Κατάλογος πρωθυπουργών της Γουινέας-Μπισσάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός της
Δημοκρατίας της Γουινέας-Μπισσάου
Emblem of Guinea-Bissau.svg
Κάτοχος
Αριστίντες Γκόμες

από 16 Απριλίου 2018
Διορισμός απόΖοζέ Μάριο Βαζ,
ως Πρόεδρος της Γουινέας-Μπισσάου
Αρχικός κάτοχοςΦρανσίσκο Μέντες
Δημιουργία24 Σεπτεμβρίου 1973

Ακολουθεί κατάλογος με τους πρωθυπουργούς της Γουινέας Μπισσάου, από τη σύσταση του αξιώματος το 1973 ως σήμερα.

Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Γουινέας-Μπισσάου από την Πορτογαλία στις 24 Σεπτεμβρίου 1974, έχουν υπηρετήσει 20 πρωθυπουργοί και 2 υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί.

Κλειδί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα
Λοιπά
Σύμβολα
  • X Δολοφονήθηκε

Πρωθυπουργοί της Γουινέας-Μπισσάου (1973–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
1 ChicoMendes.tiff Φρανσίσκο Μέντες
(1939–1978)[1]
24 Σεπτεμβρίου 1973 7 Ιουλίου 1978[X] PAIGC
2 No image.png Κονσταντίνο Τεϊσέιρα 7 Ιουλίου 1978 28 Σεπτεμβρίου 1978 PAIGC
3 João Bernardo Vieira.jpg Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα
(1939–2009)
28 Σεπτεμβρίου 1978 14 Νοεμβρίου 1980[2] PAIGC
Κενή θέση (14 Νοεμβρίου 1980 – 14 Μαΐου 1982)
4 Victor Saúde Maria 1980.jpg Βίκτορ Σαούντε Μαρία
(1939–1999)
14 Μαΐου 1982 10 Μαρτίου 1984[3] PAIGC
Η θέση καταργήθηκε (10 Μαρτίου 1984 – 27 Δεκεμβρίου 1991)
5 No image.png Κάρλος Κορέια
(1933–)
27 Δεκεμβρίου 1991 26 Οκτωβρίου 1994 PAIGC
6 No image.png Μανουέλ Σατουρνίνο ντα Κόστα
(1942–)
26 Οκτωβρίου 1994 6 Ιουνίου 1997 PAIGC
(5) No image.png Κάρλος Κορέια
(1933–)
6 Ιουνίου 1997 3 Δεκεμβρίου 1998 PAIGC
7 No image.png Φρανσίσκο Φαντούλ
(1953–)
3 Δεκεμβρίου 1998 19 Φεβρουαρίου 2000 Ανεξάρτητος
8 No image.png Καετάνο Ν'Τσάμα
(1955–)
19 Φεβρουαρίου 2000 19 Μαρτίου 2001 PRS
9 No image.png Φαουστίνο Ιμπαλί
(1956–)
21 Μαρτίου 2001 9 Δεκεμβρίου 2001 Ανεξάρτητος
10 No image.png Αλαμάρα Νιασέ
(1957–)
9 Δεκεμβρίου 2001 17 Νοεμβρίου 2002 PRS
11 No image.png Μάριο Πίρες
(1949–)
17 Νοεμβρίου 2002 14 Σεπτεμβρίου 2003[4] PRS
Κενή θέση (14 Σεπτεμβρίου 2003 – 28 Σεπτεμβρίου 2003)
12 No image.png Αρτούρ Σανιά
(1965–)
28 Σεπτεμβρίου 2003 10 Μαΐου 2004 PRS
13 Carlos Gomes Junior.jpg Κάρλος Γκόμες τζούνιορ
(1949–)
10 Μαΐου 2004 2 Νοεμβρίου 2005 PAIGC
14 No image.png Αριστίντες Γκόμες
(1954–)
2 Νοεμβρίου 2005 13 Απριλίου 2007 PAIGC
15 No image.png Μαρτίνιο Ντάφα Καμπί
(1957–)
13 Απριλίου 2007 5 Αυγούστου 2008 PAIGC
(5) No image.png Κάρλος Κορέια
(1933–)
5 Αυγούστου 2008 2 Ιανουαρίου 2009 PAIGC
(13) Carlos Gomes Junior.jpg Κάρλος Γκόμες τζούνιορ
(1949–)[5]
2 Ιανουαρίου 2009 10 Φεβρουαρίου 2012 PAIGC
No image.png Αντιάτο Τζαλό Ναντινιά
Υπηρεσιακή πρωθυπουργός[6]
10 Φεβρουαρίου 2012 12 Απριλίου 2012[4] PAIGC
Κενή θέση (12 Απριλίου 2012 – 16 Μαΐου 2012)
No image.png Ρουί Ντουάρτε ντε Μπάρος
(1960–)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
16 Μαΐου 2012 3 Ιουλίου 2014 Ανεξάρτητος
16 No image.png Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα
(1964–)
3 Ιουλίου 2014 20 Αυγούστου 2015 PAIGC
17 No image.png Μπασίρο Τζα
(1973–)
20 Αυγούστου 2015 17 Σεπτεμβρίου 2015 PAIGC
(5) No image.png Κάρλος Κορέια
(1933–)
17 Σεπτεμβρίου 2015 27 Μαΐου 2016 PAIGC
(17) No image.png Μπασίρο Τζα
(1973–)
27 Μαΐου 2016 18 Νοεμβρίου 2016 PAIGC
18 Omar Mokhtar---Embalo.JPG Ουμάρο Σισοκό Εμπαλό
(1972–)
18 Νοεμβρίου 2016 30 Ιανουαρίου 2018 PAIGC
19 No image.png Αρτούρ Σίλβα 30 Ιανουαρίου 2018 16 Απριλίου 2018 PAIGC
(14) No image.png Αριστίντες Γκόμες
(1954–)
16 Απριλίου 2018 σημερινός PRID

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σε εξορία στο Κόνακρι της Γουινέας ως τις 19 Οκτωβρίου 1974
  2. Ανέτρεψε τον Καμπράλ σε πραξικόπημα και έγινε Πρόεδρος.
  3. Έπειτα από αγώνα για την εξουσία με τον πρόεδρο Ζοάο Μπερνάντο Βιέιρα, έφυγε για την Πορτογαλία.
  4. 4,0 4,1 Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.
  5. Στη διάρκεια των στρατιωτικών ταραχών του 2010 τέθηκε υπό κράτηση από στρατιώτες για μικρό χρονικό διάστημα.
  6. Η Τζαλό Ναντινιά ήταν η πρώτη γυναίκα στο πρωθυπουργικό αξίωμα στην ιστορία της Γουινέας-Μπισσάου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Prime Ministers of Guinea-Bissau της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).