Κατάλογος σύγχρονων παγανιστικών ναών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αεροφωτογραφία του Ντίεβτουριμπα Ναού Λουόκστενε στη Λετονία

Το άρθρο αυτό είναι κατάλογος των σύγχρονων παγανιστικών ναών και άλλων θρησκευτικών κτιρίων και δομών, ταξινομημένο αλφαβητικά ανά χώρα.

Δανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βέλχαϊμ Χοφ (Valheim Hof), Κόρινθ[1]

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνικός ναός στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένες Πολιτείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

RUNVira Temple of Mother Ukraine-Oryana, Σπρινγκ Γκλεν, Νέα Υόρκη.

Ισλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ισπανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελετή γάμου στο Τέμπλο δε Γάουτ στην Ισπανία

Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ναός του Γιούπιτερ (Templum Iovis), Τόρρε Γκάια, Ρώμη[16]
  • Ναός της Μεγάλης Μητέρας (Tempio della Grande Dea), Ρώμη[17]

Λετονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντίεβτουριμπα Ναός Λουόκστενε (Lokstenes dievturu svētnīca), Συνοικία Κλίνταϊνε[18]

Λιθουανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαμογιτικό Ιερό στη Λιθουανία
  • Σαμογιτικό Ιερό (Žemaičių Alkas), Σβέντογι[19]
  • Ναός αφιερωμένος στους τέσσερεις θεούς και τις τέσσερεις θεές από τη Βαλτική Μυθολογία στα υπόγεια του Πανεπιστημίου του Βίλνιους.[20]

Ολλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουκρανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σλαβικό Κρεμλίνο του Σουντάκοβ (ρωσικά: Славянский Кремль Сундакова‎), Περιοχή Ποντόλσκι, Όμπλαστ Μόσχας (ένα κρεμλίνο, δηλαδή φρουριακό συγκρότημα, με διάφορες εγκαταστάσεις για τελετές της σλαβικής ιθαγενούς πίστεως, συμπεριλαμβανομένου ενός ναού)
  • Ναός της Φωτιάς του Σβαρόβνιτς (ρωσικά: Храм Огня Сварожича‎) των Κοινοτήτων της Ένωσης της Σλαβικής Ιθαγενούς Πίστεως, χωριό Κρασότινκα, Όμπλαστ Καλούγκα[23]
  • Οίκος Εξαγνισμού/Άρτσι Ντιέτε (γιακουτικά: Арчы Дьиэтэ), Τεγκρικός ναός της πίστης Άγιι (2002), Γιακούτσκ, Γιακουτία, κατασχεμένος από τις τοπικές αρχές.[24][25]

