Patronage in Thirteenth Century Anatolia," Journal of the Economic and Social History of the Orient, v. 36, n. 1 (1993), p. 18.