Γκιουρτζού Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκιουρτζού Χατούν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
გურჯი-ხათუნი (Γεωργιανά)
Γέννηση1227 (περίπου)[1]
Βασίλειο της Γεωργίας[1]
Θάνατος1286 (περίπου)[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΣουλτανάτο του Ρουμ
ΘρησκείαΓεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία
Ισλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚαϊχοσρόης Β΄ (1240–1246)[1]
Pervâne (1246–άγνωστη τιμή)[1]
ΤέκναΚαϊκοβάδης Β΄
ΓονείςΓκίας αντ-Ντιν και Ρουσουντάν της Γεωργίας[1]
ΑδέλφιαΔαυίδ ΣΤ΄ της Γεωργίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Μπαγκρατιόνι και Σελτζούκοι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣουλτάνος του Ρουμ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γκιουρτζού Χατούν (γεωργιανά: გურჯი-ხათუნი , Gurji-xatuni, 1237-1286) ήταν μία γεωργιανή βασιλική πριγκίπισσα από τη δυναστεία των Βαγρατιδών και βασιλική σύζυγος του Σουλτανάτου του Ρουμ ως αγαπημένη σύζυγος του σουλτάνου Καϋχοσρόη Β', την οποία παντρεύτηκε μετά το θάνατο του Μωάμεθ Β΄ του Khwarazm το 1237. [2] [3] Μετά το θάνατό του το 1246 παντρεύτηκε τον ισχυρό άνδρα της Ανατολίας, Περβάν. Ήταν η μητέρα του σουλτάνου Καϋκοβάδη Β' και προστάτιδα του Ρουμί.

Γεννήθηκε ως Ταμάρ (γεωργιανά: თამარი, Tamari) ένα βιβλικό όνομα δημοφιλές στο Βασίλειο της Γεωργίας και πήρε το όνομά της από τη γιαγιά της βασίλισσα, Ταμάρ η Μεγάλη.[4] Ο τίτλος της Γκιουρτζού Χατούν σημαίνει "Γεωργιανή κυρία" στις τουρκικές γλώσσες.

Η Γκιουρτζού Χατούν ήταν κόρη της βασίλισσας Ρουσουντάν της Γεωργίας και του Σελτζούκου πρίγκιπα Γκίας αντ-ντιν, που ήταν εγγονός του Κιλίτζ Αρσλάν Β'[5]. Αδελφός της ήταν ο βασιλιάς Δαβίδ ΣΤ' της Γεωργίας.

Όπως και οι περισσότεροι Γεωργιανοί, η Ταμάρ παρέμεινε αρχικά μία Ανατολικό-Ορθόδοξη Χριστιανή, αλλά είναι γνωστό ότι στράφηκε στο Ισλάμ αργότερα, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που προσηλυτίστηκε. Λέγεται ότι ο ήλιος στα νομίσματα των Σελτζούκων εκείνης της εποχής συμβολίζει την Ταμάρ, ενώ το λιοντάρι αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον σουλτάνο. Αυτό το έμβλημα, γνωστό ως shir-u hurshid (Λιοντάρι και Ήλιος), αργότερα διαδόθηκε στον ισλαμικό κόσμο (αν και η προέλευσή του χρονολογείται από πολύ νωρίτερα χρόνια). Μετά το θάνατο του Καϋχοσρόητο 1246, η κυβέρνηση του σουλτανάτου κατασχέθηκε από τον Περβάνη που παντρεύτηκε την Γκουρτζού Χατούν.

Είναι γνωστό ότι προστάτευε τις επιστήμες και τις τέχνες και ότι ήταν φίλη με τον διάσημο ποιητή Σούφι Ρουμί. Υποστήριξε επίσης την κατασκευή του τάφου του ποιητή στην Κόνια.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 sufism.org/library/articles/gurcu-hatun-and-lady-jacoba-mystic-cousins.
  2. Georgia and the Anatolian Turks in the 12th and 13th Centuries by A.C.S. Peacock, Anatolian Studies, Vol. 56 (2006), pp. 127-146
  3. Cosmopolitanism and the Middle Ages, John M. Ganim, 51
  4. ჯაველიძე ე., ქართული საბჭოთა ენციკლოპედია, ტ. 4, გვ. 579-580, თბ., 1979 წელი.
  5. «Ertatsminda». Crossing Frontiers (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2021. 
  6. H. Crane "Notes on Saldjūq Architectural Patronage in Thirteenth Century Anatolia," Journal of the Economic and Social History of the Orient, v. 36, n. 1 (1993), p. 18.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]