Κάρλος Κορέια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Κάρλος Κορέια (Carlos Correia) είναι πολιτικός από τη Γουινέα-Μπισσάου, πρωθυπουργός της αφρικανικής χώρας από τον Αύγουστο του 2008. Πορηγουμένως, υπηρέτησε άλλες δύο φορές στην πρωθυπουργία του κράτους από το 1991 ως το 1994 και επίσης από το 1997 ως το 1998.

Πρώτα χρόνια στην πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία από την Πορτογαλία, ο Κορέια έγινε μέλος του Αφρικανικού Κόμματος για την Ανεξαρτησία της Γουινέας (Μπισσάου) και του Πρασίνου Ακρωτηρίου (PAIGC), το οποίο κυβέρνησε τη χώρα ως το 1999. Στη δεκαετία του 1970, επί κυβερνήσεως του Φρανσίσκο Μέντες, ο Κορέια χρημάτισε Υπουργός Οικονομικών και στη δεκαετία του ' 80 ήταν μέλος του Πολιτμπιρό του PAIGC, αρμόδιος για γεωργικά και αλιευτικά ζητήματα.

Πρώτη πρωθυπουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από την επαναδημιουργία της θέσης του Πρωθυπουργού (είχε καταργηθεί το 1984, ο Κορέια έγινε πρωθυπουργός στις 27 Δεκεμβρίου του 1991 από το Νίνο Βιέιρα. Το 1994 διεξήχθησαν οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην ιστορία της χώρας και το PAIGC κέρδισε. Στις 27 Οκτωβρίου του 1994 νέος πρωθυπουργός και διάδοχος του Κορέια ανέλαβε ο Μανουέλ Σατουρνίνο ντα Κόστα .

Δεύτερη πρωθυπουργική θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ντα Κόστα απολύθηκε από τον Πρόεδρο Βιέιρα στις 26 Μαΐου του 1997 και στη θέση του επαναδιορίστηκε ο προκάτοχός του, Κορέια. Η νέα πρωθυπουργική θητεία, δεύτερη στην πολιτική του καριέρα, ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου του 1997. Ωστόσο, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το διορισμό του Κορέια εκ νέου στην πρωθυπουργία, επειδή το Κοινοβούλιο δεν είχε συγκληθεί.[1] Μία εβδομάδα μετά, εγκρίθηκε ο διορισμός. Η δεύτερη θητεία του στην πρωθυπουργία ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου του 1998 και επισκιάστηκε από τον εμφύλιο πόλεμο με τη στρατιωτική εξέγερση του Ανσουμάνε Μανέ. Η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς διήρκεσε μόλις για 6 μήνες.

Ανατροπή και συλλήψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάιο του 1999 ο Πρόεδρος Βιέιρα ανατράπηκε και στις 27 Ιουλίου του ιδίου έτους ανακοινώθηκε από την εισαγγελία η σύλληψη του Κορέια και 14 υποστηρικτών του Βιέιρα. Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πρόκληση πολέμου και παροχή οικομομικής υποστήριξης στο Βιέιρα.[2] Στο συνέδριο του PAIGC το Σεπτέμβριο του 1999, ο Κορέια εκδιώχθηκε από το κόμμα, μαζί με το Βιέιρα και άλλα στελε΄χη-υπουργούς.[3] Ο Κορέια συνελήφθη με εντολή του νέου Προέδρου, Κούμπα Ιαλά, μαζί με 4 πρώην υπουργούς, το Φεβρουάριο του 2000, για έκδοση κυβερνητικών ομολόγων, τα οποία προορίζονταν, σύμφωνα με τους κατηγορούμενους, Κορέια και Σατουρνίνο ντα Κόστα για οικονομική αρωγή προς το κράτος.[4] Τον Ιούνιο του 2003 αθωώθηκε από την κατηγορία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.[5] Νωρίτερα, το Φεβρουάριο του 2003, ο Κορέια μαζί με 4 ακόμα μέλη του PAIGC συνελήφθησαν για την εκτέλεση πέντε ανθρώπων έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 1986. Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 4 ημέρες.[6]

Το 2005 θεωρήθηκε προεδρικός υποψήφιος του κόμματός του για μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το χρίσμα κέρδισε ο Μαλάμ Μπακάι Σανιά, ο οποίος ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο των εκλογών εκείνης της χρονιάς από το Νίνο Βιέιρα.

Τρίτη πρωθυπουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Αυγούστου του 2008 ο πρόεδρος Βιέιρα διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και διόρισε ξανά τον Κορέια στην πρωθυπουργία, αντικαθιστώντας το Μαρτίνιο Ντάφα Καμπί. Ο Κορέια, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Αυγούστου, οδήγησε τη χώρα του στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2008.[7] Στις εκλογές αυτές ηττήθηκε , με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην κυβέρνηση ο Κάρλος Γκόμες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Guinea-Bissau: Suprme Court rules prime minister's appointment unconstitutional", Radio France Internationale (nl.newsbank.com), 7 Οκτωβρίου 1997.
  2. "GUINEA-BISSAU: Fifteen former officials arrested", IRIN, 28 Ιουλίου 1999.
  3. "Guinea-Bissau: PAIGC party expels former leaders", Africa No 1 radio (nl.newsbank.com), 7 Σεπτεμβρίου 1999.
  4. "High-level arrests in Guinea Bissau", BBC News, 29 Φεβρουαρίου 2000.
  5. "Guinea-Bissau: Court acquits eight ex-governors, others charged with fraud", RDP Africa web site (nl.newsbank.com), 5 Ιουνίου 2003.
  6. Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Γουινέα-Μπισσάου το 2003.
  7. "GUINEA-BISSAU: Uncertain future as President dissolves government", IRIN, 6 Αυγούστου 2008.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Carlos Correia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).