Καφετέρια με γάτες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καφετέρια με γάτες στην Αγία Πετρούπολη

Η καφετέρια με γάτες ή Cat καφέ είναι ένα είδος καφετέριας. Το χαρακτηριστικό τους είναι οι γάτες που υπάρχουν παντού και τις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να χαϊδέψουν και να παίξουν μαζί τους. Οι πελάτες πληρώνουν την είσοδό τους στο καφέ, ή σε άλλα καταστήματα την ώρα παραμονής. Οι καφετέριες με γάτες μπορούν να θεωρηθούν ένα είδος υπηρεσίας ενοικίασης ζώων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη καφετέρια με γάτες άνοιξε το 1998 στην Ταϊβάν[1] και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Ταϊπέι.[2] Το ταϊβανέζικο κατ καφέ άρχισε γρήγορα να προσελκύει εκτός από ντόπιους και Ιάπωνες τουρίστες, κάνοντας έτσι τα κατ καφέ γνωστά και στην Ιαπωνία, στην οποία το πρώτο κατ καφέ άνοιξε το 2004 στην Οσάκα.[3]

Ιαπωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καφετέριες με γάτες είναι αρκετά δημοφιλείς στην Ιαπωνία, και στο Τόκιο υπάρχουν 37 κατ καφέ. Ένα από τα πρώτα είναι το Κατάστημα με γάτες(猫の店) όπου άνοιξε το 2005 από τον Νοριμάσα Χανάντα. Η δημοτικότητα των κατ καφέ στην Ιαπωνία οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές πολυκατοικίες απαγορεύουν τα κατοικίδια ζώα και για αυτό οι κάτοικοι καταφεύγουν στις καφετέριες για να συναντήσουν το αγαπημένο τους ζώο. Επίσης οι συνθήκες ζωής στις μεγάλες ιαπωνικές πόλεις δεν είναι κατάλληλες για να ζήσει ευτυχισμένη μία γάτα. Άλλες μορφές ενοικίασης ζώων, όπως καφετέριες με κουνέλια, είναι εξίσου δημοφιλείς στην Ιαπωνία.

Μερικές καφετέριες έχουν συγκεκριμένα είδη γάτας όπως μαύρες γάτες, χοντρές γάτες, σπάνιες ράτσες γάτας ή πρώην αδέσποτες γάτες. Ένα κατ καφέ πρέπει να έχει πάρει άδεια και να συμμορφώνεται με αυστηρούς κανόνες προστασίας των ζώων.

Οι ιαπωνικές καφετέριες με γάτες παίρνουν αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσουν την καθαριότητα και την καλή διαβίωση των ζώων, προσέχοντας ιδίως να μην ενοχλούνται υπερβολικά οι γάτες από παιδιά ή όταν κοιμούνται. Επίσης πολλές καφετέριες υιοθετούν αδέσποτες γάτες και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σε θέματα σχετικά με την καλή μεταχείριση των γατών. Το 2011 ή τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι επισκέφτηκε μια καφετέρια με γάτες στο Τόκιο κατά τη διάρκεια της περιοδείας της.

Αυστρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη καφετέρια με γάτες στην Ευρώπη ήταν το Neko cafe που άνοιξε το 2007 στην Βιέννη[4] (Neko είναι η ιαπωνική λέξη για τη γάτα).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nikkei BP : Article on May 2, 2008 Αρχειοθετήθηκε 2018-03-04 στο Wayback Machine. Πρότυπο:Jp icon
  2. ASCII : Article on August 19, 2007 Πρότυπο:Jp icon
  3. με όνομα "猫の時間" (Neko no Jikan, δηλαδή "Η Ώρα της Γάτας") - Nikkei BP, May 2, 2008
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013.