Μοχάμεντ Σαλέμ Ουλντ Μπεσίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοχάμεντ Σαλέμ Ουλντ Μπεσίρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17  Δεκεμβρίου 1962
Χοντ Ελ Γκάρμπι
Χώρα πολιτογράφησηςΜαυριτανία
ΘρησκείαΙσλάμ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
ΣπουδέςGrenoble Institute of Political Studies
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΈνωση για τη Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρωθυπουργός της Μαυριτανίας (2018–2019)

Ο Μοχάμετ Σαλέμ Ουλντ Μπεσίρ (Mohamed Salem Ould Bechir) ( αραβικά: محمد سالم ولد البشير‎‎ ) είναι πολιτικός της Μαυριτανίας . Διατέλεσε πρωθυπουργός από το 2018 ως το 2019. Μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Γιαχιά Ουλντ Αντεμίν, και της κυβέρνησής του, στις 30 Οκτωβρίου του 2018 ο Μπεσίρ ανέλαβε νέος πρωθυπουργός. [1] [2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε ρομποτική μηχανική στη Γαλλία . Ξεκίνησε την καριέρα του στην Εθνική Εταιρεία Νερού και Ηλεκτρισμού (Sonelec) τον Σεπτέμβριο του 1986. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας διαφόρων υπουργείων από τον Μάιο του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν διορίστηκε Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Ηλεκτρισμού της Μαυριτανίας.

Αποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν προσχώρησε στην κυβέρνηση ως υπουργός Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Τον Ιανουάριο του 2015 διορίστηκε υπουργός Πετρελαίου, Ενέργειας και Ορυχείων, θέση που κατείχε μέχρι το 2016, όταν διορίστηκε Διευθυντής της Εθνικής Εταιρείας Μεταλλείων και Βιομηχανίας.

Ονομάστηκε πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Γιαχιά Ουλντ Αντεμίν, αρκετές εβδομάδες μετά τον θρίαμβο του κυβερνώντος κόμματος της Ένωσης για τη Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2018 . Ο Μπεσίρ παρέμεινε πρωθυπουργός ως τις 5 Αυγούστου 2019, οπότε αντικαταστάθηκε από τον Ισμαήλ Ουλντ Μπέντε Ουλντ Σεΐχ Σιντίγια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]