Κατάλογος πρωθυπουργών της Ουγκάντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός της
Δημοκρατίας της Ουγκάντας
Coat of arms of Uganda.svg
Εθνόσημο της Ουγκάντας
Κάτοχος
Ρομπίνα Ναμπάντζα

από 21 Ιουνίου 2021
ΠροσφώνησηΗ Δεξιά Εντιμότατη
ΚατοικίαΚαμπάλα
Διορισμός απόΠρόεδρος της Ουγκάντας
Διάρκεια θητείαςΠέντε έτη
Αρχικός κάτοχοςΜίλτον Ομπότε
Δημιουργία9 Οκτωβρίου 1962
Ιστοσελίδα[opm.go.ug Επίσημος Ιστότοπος]


Ο Πρωθυπουργός της Ουγκάντας είναι ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου στην Ουγκάντα, παρότι ο πρόεδρος είναι στην ουσία ο αρχηγός κυβέρνησης. Στις 21 Ιουνίου 2021 διορίστηκε η πρώτη γυναίκα στο πρωθυπουργικό αξίωμα και υπηρετεί στη θέση ως σήμερα, η Ρομπίνα Ναμπάντζα.[1]

Η θέση συστάθηκε για πρώτη φορά το 1962. Το 1966 ο πρωθυπουργός Μίλτον Ομπότε ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος, κατήργησε τη θέση του Πρωθυπουργού και αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος. Το 1980 επανασυστάθηκε η θέση.

Γραφεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα του γραφείου του πρωθυπουργού της Ουγκάντας βρίσκεται στους Δίδυμους Πύργους στην Οδό Σερ Απόλο Καγκούα στο κέντρο της Καμπάλας.[2] The coordinates of the headquarters are 0°18'58.0"N, 32°35'13.0"E (Latitude:0.316111; Longitude:32.586944).[2]

Επικεφαλής υπουργός του προτεκτοράτου της Ουγκάντας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση-θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Μονάρχης/ες
Από Έως Συνολική διάρκεια παραμονής
1 JFKWHP-AR6843-A (cropped).jpg Μπενέντικτο Κιβανούκα
(1922–1972)
2 Ιουλίου 1961 1 Μαρτίου 1962 242 ημέρες Δημοκρατικό Κόμμα Ελισάβετ Β΄

Πρωθυπουργοί του προτεκτοράτου της Ουγκάντας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση-θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Μονάρχης/ες
Από Έως Συνολική διάρκεια παραμονής
1 JFKWHP-AR6843-A (cropped).jpg Μπενέντικτο Κιβανούκα
(1922–1972)
1 Μαρτίου 1962 30 Απριλίου 1962 60 ημέρες Δημοκρατικό Κόμμα Ελισάβετ Β΄
2 Obote cropped.png Μίλτον Ομπότε
(1925–2005)
30 Απριλίου 1962 9 Οκτωβρίου 1962 162 ημέρες Λαϊκό Κογκρέσο της Ουγκάντας

Πρωθυπουργοί της Ουγκάντας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόμνημα

  Υπηρεσιακός
No. Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση-θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Αρχηγός/οι κράτους
Από Έως Συνολική διάρκεια παραμονής
1 Obote cropped.png Μίλτον Ομπότε
(1925–2005)
9 Οκτωβρίου 1962 9 Οκτωβρίου 1963 1 έτος Λαϊκό Κογκρέσο της Ουγκάντας Ελισάβετ Β΄
9 Οκτωβρίου 1963 2 Μαρτίου 1966 2 έτη, 144 ημέρες Μουτέσα
2 Μαρτίου 1966 15 Απριλίου 1966 44 ημέρες Ο ίδιος
Η θέση καταργήθηκε (15 Απριλίου 1966 – 18 Δεκεμβρίου 1980)
2 No image.png Οτέμα Αλιμάντι
(1929–2001)
18 Δεκεμβρίου 1980 27 Ιουλίου 1985
(ανατράπηκε.)
4 έτη, 221 ημέρες Λαϊκό Κογκρέσο της Ουγκάντας Ομπότε
3 No image.png Πάουλο Μουβάνγκα
(1921–1991)
1 Αυγούστου 1985 25 Αυγούστου 1985 24 ημέρες Ανεξάρτητος Οκέλο
4 No image.png Έιμπραχαμ Ουαλίγκο
(1928–2000)
25 Αυγούστου 1985 26 Ιανουαρίου 1986
(ανατράπηκε.)
154 ημέρες
5 No image.png Σάμσον Κισέκα
(1912–1999)
30 Ιανουαρίου 1986 22 Ιανουαρίου 1991 4 έτη, 357 ημέρες Κίνημα Εθνικής Αντίστασης Μουσέβενι
6 Adyebo George Cosmas .jpg Τζορτζ Κοσμάς Αντιέμπο
(1947–2000)
22 Ιανουαρίου 1991 18 Νοεμβρίου 1994 3 έτη, 300 ημέρες
7 No image.png Κίντου Μοσόκε
(1938–)
18 Νοεμβρίου 1994 5 Απριλίου 1999 4 έτη, 138 ημέρες
8 Apolo Nsibambi (cropped).jpg Απόλο Ενζιμπάμπι
(1940–2019)
5 Απριλίου 1999 24 Μαΐου 2011 12 έτη, 49 ημέρες
9 Amama Mbabazi.jpg Αμάμα Εμπαμπάζι
(1949–)
24 Μαΐου 2011 18 Σεπτεμβρίου 2014 3 έτη, 117 ημέρες
10 Ruhakana Rugunda 2015 (cropped).jpg Ρουχακάνα Ρουγκούντα
(1947–)
18 Σεπτεμβρίου 2014 21 Ιουνίου 2021 6 έτη, 276 ημέρες
11 No image.png Ρομπίνα Ναμπάντζα
(1969–)
21 Ιουνίου 2021 Σήμερα 21 Ιουνίου 2021 (2021-06-21) (1 ετών)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]