Κατάλογος αρχηγών κράτους της Μαυριτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας
Κάτοχος
Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουανί

από 1 Αυγούστου 2019
ΚατοικίαΠροεδρικό Μέγαρο, Νουακσότ
Διάρκεια θητείαςΠέντε έτη
Αρχικός κάτοχοςΜοκτάρ Ουλντ Ντάντα
Δημιουργία20 Αυγούστου 1961

Παρατίθεται ένας κατάλογος αρχηγών κράτους της Μαυριτανίας από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960 μέχρι σήμερα.

Συνολικά οκτώ άτομα έχουν υπηρετήσει ως αρχηγοί του κράτους της Μαυριτανίας (χωρίς να υπολογίζεται ένας υπηρεσιακός πρόεδρος). Επιπλέον, ένα άτομο, ο Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, έχει υπηρετήσει σε δύο μη διαδοχικές περιπτώσεις.

Ο σημερινός αρχηγός κράτους της Μαυριτανίας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, από τις 5 Αυγούστου 2009.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1960-1961 : Αρχηγός του κράτους
  • 1961-1978 : Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας
  • 1978-1979 : Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Εθνικής Αποκατάστασης
  • 1979 : Αρχηγός του κράτους και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Εθνικής Αποκατάστασης
  • 1979-1992 : Αρχηγός του κράτους και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας
  • 1992-2005 : Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας
  • 2005-2007 : Πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας
  • 2007-2008 : Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας
  • 2008-2009 : Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου της Επικρατείας
  • 2009-σήμερα : Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Κλειδί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα
Άλλες παρατάξεις
Κατάσταση
  •   Υπηρεσιακός Πρόεδρος

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Όνομα

(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Διάρκεια θητείας Εκλεγείς Πολιτική τοποθέτηση Πρωθυπουργός/οί
Από Έως Συνολική διάρκεια στην εξουσία
1 Μοκτάρ Ουλντ Ντάντα

(1924–2003)
Moktar Ould Daddah - 1977.jpg 28 Νοεμβρίου 1960 10 Ιουλίου 1978

(Ανατράπηκε.)
17 χρόνια, 224 ημέρες 1961

1966

1971

1976
PRM / PPM Ο ίδιος του
2 Μουσταφά Ουλντ Σαλέκ

(1936–2012)
No image.png 10 Ιουλίου 1978 3 Ιουνίου 1979

(παραιτήθηκε.)
328 ημέρες Στρατός Μπoυσεΐφ

Σίντι

Χαϊνταλά
3 Μοχάμετ Μαχμούντ Ουλντ Λουλί

(1943–2019)
No image.png 3 Ιουνίου 1979 4 Ιανουαρίου 1980

(ανατράπηκε.)
215 ημέρες Στρατός Χαϊνταλά
4 Μοχάμετ Χουνά Ουλντ Χαϊνταλά

(1940–)
Haïdalla cropped.png 4 Ιανουαρίου 1980 12 Δεκεμβρίου 1984

(Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.)
4 έτη, 343 ημέρες Στρατός Ο ίδιος

Bneijara

Τάγια

Ο ίδιος
5 Μααούγια Ουλντ Σιντ Αχμέντ Τάγια

(1941–)
Mauritania gov ould taya 210 eng 30apr05.jpg 12 Δεκεμβρίου 1984 3 Αυγούστου 2005

(ανατράπηκε σε πραξικόπημα.)
20 χρόνια, 234 ημέρες 1992

1997

2003
Στρατός /

PRDS
Ο ίδιος

Μπουμπακάρ

Χούνα

Guig

Khouna

M'Bareck
6 Ελί Ουλντ Μοχάμεντ Βαλ

(1953–2017)
No image.png 3 Αυγούστου 2005 19 Απριλίου 2007 1 έτος, 259 ημέρες Στρατός

(Sûreté Nationale)
Μπουμπακάρ
7 Σίντι Ουλντ Σεΐχ Αμπνταλαχί

(1938–)
Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi.jpg 19 Απριλίου 2007 6 Αυγούστου 2008

(ανατράπηκε σε πραξικόπημα.)
1 έτος, 109 ημέρες 2007 Ανεξάρτητος Ζεϊντάν

Βαγκέφ
8 Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ

(1956–)
Mohamed Ould Abdel Aziz August 2014 (cropped).jpg 6 Αυγούστου 2008 15 Απριλίου 2009 252 ημέρες Στρατός Λαγκντάφ
Μπα Μαμαντού Μπαρέ

(1946–2013)[1]
Mbare6ba2.jpg 15 Απριλίου 2009 5 Αυγούστου 2009 112 ημέρες Ανεξάρτητος Λαγκντάφ
(8) Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ

(1956–)
Mohamed Ould Abdel Aziz August 2014 (cropped).jpg 5 Αυγούστου 2009 1 Αυγούστου 2019 9 χρόνια, 361 ημέρες 2009

2014
UPR Λαγκντάφ

Αντεμίν

Μπεσίρ
9 Μοχάμετ Ουλντ Γκαζουανί

(1956–)
1 Αυγούστου 2019 Σήμερα 1 Αυγούστου 2019 (2019-08-01) (0 ετών) 2019 UPR Μπεσίρ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Υπηρέτησε ταυτόχρονα ως πρόεδρος της Γερουσίας. Ο πρώτος μαύρος ηγέτης της Μαυριτανίας.