Κατελειός Κεφαλονιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°4′48″N 20°45′0″E / 38.08000°N 20.75000°E / 38.08000; 20.75000

Κατελειός
Κατελειός is located in Greece
Κατελειός
Κατελειός
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΚεφαλονιάς, Δημοτική Κοινότητα Μαρκοπούλου Κεφαλληνίας
Γεωγραφία
ΝομόςΚεφαλονιάς
Πληθυσμός
Μόνιμος30
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας280 82
Τηλ. κωδικός2671

Ο Κατελειός είναι ένα παραλιακό χωριό της νότιας Κεφαλονιάς. Ανήκει στο Δήμο Ελειού-Πρόνων και στην απογραφή του 2001 είχε 42 κατοίκους.

Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Αργοστόλι, κοντά στην παραλία Μούντα και στον οικισμό της Σκάλας. Ο πληθυσμός του χωριού κατοικεί κυρίως τον Άνω Κατελειό, την παλαιά θέση του χωριού. Το χωριό έχει αλιευτική και ναυτική παράδοση: παλιότερα, καΐκια για μεταφορές αγαθών και ανθρώπων πηγαινοέρχονταν στη Ζάκυνθο και την ηπειρωτική Ελλάδα με βάση τον Κατελειό.

Αρχαιολογικά ευρήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κοντινό Σπήλαιο Σάκκος έχουν εντοπιστεί ευρήματα από τη Λίθινη Εποχή, στα γειτονικά Μαυράτα υπάρχει τάφος της μυκηναϊκής περιόδου, ενώ πίσω από την παραλία της Αγίας Βαρβάρας διακρίνονται ρωμαϊκά ερείπια.

Ό,τι έχει απομείνει από την παλιά αποβάθρα και το μώλο στον κόλπο υποδεικνύει την ύπαρξη λιμανιού και εμπορικού κέντρου στον Κατελειό κατά την Ενετοκρατία.

Θαλάσσιες χελώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος Κατελειού, που ιδρύθηκε το 1994 έχει ως δραστηριότητα τη μελέτη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τους ανθρωπογενείς και μη παράγοντες που απειλούν να το υποβαθμίσουν. Το βασικό του πρόγραμμα είναι η μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta που ωοτοκεί στη Μούντα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]