Κατάλογος των εμίρηδων του Κατάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εμίρης του Κράτους του Κατάρ
Emblem of Qatar.svg
Έμβλημα του Εμίρη του Κατάρ
Κάτοχος
Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί

από 25 Ιουνίου 2013
ΠροσφώνησηΥψηλότατε
Δημιουργία1868

Αυτός είναι ένας 'κατάλογος των εμίρηδων του Κατάρ.

Οι εμίρηδες του Κατάρ είναι μέλη της δυναστείας Αλ Θανί και το κράτος του Κατάρ ιδρύθηκε το 1850 από τον Μοχάμεντ μπιν Θανί. Ο οίκος των Αλ Θανί κατάγεται από την Μπανού Ταμίμ, μία από τις μεγαλύτερες φυλές στην Αραβική Χερσόνησο.

Hakims του Κατάρ (1847–1971)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Από Έως
1 Σεΐχης
Μοχάμεντ μπιν Θανί
محمد بن ثاني

(1788–1878)

Emblem of Qatar.svg 1847 18 Δεκεμβρίου 1878
2 Σεΐχης
Τζασίμ μπιν Μοχάμεντ Αλ Θανί
جاسم بن محمد آل ثاني

(1825–1913)

Emblem of Qatar.svg 18 Δεκεμβρίου 1878 17 Ιουλίου 1913
3 Σεΐχης
Αμπντάλα μπιν Τζασίμ Αλ Θανί
عبد الله بن جاسم آل ثاني

(1880–1957)

Emblem of Qatar.svg 17 Ιουλίου 1913 20 Αυγούστου 1949 (Παραιτήθηκε)
4 Σεΐχης
Αλί μπιν Αμπντάλα Αλ Θανί
علي بن عبد الله آل ثاني

(1895–1974)

Emblem of Qatar.svg 20 Αυγούστου 1949 24 Οκτωβρίου 1960 (Παραιτήθηκε)
5 Σεΐχης
Αχμάντ μπιν Αλί Αλ Θανί
أحمد بن علي آل ثاني

(1922–1977)

Emblem of Qatar.svg 24 Οκτωβρίου 1960 3 Σεπτεμβρίου 1971

Εμίρηδες του Κατάρ (1971–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Από Έως
1 Σεΐχης
Αχμάντ μπιν Αλί Αλ Θανί
أحمد بن علي آل ثاني

(1922–1977)

Emblem of Qatar.svg 3 Σεπτεμβρίου 1971 22 Φεβρουαρίου 1972 (Ανατράπηκε)[1]
2 Σεΐχης
Χαλίφα μπιν Χαμάντ Αλ Θανί
خليفة بن حمد آل ثاني

(1930–2016)

Emblem of Qatar.svg 22 Φεβρουαρίου 1972 27 Ιουνίου 1995 (Ανατράπηκε)[2]
3 Σεΐχης
Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί
حمد بن خليفة آل ثاني

(1952–)

Hamad bin Khalifa Al Thani (cropped).jpg 27 Ιουνίου 1995 25 Ιουνίου 2013 (Παραιτήθηκε)[3]
4 Σεΐχης
Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί
تميم بن حمد آل ثاني

(1980–)

Tamim bin Hamad al-Thani 2015.jpg 25 Ιουνίου 2013[3] Σημερινός


Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά της διαδοχής του ηγέτη του Κατάρ καθορίζεται από διορισμούς μέσα στην οικογένεια Αλ Θανί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Qatar PM seizes power from cousin». Ottawa Citizen. AP (Beirut). 23 Φεβρουαρίου 1972. https://news.google.com/newspapers?id=VKIyAAAAIBAJ&sjid=quwFAAAAIBAJ&pg=3837,2236057&dq=khalifa+bin+hamad+al+thani&hl=en. Ανακτήθηκε στις 27 June 2013. 
  2. «Prince deposes father in Qatar». Deseret News. 27 Ιουνίου 1995. http://www.deseretnews.com/article/425035/PRINCE-DEPOSES-FATHER-IN-QATAR-PALACE-COUP.html. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2013. 
  3. 3,0 3,1 «Qatari emir Hamad hands power to son Tamim». BBC. 25 Ιουνίου 2013. https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23026870. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Emir of Qatar της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).