Κατερίνα (περιοδικό)
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Η Κατερίνα είναι εβδομαδιαίο ελληνικό εφηβικό περιοδικό που κυκλοφόρησε το 1973.[1] Είναι ένα από τα μακροβιότερα έντυπα του είδους, και κυκλοφορούσε από τον εκδοτικό οίκο Ανεμοδουρά. Η Κατερίνα ήταν το πρώτο εβδομαδιαίο περιοδικό σε μέγεθος τσέπης, και ασχολείται με αστρολογία, με θέματα μόδας, ομορφιάς, σχέσεων και υγείας. Τα περιοδικά Κατερίνα και Σούπερ Κατερίνα σταμάτησαν να κυκλοφορούν από το 2014.[εκκρεμεί παραπομπή].
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Βασικός συντελεστής του περιοδικού υπήρξε από την αρχή η Κατερίνα Ρώσσιου-Ανεμοδουρά, σύζυγος του Γιώργου Ανεμοδουρά (γιου του Στέλιου Ανεμοδουρά), ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εκδοτικής εταιρείας Περιοδικός Τύπος.
Από μικρή ηλικία, η Κατερίνα ήθελε να ασχοληθεί με τα έντυπα, ενώ είχε σπουδάσει γραφικές τέχνες και ιστορία τέχνης στη Σχολή Δοξιάδη, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Αρχικά είχε εργαστεί στην εταιρεία γραφικών τεχνών Ασπιώτη ΕΛΚΑ.
Η Κατερίνα εκτιμούσε ιδιαίτερα τον πεθερό της Στέλιο Ανεμοδουρά και είχε μια ιδιαίτερη επαγγελματική σχέση μαζί του. Ήταν αυτή που πρότεινε να δημιουργηθεί ένα εφηβικό περιοδικό, ανάλογο του Μπλεκ, αλλά για κορίτσια.
Ο Στέλιος Ανεμοδουράς είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση της Κατερίνας και για το όνομα του περιοδικού και πρότεινε το όνομά της. Η ίδια ζήτησε από τα στελέχη του Περιοδικού Τύπου να ψηφίσουν για το όνομα του περιοδικού, θέλοντας αυτό να είναι κάτι που θα αρέσει σε όλους και τελικώς αναδείχθηκε το όνομά της.
Το εβδομαδιαίο περιοδικό βασιζόταν στα θέματα που απασχολούσαν τους εφήβους. Περιλάμβανε ακόμα πληθώρα κόμικς που απευθύνονταν σε νεαρά κορίτσια, μυθιστορήματα σε συνέχειες, παιχνίδια, μόδα, κατασκευές και άλλα.[1]
Σούπερ Κατερίνα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1979 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η μηνιαία εκδοχή της Κατερίνας, με το όνομα Σούπερ Κατερίνα.[1] Τα δύο περιοδικά αναφέρονταν σε διαφορετικό ηλικιακό κοινό, με την Κατερίνα να έχει κοινό 14 έως 16 χρόνων, ενώ η Σούπερ Κατερίνα 10 έως 19 χρόνων. Η Σούπερ Κατερίνα ασχολούταν με τις σχέσεις των εφήβων με το αντίθετο φύλο, τη φιλία και το φλερτ και περιλαμβάνει θέματα σχετικά με διάσημες προσωπικότητες, με την ομορφιά, τη μόδα και την υγεία.
Οι σελίδες του περιοδικού αρχικά ήταν ασπρόμαυρες, εκτός από τα κεντρικά σαλόνια που τα κοσμούσαν αφίσες, ενώ κάποια κεντρικά θέματα κάποιες φορές ήταν έγχρωμα.
Το 1980, η Σούπερ Κατερίνα πρόσθεσε ως δώρο σιδερότυπα με ήρωες του κινηματογράφου και άλλων χώρων, ενώ το 1989 ξεκίνησε να κυκλοφορεί πλήρως έγχρωμη -από 50, οι έγχρωμες σελίδες έγιναν 180, δηλαδή το σύνολο του περιοδικού.
Τον πρώτο καιρό κυκλοφορίας της, η Σούπερ Κατερίνα απευθυνόταν περισσότερο και στα δύο φύλα, αλλά στην πορεία, το 1995, η Κατερίνα Ανεμοδουρά αποφάσισε να στρέψει το περιοδικό αποκλειστικά στο κοριτσίστικο εφηβικό κοινό. Συχνά, το περιοδικό συνοδευόταν από μικρά δώρα, όπως βραχιόλια, κοσμήματα και άλλα. Τα αντίτυπα κυκλοφορίας της Σούπερ Κατερίνας συνήθως κυμαινόταν στα 60.000.
Συντάκτες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η συντακτική ομάδα της Σούπερ Κατερίνας αποτελούνταν από μεγάλους, αλλά και μικρούς σε ηλικία ρεπόρτερ. Κατά καιρούς, ανάμεσα στους συντάκτες του περιοδικού, εκτός από την ίδια την Ανεμοδουρά, βρέθηκαν οι Δημήτρης Ψαθάς, Γιάννης Νένες, Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, Θέμος Αναστασιάδης και άλλοι.
Υποδοχή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο πρώτο εξώφυλλο της Σούπερ Κατερίνας εικονίστηκε ο Τζον Τραβόλτα, και το περιοδικό πούλησε περίπου 70.000 αντίτυπα στην Αθήνα και άλλα τόσα εκτός Αθηνών.[1] Άλλα τεύχη με υψηλές πωλήσεις ήταν: 72.000 τον Ιούλιο του 2006 με εξώφυλλο την Φαίη Ζαφειράκου, 73.000 τον Απρίλιο του 2006 με εξώφυλλο την Anastacia και 77.000 στις 2 Οκτωβρίου του 2000 με εξώφυλλο την Thalia, ενώ το τεύχος με τις υψηλότερες πωλήσεις ήταν αυτό που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1998, με εξώφυλλο τις Spice Girls, πουλώντας 113.000 αντίτυπα.
Επιρροή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Σούπερ Κατερίνα μαζί με την Μανίνα αποτέλεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα δημοφιλή έντυπα για χιλιάδες έφηβες, ιδιαίτερα σε εποχές κατά τις οποίες σπάνιζαν οι δυνατότητες ψυχαγωγίας. Διάφορα έντυπα κατά καιρούς προσπάθησαν να μιμηθούν το πρότυπο της Σούπερ Κατερίνας, αλλά δεν γνώρισαν την ίδια μακροβιότητα.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 «Μηχανή του Χρόνου: Ποια ήταν η Κατερίνα που έδωσε το όνομα της στο περιοδικό». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-12-02. https://web.archive.org/web/20171202060736/http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh-toy-xronoy-poia-htan-h-katerina-poy-edwse-to-onoma-ths-sto-periodiko.4739598.html. Ανακτήθηκε στις 2017-11-26.