Κατάλογος αρχηγών κράτους της Ουγκάντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των αρχηγών κρατών της Ουγκάντας, από την ανεξαρτησία της Ουγκάντας το 1962 έως σήμερα.

Από το 1962 έως το 1963, ο αρχηγός του κράτους βάσει του νόμου περί ανεξαρτησίας της Ουγκάντας[1] ήταν η βασίλισσα της Ουγκάντας, η Ελισάβετ Β΄, η οποία ήταν επίσης μονάρχης των άλλων σφαιρών επιρροής της Κοινοπολιτείας . Η Βασίλισσα εκπροσωπήθηκε στην Ουγκάντα από έναν Γενικό Κυβερνήτη. Η Ουγκάντα έγινε δημοκρατία σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1963, όταν ο μονάρχης και ο γενικός κυβερνήτης αντικαταστάθηκαν από έναν εθιμοτυπικό πρόεδρο, ο οποίος αντικαταστάθηκε από εκτελεστική προεδρία το 1966.

Μονάρχης (1962–1963)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδοχή στο θρόνο ήταν η ίδια με τη διαδοχή στο βρετανικό θρόνο .

No. Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση–θάνατος)
Βασιλεία Βασιλικός Οίκος Πρωθυπουργός/οί
Από Έως Διάρκεια
1 Queen Elizabeth II 1959 (cropped).jpg Βασίλισσα Ελισάβετ Β'
(1926–)
9 Οκτωβρίου 1962 9 Οκτωβρίου 1963 1 έτος Ουίνδσορ Ομπότε

Γενικός Κυβερνήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γενικός κυβερνήτης ήταν ο εκπρόσωπος του μονάρχη στην Ουγκάντα και ασκούσε τις περισσότερες από τις εξουσίες του μονάρχη. Ο Γενικός Κυβερνήτης διοριζόταν για αόριστη θητεία, υπηρετώντας κατά βούληση του Μονάρχη, και διοριζόταν αποκλειστικά έπειτα από συμβουλή του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουγκάντας χωρίς τη συμμετοχή της βρετανικής κυβέρνησης. Σε περίπτωση κενής θέσης, ο Ανώτατος Δικαστής ήταν ο αξιωματούχος που θα διαχειριζόταν την κυβέρνηση .

Κατάσταση
  Υποδηλώνει Ανώτατο Δικαστή ο οποίος υπηρέτησε ως Αξιωματούχος Διοικητής της Κυβέρνησης
Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση–θάνατος)
Διάρκεια Μονάρχης Πρωθυπουργός/οί
Από Έως Χρόνος παραμονής στο αξίωμα
1 Sir Walter Coutts.jpg Ουόλτερ Κάουτς
(1912–1988)
9 Οκτωβρίου 1962 9 Οκτωβρίου 1963 1 έτος Ελισάβετ Β' Ομπότε

Πρώτη Δημοκρατία (1963-1971)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Ουγκάντας του 1963, ο πρόεδρος αντικατέστησε τον μονάρχη ως εθιμοτυπικό αρχηγό του κράτους. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος εκλέγονταν από την Εθνοσυνέλευση για πενταετή θητεία από τους παραδοσιακούς ηγέτες και τους συνταγματικούς αρχηγούς των περιοχών. [2]

Το 1966 οι εξουσίες του προέδρου αυξήθηκαν, με τη σύσταση της εκτελεστικής προεδρίας, αλλά εφαρμόστηκαν οι ίδιοι κανόνες σχετικά με την κενή θέση του προέδρου. Εφαρμόστηκε επίσης στα Συντάγματα του 1967 και του 1995.

Κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Υποδηλώνει πρωθυπουργό που άσκησε καθήκοντα υπηρεσιακού Προέδρου
Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση–θάνατος)
Εκλογή Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Πρωθυπουργός/οί
Από Έως Συνολικός χρόνος παραμονής
1 Mutesa II of Buganda.jpg Έντουαρντ Μουτέζα
(1924–1969)
1963 9 Οκτωβρίου 1963 2 Μαρτίου 1966
(Ανατράπηκε)
  2 χρόνια, 144 ημέρες Kabaka Yekka Ομπότε
2 Obote cropped.png Μίλτον Ομπότε
(1925–2005)
- 2 Μαρτίου 1966 15 Απριλίου 1966   44 ημέρες Λαϊκό Κογκρέσο της Ουγκάντας Ο ίδιος
15 Απριλίου 1966 25 Ιανουαρίου 1971
(ανατράπηκε με πραξικόπημα.)
  4 χρόνια, 285 ημέρες Η θέση καταργήθηκε

