Κατάλογος προέδρων της Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο κατάλογος που ακολουθεί συμπεριλαμβάνει τους αρχηγούς κράτους της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας , μία χώρα που ήταν τμήμα της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κα τους αρχηγούς κράτους της Δημοκρατίας της Σερβίας (1992–2006), που ήταν τμήμα της Κρατικής Ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Πριν το 1974, αρχηγός κράτους της Σερβίας ήταν ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Predsednik Republike, Председник Републике) εκλέγεται άμεσα από τον λαό για θητεία πέντε ετών, η οποία περιορίζεται από το σύνταγμα σε μία μόνο επιτρεπόμενη ανανέωση. Εκτός από αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας, ο Πρόεδρος διορίζει τον Πρωθυπουργό με τη συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης, και ασκεί περιορισμένη επιρροή στην εξωτερική πολιτική. Το γραφείο του Προέδρου βρίσκεται στην Νόβι Ντβορ.

Κατάλογος Προέδρων της Σερβίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σερβία εντός Γιουγκοσλαβίας / Σερβία και Μαυροβούνιο (1944–2006)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαϊκή Δημοκρατία της Σερβίας / Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας / Δημοκρατία της Σερβίας

      Κομουνιστικό Κόμμα/Λίγκα Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας (15)       Σοσιαλιστικό Κόμμα (3)       Πολιτική Συμμαχία (1)       Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (1)       Σερβικό Ανανεωτικό Κίνημα (1)       G17 Plus (1)       Δημοκρατικό Κόμμα (1)

Σειρά Αρχηγός κράτους Διάρκεια ζωής Από Έως Κόμμα Σημείωση
Πρόεδρος της Αντιφασιστικής Λαϊκής Συνέλευσης για την Απελευθέρωση της Σερβίας (ASNOS)
1944–1945
Μη διαθέσιμο Siniša Stanković 1953.jpg   Σίνισα Στάνκοβιτς
Синиша Станковић
1892–1974 12 Νοεμβρίου 1944 7 Απριλίου 1945 Κομουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας Αρχηγός της συνέλευσης της Σερβίας κατά την πολεμική περίοδο.
Επικεφαλής του Προεδρείου της Λαϊκής Συνέλευσης
1945–1953
1 Siniša Stanković 1953.jpg   Σίνισα Στάνκοβιτς
Синиша Станковић
1892–1974 7 Απριλίου 1945 Μάρτιος 1953 Κομουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας
(μετονομάστηκε το 1952)
Κομουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας , μετασχηματίστηκε και μετονομάστηκε σε Λίγκα Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας.
Λίγκα Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
(μετονομάστηκε το 1952)
Πρόεδροι της Λαϊκής Συνέλευσης
1953–1974
2 Petar Stambolić 1958.jpg   Πέταρ Στάμπολιτς
Петар Стамболић

Petar Stambolic Signature.png
1912–2007 Δεκέμβριος 1953 Απρίλιος 1957 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Επίσης διετέλεσε επικεφαλής του Προεδρείου της Γιουγκοσλαβίας, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου της Γιουγκοσλαβίας και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβίας.
3 Jovan Veselinov.jpg   Γιόβαν Βεσέλινοφ
Јован Веселинов
1906–1982 Απρίλιος 1957 26 Ιουνίου 1963 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Διετέλεσε και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβίας.
4 Dusan Petrovic Sane Cropped.jpg   Ντούσαν Πέτροβιτς
Душан Петровић
1914–1977 26 Ιουνίου 1963 6 Μαΐου 1967 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
5 Milos Minic Cropped.jpg   Μίλος Μίνιτς
Милош Минић

Milos Minic Signature.png
1914–2003 6 Μαΐου 1967 6 Μαΐου 1969 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Διετέλεσε και δήμαρχος Βελιγραδίου, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβίας και υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.
6 No image.png   Ντράγκοσλαβ Μάρκοβιτς
Драгослав Марковић
1920–2005 6 Μαΐου 1969 19 Απριλίου 1974 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
7 No image.png   Ζιβάν Βασίλιεβιτς
Живан Васиљевић
1920–2007 19 Απριλίου 1974 6 Μαΐου 1974 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
Επικεφαλής του Προεδρείου
1974–1991
8 No image.png   Ντράγκοσλαβ Μάρκοβιτς
Драгослав Марковић
1920–2005 6 Μαΐου 1974 5 Μαΐου 1978 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
9 No image.png   Ντομπριβόγιε Βίντιτς
Добривоје Видић
1918–1991 5 Μαΐου 1978 5 Μαΐου 1982 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
10 Nikola Ljubičić Crop.jpg   Νίκολα Λιούμπιτσιτς
Никола Љубичић
1916–2005 5 Μαΐου 1982 5 Μαΐου 1984 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Ήταν επίσης Ομοσπονδιακός Γραμματέας της Λαϊκής Άμυνας της Γιουγκοσλαβίας.
11 Dušan Čkrebić.jpg   Ντούσαν Τσκρέμπιτς
Душан Чкребић

