Καταρράκτες Κρίμλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καταρράκτες Κρίμλερ

Οι καταρράκτες Κρίμλερ (Γερμανικά: Krimmler Wasserfälle), με συνολικό ύψος 380 μέτρα είναι οι υψηλότεροι στην Αυστρία. Βρίσκονται στον ποταμό Krimmler Ache κοντά στο χωριό Κριμλ στο εθνικό πάρκο της οροσειράς Χόε Τάουερν στην πόλη του Σάλτσμπουργκ.

Οι καταρράκτες Κρίμλερ είναι ένας κλιμακωτός καταρράκτης. Ξεκινά στην κορυφή της κοιλάδας Krimmler Ache και χωρίζεται σε τρία στάδια. Το ανώτερο στάδιο έχει ύψος 140 μέτρων, το μεσαίο στάδιο ύψος 100 μέτρων και το χαμηλότερο ύψος 140 μέτρων. Το υψηλότερο σημείο του καταρράκτη είναι 1.470 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Krimmler Ache είναι ένα παγετώδες ρεύμα του οποίου η ροή ποικίλλει σημαντικά αναλόγως την εποχή. Η ογκομετρική του ροή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι 20.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα, ενώ τον Φεβρουάριο είναι μόνο 500 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Η μεγαλύτερη μετρημένη ροή ήταν στις 25 Αυγούστου 1987, στα 600.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Μετά τους καταρράκτες, το ποτάμι ενώνεται με το Σάλτσαχ, το οποίο στη συνέχεια καταλήγει στον ποταμό Δούναβη και τέλος στη Μαύρη Θάλασσα.

Προσπάθειες για την αξιοποίηση των καταρρακτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Krimmli vízesés.jpg

Η τεράστια ποσότητα νερού σημαίνει φυσικά και ένα αντίστοιχα υψηλό επίπεδο υδροηλεκτρικής ενέργειας και επομένως τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη από το 1899, έγινε προσπάθεια να παραδοθούν οι καταρράκτες Κρίμλερ σε έναν επιχειρηματία για εργοστασιακούς σκοπούς. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Τα κύρια αντεπιχειρήματα ήταν, αφενός, η ταχέως μεταβαλλόμενη ποσότητα νερού και, αφετέρου, ο ήδη ακμάζων τουρισμός. Στα χρόνια που ακολούθησαν, επρόκειτο να αποφευχθούν επανειλημμένα οι επιθυμίες της ενεργειακής βιομηχανίας, μέχρι το 1967, με την απονομή του ευρωπαϊκού διπλώματος διατήρησης της φύσης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τέτοιες σκέψεις τελικά τέθηκαν εκτός συζήτησης.

Μελέτη του Ιατρικού Πανεπιστημίου Paracelsus υποστηρίζει πως λόγω της υδρονέφωσης και λόγω της περιεκτικότητας της σε ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άσθματος. Ωστόσο, οι ειδικοί επικρίνουν την ενημερωτική αξία της μελέτης ως ανεπαρκή.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να διασφαλίσει ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν να δουν περισσότερα από τον καταρράκτη χωρίς δυσκολία, ο Ignaz von Kürsinger από το Μίτερσιλ, δημιούργησε ένα μονοπάτι προς το πάνω μέρος του καταρράκτη. Το 1879, το Austrian Alpine Club βελτίωσε το δρόμο για να προσφέρει πανοραμική θέα. Περίπου 400.000 άνθρωποι επισκέπτονται τους καταρράκτες Κρίμλερ ετησίως. Το ομιχλώδες κλίμα γύρω από τον καταρράκτη δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για εκατοντάδες βρύα, λειχήνες και φτέρες. Η γύρω περιοχή είναι βιότοπος για 62 είδη πουλιών.

Υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στους κατοίκους της περιοχής λόγω του υψηλού επιπέδου κυκλοφορίας σε ένα σχετικά μικρό χωριό και λόγω της διάβρωσης του δρόμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Tallest Waterfalls of Austria"[νεκρός σύνδεσμος]
  2. "Krimmler Wasserfälle"
  3. Krimmler Wasserfälle at Salzburger-Saalachtal
  4. Krimmler Wasserfälle (Achenfall, Untere-Mitlere-Oberer Achenfall)
  5. Krimmler Wasserfälle stats on World Waterfall Database
  6. "Wasserfälle gegen Asthma: Wirkung fraglich"