Κατάλογος πρωθυπουργών της Μαυριτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας
Seal of Mauritania (December 2018).svg
Κάτοχος
Μοχάμεντ Σαλέμ Ουλντ Μπεσίρ

από 29 Οκτωβρίου 2018
Διορισμός απόΜοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ,
ως Πρόεδρος της Μαυριτανίας
Αρχικός κάτοχοςΜοκτάρ Ουλντ Ντάντα
Δημιουργία28 Νοεμβρίου 1960

Ο Πρωθυπουργός της Μαυριτανίας είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας. Διορίζεται από τον Πρόεδρο. Σε ορισμένες περιόδους στην ιστορία της χώρας, το αξίωμα το κατείχαν στρατιωτικοί. Ακολουθεί κατάλογος με τα πρόσωπα που υπηρέτησαν στο αξίωμα από τη σύσταση της θέσης το 1960 μέχρι σήμερα.

Υπόμνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά Κόμματα
Άλλες παρατάξεις
Κατάσταση
  •   Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πρωθυπουργός
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Πορτρέτο Διάρκεια θητείας Πολιτική τοποθέτηση Αρχηγός/οί κράτους
Από Έως Συνολική διάρκεια θητείας στη θέση
1 Μοκτάρ Ουλντ Ντάντα
(1924–2003)
Moktar Ould Daddah - 1977.jpg 28 Νοεμβρίου 1960 20 Αυγούστου 1961 265 ημέρες PRM / PPM Ο ίδιος του
Η θέση καταργήθηκε (20 Αυγούστου 1961 – 6 Απριλίου 1979)
2 Αχμέτ Ουλντ Μπουσεΐφ
(1934–1979)
No image.png 6 Απριλίου 1979 27 Μαΐου 1979
(πέθανε εν ενεργεία.)[1]
51 ημέρες Στρατός Σαλέκ
Αχμέτ Σαλίμ Ουλντ Σιντί
(1939–1981)
No image.png 28 Μαΐου 1979 31 Μαΐου 1979 Τρεις ημέρες Στρατός Σαλέκ
3 Μοχάμετ Χουνά Ουλντ Χαϊνταλά
(1940–)
Haïdalla cropped.png 31 Μαΐου 1979 12 Δεκεμβρίου 1980 Ένα έτος, 195 ημέρες Στρατός Σαλέκ
Λουλί
Ο ίδιος του
4 Σιντ Αχμέτ Ουλντ Μπνεϊζαρά
(1947–2017)
No image.png 12 Δεκεμβρίου 1980 25 Απριλίου 1981 134 ημέρες Ανεξάρτητος Χαϊνταλά
5 Μααούγια Ουλντ Σιντ Αχμέντ Τάγια
(1941–)
Mauritania gov ould taya 210 eng 30apr05.jpg 25 Απριλίου 1981 8 Μαρτίου 1984 2 έτη, 318 ημέρες Στρατός Χαϊνταλά
(3) Μοχάμετ Χουνά Ουλντ Χαϊνταλά
(1940–)
Haïdalla cropped.png 8 Μαρτίου 1984 12 Δεκεμβρίου 1984
(Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.)
279 ημέρες Στρατός Ο ίδιος του
(5) Μααούγια Ουλντ Σιντ Αχμέντ Τάγια
(1941–)
Mauritania gov ould taya 210 eng 30apr05.jpg 12 Δεκεμβρίου 1984 18 Απριλίου 1992 7 χρόνια, 128 ημέρες Στρατός Ο ίδιος του
6 Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Μπουμπακάρ
(1957–)
No image.png 18 Απριλίου 1992 2 Ιανουαρίου 1996 3 έτη, 259 ημέρες PRDS Τάγια
7 Σεΐχ Ελ Αβία Ουλντ Μοχάμεντ Χουνά
(1956–)
No image.png 2 Ιανουαρίου 1996 18 Δεκεμβρίου 1997 1 έτος, 350 ημέρες PRDS Τάγια
8 Μοχάμετ Λεμίν Ουλντ Γκιγκ
(1959–)
No image.png 18 Δεκεμβρίου 1997 16 Νοεμβρίου 1998 333 ημέρες PRDS Τάγια
(7) Σεΐχ Ελ Αβία Ουλντ Μοχάμεντ Χουνά
(1956–)
No image.png 16 Νοεμβρίου 1998 6 Ιουλίου 2003 4 έτη, 233 ημέρες PRDS Τάγια
9 Σγκερ Ουλντ Εμπαρέκ
(1954–)
No image.png 6 Ιουλίου 2003 7 Αυγούστου 2005
(Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.)
2 έτη, 32 ημέρες PRDS Τάγια
(6) Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Μπουμπακάρ
(1957–)
No image.png 7 Αυγούστου 2005 20 Απριλίου 2007 1 έτος, 256 ημέρες PRDS Βαλ
10 Ζέιν Ουλντ Ζεϊντάν
(1966–)
No image.png 20 Απριλίου 2007 6 Μαΐου 2008 1 έτος, 16 ημέρες Ανεξάρτητος Αμπνταλαχί
11 Γιαχία Ουλντ Αχμέτ Ελ Βαγκέφ
(1960–)
Yahya Ould Ahmed El Waghef mauritanie.jpg 6 Μαΐου 2008 6 Αυγούστου 2008
(Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.)
92 ημέρες ADIL Αμπνταλαχί
Κενή θέση (6 – 14 Αυγούστου 2008)
12 Μουλάγιε Ουλντ Μοχάμεντ Λαγκντάφ
(1957–)
14 Αυγούστου 2008 20 Αυγούστου 2014 6 έτη, 6 ημέρες Ανεξάρτητος Αζίζ
Μπαρέ
13 Γιαχιά Ουλντ Αντεμίν
(1953–)
No image.png 20 Αυγούστου 2014 29 Οκτωβρίου 2018 4 έτη, 70 ημέρες Ανεξάρτητος Αζίζ
14 Μοχάμεντ Σαλέμ Ουλντ Μπεσίρ
(1962–)
No image.png 29 Οκτωβρίου 2018 Σημερινός 29 Οκτωβρίου 2018 (2018-10-29) (0 ετών) UPR Αζίζ

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Σενεγάλη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]