Καταλίν Λεβάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καταλίν Λεβάι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Lévai Katalin (Ουγγρικά)
Γέννηση22  Μαΐου 1954
Βουδαπέστη[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟυγγρικά
ΣπουδέςCollege of Management and Business Studies (έως 1976)
Πανεπιστήμιο Έτβες Λόραντ (έως 1987)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[2]
συγγραφέας[3]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΟυγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΕυρωβουλευτής (2004–2009, Ουγγαρία)[4]
υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου (2003–2004)[5]
ΒραβεύσειςPress Freedom Award (1998)

Η Καταλίν Λεβάι (γεν. στις 22 Μαΐου 1954 στη Βουδαπέστη) είναι Ουγγαρέζα πολιτικός και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η Λεβάι είναι μια αντικομφορμίστρια και σοσιαλφιλελεύθερη πολιτικός που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει εκρηκτικές δηλώσεις για να τραβήξει την προσοχή σε κοινωνικά ζητήματα και κυρίως στο θέμα της ισότητας. Το 2003 αναγορεύτηκε η πρώτη υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου για ίσες ευκαιρίες και ονομάστηκε «η συνείδηση της κυβέρνησης». Το 2005 έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Ουγγαρίας. Λόγω «εσωτερικών ζητημάτων» η αριστερή κυβέρνηση που βρισκόταν στην κυβέρνηση κατάφερε να ψηφίσει δεξιό πρόεδρο, επομένως οι φιλοδοξίες της Λεβάι δεν στέφτηκαν με επιτυχία.

Η Λεβάι είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του γάμου ομοφύλων στην Ουγγαρία. Εργάζεται επίσης για την ενσωμάτωση των ζητημάτων ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, για την άρση των εμποδίων –σωματικών αλλά και ψυχολογικών– που εμποδίζουν τα άτομα με αναπηρία από την πρόσβασή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες ως ίσοι πολίτες και για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων που να διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Ουγγαρία και στην περιφέρεια.

Εκτός από την ενεργό συμμετοχή της στη νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λεβάι ξεκίνησε πολλά πρακτικά έργα που προσφέρουν άμεσες υπηρεσίες στους πολίτες και συμβάλλουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς στην Ουγγαρία. Έτσι, ιδρύθηκε το πρώτο ουγγρικό κέντρο παρέμβασης σε κρίσεις για τα θύματα βίας και ένα δίκτυο «Σπιτιών Ευκαιρίας» χτίζεται σε όλες τις περιοχές της Ουγγαρίας με στόχο τον συντονισμό των τοπικών υπηρεσιών προς τους πολίτες (άμεση κοινωνική βοήθεια, νομική βοήθεια, ψυχική βοήθεια κ.λπ.)

Πρόσφατα, η Καταλίν Λεβάι είναι επίσης γνωστή ως συγγραφέας. [6] Έχει συγγράψει πολλά βιβλία και έχει άλλες στο ενεργητικό της πολλές δημοσιεύσεις για το επαγγελματικό της έργο. Τον Νοέμβριο του 2007 εκδόθηκε το τρίτο της βιβλίο ημι-μυθοπλασίας, που σημείωσε σημαντικό αριθμό πωλήσεων στην ουγγρική αγορά. Το στρωτό στιλ γραφής της, με κάποιες πολιτικές αποχρώσεις, αποπνέει την εντύπωση ότι ακόμη και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι.

Η Λεβάι ήταν υποψήφια του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές της Περιφέρειας II της Βουδαπέστης τον Νοέμβριο του 2011. Ήρθε δεύτερη με 30,55 τοις εκατό μετά τον Ζλοτ Λανγκ (του κόμματος Φίντες). [7]

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Καταλίν Φίντες και ο Γκιόργκι Φολντένι, ο Πρόεδρος του Εθνικού Αντιπροσωπευτικού Σώματος των Συνταξιούχων, ίδρυσαν ένα νέο πολιτικό κόμμα, το "Για την Ουγγαρία με Σθένος" (ουγγρικά: Lendülettel Magyarországért‎‎) για την προάσπιση των συμφερόντων των συνταξιούχων. Το κόμμα αυτό εστιάζει κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, τους φόρους και άλλα θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους. [8]

Η Λεβάι ζει μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης. Έχει μια κόρη, τη δημοσιογράφο Νόρα Λάκος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. PIM identifier. resolver.pim.hu/auth/PIM37343. Ανακτήθηκε στις 13  Ιουνίου 2020.
  2. www.europarl.europa.eu. 28200. Ανακτήθηκε στις 20  Απριλίου 2022.
  3. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουνίου 2019.
  4. www.europarl.europa.eu/meps/en/28200.
  5. Εθνική Συνέλευση της Ουγγαρίας: Parliamentary Information System. l022. Ανακτήθηκε στις 29  Ιουλίου 2022.
  6. «The Hungarian Presence» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2009. 
  7. «Fidesz candidate wins Budapest by-election in landslide» (στα Αγγλικά). Politics.hu. 4 Ιανουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2011. 
  8. «Újabb nyugdíjaspárt alakult» (στα Ουγγρικά). Népszava. 20 Σεπτεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2017.