Στρατιωτικό καθεστώς (1971–1979)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση–θάνατος)
Διάρκεια Στρατός Πρωθυπουργός/οί
Από Έως Χρόνος παραμονής
3 Idi Amin -Archives New Zealand AAWV 23583, KIRK1, 5(B), R23930288.jpg Ίντι Αμίν
(1925–2003)
25 Ιανουαρίου 1971 11 Απριλίου 1979
(Ανατράπηκε.)
  8 χρόνια, 76 ημέρες Ένοπλες Δυνάμεις της Ουγκάντας Η θέση καταργήθηκε

Δεύτερη Δημοκρατία (1979–1985)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα



(γέννηση–θάνατος)
Εκλογή Διάρκεια Πολιτικό κόμμα Πρωθυπουργός/οί
Από Έως Χρόνος παραμονής
4 No image.png Γιουσούφ Λουλέ
(1912–1985)
- 13 Απριλίου 1979 20 Ιουνίου 1979
(ανατράπηκε.)
  68 ημέρες Ανεξάρτητος
(UNLF)
Η θέση καταργήθηκε
5 No image.png Γκόντφρεϊ Μπινάισα
(1920–2010)
- 20 Ιουνίου 1979 12 Μαΐου 1980
(ανατράπηκε.)
  327 ημέρες Λαϊκό Κογκρέσο της Ουγκάντας
(UNLF)
6 No image.png Πάουλο Μουβάγκα
(1921–1991)
- 12 Μαΐου 1980 22 Μαΐου 1980



(παραιτήθηκε.)
  10 ημέρες Λαϊκό Κογκρέσο της Ουγκάντας
(UNLF)
- Προεδρική Επιτροπή - 22 Μαΐου 1980 15 Δεκεμβρίου 1980   207 ημέρες -
(2) Obote cropped.png Μίλτον Ομπότε
(1925–2005)
1980 17 Δεκεμβρίου 1980 27 Ιουλίου 1985
(ανατράπηκε.)
  4 χρόνια, 22 ημέρες Λαϊκό Συνέδριο της Ουγκάντας Αλιμάντι


Στρατιωτικό καθεστώς (1985–1986)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο στρατηγός Μπαζίλιο Ολάρα-Οκέλο ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ομπότε και την κυβέρνησή του. Μετά το πραξικόπημα, ο Οκέλο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος.

Σειρά Πορτρέτο Όνομα



(γέννηση–θάνατος)
Διάρκεια Στρατός Πρωθυπουργός/οί
Από Έως Χρόνος παραμονής
7 No image.png Στρατηγός Μπαζίλιο Ολάρα-Οκέλο
(1929–1990)
27 Ιουλίου 1985 29 Ιουλίου 1985
(παραιτήθηκε.)
2 ημέρες Ένοπλες Δυνάμεις της Ουγκάντας Κενή θέση
8 No image.png Στρατηγός Τίτο Οκέλο
(1914–1996)
29 Ιουλίου 1985 26 Ιανουαρίου 1986
(ανατράπηκε.)
181 ημέρες Ένοπλες Δυνάμεις της Ουγκάντας Μουβάνγκα
Ουαλίγκο

Τρίτη Δημοκρατία (1986–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το Σύνταγμα της Ουγκάντα, ο Πρόεδρος είναι ο εκτελεστικός αρχηγός κράτους. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το λαό για πενταετή θητεία. Σε περίπτωση κενής θέσης, υπηρεσιακά τα καθήκοντά του ασκεί ο Αντιπρόεδρος της Ουγκάντας.

Κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Υποδηλώνει Αντιπρόεδρο που ασκεί καθήκοντα ως υπηρεσιακός Πρόεδρος
Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(γέννηση–θάνατος)
Εκλογή Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Πρωθυπουργός/οί
Από Έως Χρόνος παραμονής
9 Yoweri Museveni September 2015.jpg Γιουέρι Μουσέβενι
(1944–)
1996
2001
2006
2011
2016
2021
26 Ιανουαρίου 1986 Σημερινός 26 Ιανουαρίου 1986 (1986-01-26) (35 ετών) Κίνημα Εθνικής Αντίστασης Κισέκα
Αντιέμπο
Μουζόκε
Ενζιμπάμπι
Μπαμπάζι
Ρουγκούντα

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Uganda Independence Act 1962». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  2. Morris, H. F. (1966). «The Uganda Constitution, April 1966». Journal of African Law 10 (2): 112–117. doi:10.1017/s0021855300004575.