Κατάλογος των πρωθυπουργών του Κατάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός του κράτους του Κατάρ
Emblem of Qatar.svg
Έμβλημα του Πρωθυπουργού του Καράρ
ΚατοικίαΠράσινο Παλάτι
Διορισμός απόΕμίρης του Κατάρ
Αρχικός κάτοχοςΧαλίφα μπιν Χαμάντ αλ Θανί
Δημιουργία29 Μαΐου 1970


Ο Πρωθυπουργός του Κράτους του Κατάρ (αραβικά: رئیس الوزرا القطری) είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός αξιωματούχος του Κατάρ, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης της χώρας.

Ο Χαλίφα μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, ο τότε εμίρης του Κατάρ θεσμοθέτησε τη θέση αυτή στις 29 Μαΐου 1970 και ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός υπηρετώντας μέχρι τις 27 Ιουνίου 1995, οπότε και καθαιρέθηκε από τον γιο του, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί. Από τις 25 Ιουνίου 2013, Αμπντάλα μπιν Νασέρ αλ Χαλίφα Αλ Θανί είναι ο σημερινός πρωθυπουργός του Κατάρ.

Στις 28 Ιανουαρίου 2020, έπειτα από την παραίτηση του Αμπντάλα μπιν Νασέρ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί νέος πρωθυπουργός έγινε ο Χαλίντ μπιν Χαλίφα μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ Θανί.[1]

Κατάλογος πρωθυπουργών (1970-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Διάρκεια θητείας
Από Έως Συνολικός χρόνος παραμονής στο αξίωμα
1 Χαλίφα μπιν Χαμάντ αλ Θανί
خليفة بن حمد آل ثاني

(1930–2016)

Emblem of Qatar.svg 29 Μαΐου 1970 27 Ιουνίου 1995

(Ανατράπηκε)

25 χρόνια, 29 ημέρες
2 Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί
حمد بن خليفة آل ثاني

(1952–)

Hamad bin Khalifa Al Thani (cropped).jpg 27 Ιουνίου 1995 29 Οκτωβρίου 1996 1 χρόνος, 124 ημέρες
3 Αμπντάλα μπιν Χαλίφα Αλ Θανί
عبدالله بن خليفة آل ثاني

(1958–)

Emblem of Qatar.svg 29 Οκτωβρίου 1996 3 Απριλίου 2007

(Παραιτήθηκε)

10 χρόνια, 156 ημέρες
4 Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θανί
حمد بن جاسم بن جبر آل ثاني

(1958–)

Prime Minister and Minister of Foreign Affairs for the State of Qatar (5570842645).jpg 3 Απριλίου 2007 26 Ιουνίου 2013 6 χρόνια, 84 ημέρες
5 Αμπντάλα μπιν Νασέρ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί
سعادة الشيخ عبدالله بن ناصر بن خليفة آل ثاني

(1960–)

Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani.jpeg 26 Ιουνίου 2013 28 Ιανουαρίου 2020

(Παραιτήθηκε)

6 χρόνια, 216 ημέρες
6 Χαλίντ μπιν Χαλίφα μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ Θανί
صاحب السعادة خالد بن خليفة بن عبد العزيز آل ثاني

(1968–)

Emblem of Qatar.svg 28 Ιανουαρίου 2020 Σημερινός 28 Ιανουαρίου 2020 (2020-01-28) (0 ετών)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Qatari Emir accepts the resignation of the Prime Minister and appoints successor». Up News Info. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020.