Κατάλογος προέδρων της Γουινέας-Μπισσάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας της Γουινέας-Μπισσάου
Emblem of Guinea-Bissau.svg
Κάτοχος
Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα

από 30 Ιουνίου 2019
ΚατοικίαΠροεδρικό Μέγαρο, Μπισσάου
Διάρκεια θητείας5 χρόνια
Αρχικός κάτοχοςΛουίς Καμπράλ
Δημιουργία24 Σεπτεμβρίου 1973


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γουινέας-Μπισσάου είναι αρχηγός κράτους της χώρας αυτής.

Υπήρχαν περιστάσεις κατά τις οποίες έγινε βίαιη ανατροπή του προέδρου, λόγω πραξικοπήματος.[1]. Εκλέγεται από το λαό με καθολική ψηφοφορία για πενταετή θητεία.

Δύο πρόεδροι απεβίωσαν εν ενεργεία και ο ένας από αυτούς δολοφονήθηκε.

Διατελέσαντες πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Όνομα (γέννηση-θάνατος) Πορτραίτο Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Εκλογή/ές
1 Λουίς Καμπράλ (1931-2009)
Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου[2]
LuisCabralZiguinchor1973.tif 24 Σεπτεμβρίου 1973 14 Νοεμβρίου 1980[3] PAIGC 1976-77
2 Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα (1939-2009)
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επανάστασης
João Bernardo Vieira.jpg 14 Νοεμβρίου 1980 14 Μαΐου 1984 PAIGC / Στρατός -
3 Κάρμεν Περέιρα (1937-2016)
Υπηρεσιακή.
14 Μαΐου 1984 16 Μαΐου 1984 PAIGC -
4 Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα (1939-2009)
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επανάστασης ως τις 29 Σεπτεμβρίου 1994.
João Bernardo Vieira.jpg 16 Μαΐου 1984 7 Μαΐου 1999[4] PAIGC 1984 / 1989 / 1994
5 Ταξίαρχος Ανσουμάνε Μανέ (1940?-2000)
Επικεφαλής της Ανωτάτης Διοικήσεως της Στρατιωτικής Χούντας
7 Μαΐου 1999 14 Μαΐου 1999 Στρατός -
6 Μαλάμ Μπακάι Σανιά (1947-2012)
Υπηρεσιακός.
Malam Bacai Sanhá.jpg 14 Μαΐου 1999 17 Φεβρουαρίου 2000 PAIGC -
7 Κούμπα Ιαλά (1953-2014) Koumbayala.jpg 17 Φεβρουαρίου 2000 14 Σεπτεμβρίου 2003[5] PRS 1999-2000
8 Βερίσιμο Κορέια Σεάμπρα (1947-2004)
Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Συνταγματικής και Δημοκρατικής Τάξης
14 Σεπτεμβρίου 2003 28 Σεπτεμβρίου 2003 Στρατός -
9 Ενρίκε Ρόζα (1946-2013)
Υπηρεσιακός.
Henrique Rosa 2005.jpg 28 Σεπτεμβρίου 2003 1η Οκτωβρίου 2005 Ανεξάρτητος -
10 Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα (1939-2009) João Bernardo Vieira.jpg 1η Οκτωβρίου 2005 2 Μαρτίου 2009[6] Ανεξάρτητος 2005
11 Ραϊμούντο Περέιρα (1956-)
Υπηρεσιακός.
Guinea Bissaus interim President Raimundo Pereira (cropped).jpg 3 Μαρτίου 2009 8 Σεπτεμβρίου 2009 PAIGC -
12 Μαλάμ Μπακάι Σανιά (1947-2012) Malam Bacai Sanhá.jpg 8 Σεπτεμβρίου 2009 9 Ιανουαρίου 2012 [7] PAIGC 2009
13 Ραϊμούντο Περέιρα (1956-)
Υπηρεσιακός.
Guinea Bissaus interim President Raimundo Pereira (cropped).jpg 9 Ιανουαρίου 2012 12 Απριλίου 2012[8] PAIGC -
14 Ταγματάρχης Μαμάντου Τουρέ Κουρούμα (1947-)
Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοικήσεως
12 Απριλίου 2012 11 Μαΐου 2012 Στρατός -
15 Μανουέλ Σερίφο Ναμάτζο (1958-)
Υπηρεσιακός.
Manuel Serifo Nhamadjo.jpg 11 Μαΐου 2012 23 Ιουνίου 2014 Ανεξάρτητος -
16 Ζοζέ Μάριο Βαζ

(1957-)

23 Ιουνίου 2014 23 Ιουνίου 2019 Ανεξάρτητος 2014
17 Πάουλο Γκόμες

(1957-)

23 Ιουνίου 2019 29 Ιουνίου 2019 Ανεξάρτητος
18 Ζοζέ Μάριο Βαζ (1957-) José Mário Vaz 2014.jpg 29 Ιουνίου 2019 30 Ιουνίου 2019 PAIGC 2019
19 Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα

(1960-)

30 Ιουνίου 2019 Σήμερα Ανεξάρτητος 2019

Τελευταίες εκλογές (2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψήφιος Κόμμα Πρώτος γύρος Δεύτερος γύρος
Ψήφοι % Ψήφοι %
Ζοζέ Μάριο Βαζ PAIGC 257.572 40,89 364.394 61,92
Νούνο Γκόμες Ναμπιάμ Ανεξάρτητος 156.163 24,79 224.089 38,08
Πάουλο Γκόμες Ανεξάρτητος 65.490 10,40
Άμπελ Ινκάντα Κόμμα για την Κοινωνική Ανανέωση 43.890 6,97
Μαμαντού Γιαγιά Τζαλό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα 28.535 4,53
Ιμπραΐμα Σορί Τζαλό Εθνικό Κόμμα Συμφιλίωσης 19.497 3,10
Αντόνιο Αφόνσο Τε Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για Ανεξαρτησία και Ανάπτυξη 18.808 2,99
Έλντερ βας Λόπες Ανεξάρτητος 8.888 1,41
Ντομίνγκος Κουαντέ Ανεξάρτητος 8.607 1,37
Αρεγκάντο Μαντένκε Τε Κόμμα των Εργατών 7.269 1,15
Λουίς Νανκάσα Ανεξάρτητος 7.012 1,11
Ζόρζε Μαλού Ανεξάρτητος 6.125 0,97
Σιρίλο Ροντρίγκες ντε Ολιβέιρα Σοσιαλιστικό Κόμμα 2.070 0,33
Άκυρα/λευκά ψηφοδέλτια 62.514
Σύνολο 692.440 100
Εγγεγραμμένοι/συμμετοχή 775.508 89,29
Πηγή: CNE


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CIA Worldfact Book
  2. Σε εξορία στο Κονακρί, της Γουινέας ως τις 19 Οκτωβρίου 1974.}}
  3. Ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
  4. Ανατράπηκε στον εμφύλιο πόλεμο.
  5. Ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
  6. Δολοφονήθηκε.
  7. Απεβίωσε εν ενεργεία.
  8. Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.