Dusan Ckrebic Signature.png
1927– 5 Μαΐου 1984 5 Μαΐου 1985 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Υπηρέτησε και ως Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβίας.
12 Stevan Kragujevic, Ivan Stambolic, maj 1986.JPG   Ιβάν Στάμπολιτς
Иван Стамболић
1936–2000 5 Μαΐου 1985 14 Δεκεμβρίου 1987 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Υπηρέτησε και ως Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβίας. Δολοφονήθηκε το 2000.
13 No image.png   Πέταρ Γκρατσάνιν
Петар Грачанин
1923–2004 14 Δεκεμβρίου 1987 20 Μαρτίου 1989 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Επίσης, υπηρέτησε ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού.
N/A No image.png   Λιούμπισα Ίγκιτς
Љубиша Игић
20 Μαρτίου 1989 8 Μαΐου 1989 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Υπηρεσιακός.
14 Stevan Kragujevic, Slobodan Milosevic, portret.jpg   Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Слободан Милошевић

Slobodan Milosevic Signature.png
1941–2006 8 Μαΐου 1989 11 Ιανουαρίου 1991 Λίγκα Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
(ως τον Ιανουάριο του 1990)
Η παν-γιουγκοσλαβική Λίγκα Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας διαλύθηκε τον Ιανουάριο του 1990 σε έξι πολιτικά κόμματα (ένα για κάθε δημοκρατία), στη Σερβία ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας.
  Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας
(από τον Ιανουάριο του 1990)
Πρόεδροι πριν την ανεξαρτησία
1991–2006
14
(1)
Stevan Kragujevic, Slobodan Milosevic, portret.jpg   Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Слободан Милошевић

Slobodan Milosevic Signature.png
1941–2006 11 Ιανουαρίου 1991 23 Ιουλίου 1997 Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας Τελευταίος επικεφαλής του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας. Πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας.
N/A No image.png   Ντράγκαν Τόμιτς
Драган Томић
1936– 23 Ιουλίου 1997 29 Δεκεμβρίου 1997 Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας Υπηρεσιακός.
15
(2)
No image.png   Μίλαν Μιλουτίνοβιτς
Милан Милутиновић
1942– 29 Δεκεμβρίου 1997 29 Δεκεμβρίου 2002 Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας Δεύτερος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Μη διαθέσιμο Natasa Micic.jpg   Νατάσα Μίτσιτς
Наташа Мићић

Natasa Micic Signature.png
1965– 29 Δεκεμβρίου 2002 27 Ιανουαρίου 2004 Πολιτική Συμμαχία της Σερβίας
(Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας)
Υπηρεσιακή. Ανήκε στον συνασπισμό Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας.
Μη διαθέσιμο Marsicanin.jpg   Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν
Драган Маршићанин
1950– 4 Φεβρουαρίου 2004 3 Μαρτίου 2004 Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας Υπηρεσιακός.
Μη διαθέσιμο No image.png   Βόισλαβ Μιχαήλοβιτς
Војислав Михаиловић
1951– 3 Μαρτίου 2004 4 Μαρτίου 2004 Σερβικό Ανανεωτικό Κίνημα Υπηρεσιακός, χρημάτισε δήμαρχος Βελιγραδίου.
Μη διαθέσιμο Predrag Markovic crop.jpg   Πρέντραγκ Μάρκοβιτς
Предраг Марковић
1955– 4 Μαρτίου 2004 11 Ιουλίου 2004 G17 Plus Υπηρεσιακός.
16
(3)
Boris Tadic 2010.jpg   Μπόρις Τάντιτς
Борис Тадић

Boris Tadic signature.gif
1958– 11 Ιουλίου 2004 5 Ιουνίου 2006 Δημοκρατικό Κόμμα Τρίτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Δημοκρατία της Σερβίας (2006–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σερβία έγινε ανεξάρτητη στις 5 Ιουνίου 2006.

      Δημοκρατικό Κόμμα (1)       Σοσιαλιστικό Κόμμα (1)       Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (2)

Σειρά Αρχηγός κράτους Διάρκεια ζωής Από Έως Κόμμα Σημείωση
Πρόεδροι μετά την ανεξαρτησία
2006 ως σήμερα
1
(16)
Boris Tadic 2010.jpg   Μπόρις Τάντιτς
Борис Тадић

Boris Tadic signature.gif
1958– 5 Ιουνίου 2006 5 Απριλίου 2012 Δημοκρατικό Κόμμα Πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Σερβίας.
Τρίτος πρόεδρος της Σερβίας μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Μη διαθέσιμο Slavica Djukic Dejanovic (1).jpg   Σλάβιτσα Τζούκιτς Ντεγιάνοβιτς
Славица Ђукић Дејановић
1951– 5 Απριλίου 2012 31 Μαΐου 2012 Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας Υπηρεσιακή αρχηγός κράτους ως Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.
Πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους μετά την ανεξαρτησία.
2
(17)
Tomislav Nikolić 2012.jpg   Τόμισλαβ Νίκολιτς
Томислав Николић

Signature Tomislav Nikolic.png
1952– 31 Μαΐου 2012 31 Μαΐου 2017 Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα Δεύτερος πρόεδρος της ανεξάρτητης Σερβίας.
Τέταρτος πρόεδρος της Σερβίας από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
3
(18)
Aleksandar Vučić crop.jpg   Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Александар Вучић

Signature Aleksandar Vucic.png
1970– 31 Μαΐου 2017
(ανέλαβε καθήκοντα στις 23 Ιουνίου 2017)
Σημερινός Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα Τρίτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Σερβίας.
Πέμπτος πρόεδρος της Σερβίας από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Presidents of Serbia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).