Προγραμματισμένα και υπό κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Χοφ Άουσατρουαρφιελαχσινς (Hof Ásatrúarfélagsins) κατασκευάζεται από τη θρησκευτική οργάνωση Άουσατρουαρφιελαχιδ (Ásatrúarfélagið) στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Έχει καθυστερήσει αρκετές φορές και τώρα κατασκευάζεται σε χωριστά στάδια.[26]
  • Ένας ναός της Σλαβικής Ιθαγενούς Πίστεως κατασκευάζεται στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.[27]
  • Κέντρο των Κοινοτήτων Ρόντνοβερ του Κρασνογιάρσκ «Ροντούνιτσα» (Общины Родноверов Красноярья "Родуница"· εν συντομία: ОРКхолл, ΟΡΚχολλ), η ακρόπολη των κοινοτήτων Ρόντνοβερ του Κρασνογιάρσκ στη Ρωσία (εν εξελίξει)·[28]
  • Ναοί Ιγγλικής Εκκλησίας (Инглиизм) (προγραμματισμένα):[29]
    • Ναός του Βέλες (Капища Велеса), Ομσκ·
    • Ναός του Ίγγλη (Капища Инглии), Ομσκ.
  • Σλαβικός Ναός στο Χαμπάροφσκ (προγραμματισμένο).[30]
  • Atlanta Heathen Hof, ένας ναός της ομάδας Vör Forn Siðr, κατασκευάζεται 15 χλμ. έξω από την Ατλάντα της Τζόρτζια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσής του είναι το 2022.[31]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kane, Njord. «Valheim Hof in Denmark, dedicated to Odin and the gods». Spangenhelm. Spangenhelm. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017. 
  2. 2,0 2,1 Γιώργος Λαμπίρης/Giórgos Lampíris. "Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική Ομάδα Ε (Myths and Truths about the Greek Group E)". newsbeast.gr, 01/11/2015. Retrieved 20/05/2017
  3. «Glastonbury Goddess Temple». goddesstemple.co.uk. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017. 
  4. «Shrines». whitespring.org.uk. The White Spring. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017. 
  5. https://www.webcitation.org/6cZqNjrG6?url=http://newarkadvertiser.co.uk/articles/news/sn9xmbrEjj4NkKZhUfY4ykh0vsTjMTO37oNP1d7FXkI6Y
  6. «Temple of Isis». Temple of Isis. Isis Oasis. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2018. 
  7. Richard Rudgley. 2018. The Return of Odin: The Modern Renaissance of Pagan Imagination.
  8. NewGrange Hall Asatru Hof Αρχειοθετήθηκε 2018-09-05 στο Wayback Machine.. CALIFORNIA-BD.COM.
  9. Ivakhiv, Adrian (2005). «In Search of Deeper Identities: Neopaganism and "Native Faith" in Contemporary Ukraine». Nova Religio: The Journal of Alternative and Emergent Religions 8 (3): σελ. 17. http://www.uvm.edu/~aivakhiv/Insearch.pdf. 
  10. Vaughn, Genevieve. «Herstory of Sekhmet Temple in Nevada». The Temple of Goddess Spirituality. Sekhmet Temple. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017. 
  11. «Camp Midian». 
  12. «Maetraum of Cybele, Magna Mater». Gallae. The Maetreum of Cybele. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017. 
  13. Magnús Sveinn Helgason (2015-08-07). «Visit the only heathen temple in Iceland in Skagafjörður fjord for a pagan grill party this Saturday». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-10-26. https://www.webcitation.org/6cZrBZxaD?url=http://icelandmag.visir.is/tags/asheimar. Ανακτήθηκε στις 2019-11-29. 
  14. «The Arctic Henge». Atlas Obscura. Atlas Obscura. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017. 
  15. http://lavozdeodin.com/2015/06/04/entrevista-a-ernesto-garcia-presidente-y-fundador-de-coe/
  16. Param Shiva Singh (29 Δεκεμβρίου 2017). «Nulla è tramontato, l'antica Roma è (ancora) viva: costruito un nuovo Tempio di Giove! (a Torre Gaia)» [Nothing faded, ancient Rome is (still) alive: A new Temple of Jupiter was built! (in Torre Gaia)]. Oasi Sana. 
  17. «Tempio della Grande Dea». 
  18. «Uz salas Daugavā atklāta dievturu svētnīca» [On the island on the Daugava river a pagan temple was opened]. skaties.lv (στα Λετονικά). 11 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2017. 
  19. Šventoji Resort. True Lithuania.
  20. Potrzebowski, Stanisław (2016). Słowiański ruch Zadruga [Slavic movement Zadruga] (στα Πολωνικά). Wrocław: Wydawnictwo Triglav. σελ. 188. ISBN 9788362586967. 
  21. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tempel_van_Nehalennia_op_Colijnsplaat
  22. Pitzl-Waters, Jason (5 Οκτωβρίου 2011). «Ukrainian Pagan Temple Attacked and other Pagan News of Note». wildhunt.org. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2017. 
  23. Храм Огня Сварожича Αρχειοθετήθηκε 2020-04-29 στο Wayback Machine. — Union of Slavic Native Belief Communities website.
  24. Balzer, Marjorie Mandelstam (2005). «Whose Steeple is Higher? Religious Competition in Siberia». Religion, State & Society 33 (1): σελ. 57-69. http://www.biblicalstudies.org.uk/pdf/rss/33-1_057.pdf. 
  25. Popov, Igor (2016). «Тюрко-монгольские религии (тенгрианство)» [Turko-Mongolic Religions (Tengrism)]. Справочник всех религиозных течений и объединений в России [The Reference Book on All Religious Branches and Communities in Russia] (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  26. Eva Björk Benediktsdóttir (23 June 2019). «Bygging ásatrúarhofs dregist mikið» (στα Icelandic). RÚV. https://www.ruv.is/frett/bygging-asatruarhofs-dregist-mikid. Ανακτήθηκε στις 31 October 2019. 
  27. Kaźmierczak, Marcin (29 Δεκεμβρίου 2016). «Kowale staną się centrum pogańskiego kultu. Nad Odrą powstanie pogańska świątynia» [Kowale will become a center of pagan cult. Over Odra river will erected pagan temple]. gazetawroclawska.pl (στα Πολωνικά). Gazeta Wrocławska. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2017. 
  28. "ОРКхолл – новая языческая земля (ORKhall - a new Gentile land)". Paganka.blog, 11/03/2017. Retrieved 20/05/2017. Archived 29/05/2017.
  29. Образный план Капища Велеса и Капища Инглии. derzhavarus.ru. Retrieved 29/05/2017. Archived 209/05/2017.
  30. «Конкурсная работа Севастьяна Александра. Многофункциональный комплекс "Капище". Хабаровск, Россия». arhinovosti.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  31. «Atlanta Heathen Hof breaks ground». The Wild Hunt. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2019.