Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας
Socijalistička Republika Srbija
Социјалистичка Република Србија
Συνιστώσα δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας

 

 

 

1945 – 1992
Σημαία Έμβλημα
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας στη Γιουγκοσλαβία
Πρωτεύουσα Βελιγράδι
Γλώσσες Σερβικά
Πολιτική δομή Συνιστώσα δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας
Ιστορική εποχή Ψυχρός πόλεμος
 -  Κρατικό Αντιφασιστικό συμβούλιο για την εθνική απελευθέρωση της Σερβίας 9-12 Δεκεμβρίου 1945
 -  Διάλυση της Γιουγκοσλαβίας 28 Απριλίου 1992
Έκταση 88.361 km²
Πληθυσμός
 -  εκτ. 9.506.174 
     Πυκνότητα 107,6 /km²
Νόμισμα Δηνάριο Γιουγκοσλαβίας

Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας (Σερβοκρoατικά:Социјалистичка Република Србија/Socijalistička Republika Srbija) ήταν μία από τις έξι συνιστώσες δημοκρατίες της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν η μεγαλύτερη δημοκρατία όσον αφορά τον πληθυσμό και την επικράτεια. Η πρωτεύουσα της, το Βελιγράδι, ήταν επίσης η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1945 έως το 1963, η δημοκρατία ήταν επίσημα γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Σερβίας (Σερβο-Κροατικά:Народна Република Србија/Narodna Republika Srbija), και από το 1963 ως το 1990 ως Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας. Η δημοκρατία είχε δύο επαρχίες, τη Βοϊβοδίνα και το Κοσσυφοπέδιο.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του στη Σερβία, η Σερβία ήταν πιστή και γενικά υπαγόμενη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτό άλλαξε μετά το θάνατο του Τίτο το 1980, όταν σημειώθηκε αύξηση του αλβανικού και του σερβικού εθνικισμού στο Κοσσυφοπέδιο. Ένας επιτυχημένος γύρος πραξικοπημάτων στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σερβίας καθώς και του Μαυροβουνίου συνέβησαν από το 1988 έως το 1989, υπό την ηγεσία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καθώς υποστήριξε τους σέρβους εθνικιστές στο Κοσσυφοπέδιο για να αναχαιτήσει τον αναδυόμενο αλβανικό εθνικισμό.

Το 1989, ο Μιλόσεβιτς εξελέγη πρόεδρος της δημοκρατίας. Ζήτησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας να ενεργήσει για τα συμφέροντα της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, στέλνοντας στον Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό τον έλεγχο της επαρχίας. Η Σερβία αντιτάχθηκε σε μια τέτοια ενέργεια και απαίτησε ένα σύστημα στη Γιουγκοσλαβική Ένωση Κομμουνιστών, το οποίο θα έδινε πλειοψηφία στους Σέρβους. Μετά το 1990, το κράτος ήταν γνωστό απλώς ως Δημοκρατία της Σερβίας (Република Србија/Republika Srbija). Το 1992, όταν σχηματίστηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας η Σερβία έγινε μία από τις δύο δημοκρατίες της. Το 2003 αυτή η κρατική ένωση μετονομάστηκε σε Σερβία και Μαυροβούνιο έως το 2006 όπου το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του απ τη Σερβία, αφού πρώτα διενεργήθηκε ένα σχετικό δημοψήφισμα.

Διοικητική διαιρέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας υπήρχαν δύο αυτόνομες επαρχίες: η Σοσιαλιστική Αυτόνομη Επαρχία της Βοϊβοδίνας και η Σοσιαλιστική Αυτόνομη Επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Το κεντρικό τμήμα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας που βρίσκεται έξω από τις δύο αυτόνομες επαρχίες ήταν γενικά γνωστό ως "Κεντρική Σερβία" ("Uža Srbija").

Γεωγραφικά η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας βρίσκονταν στα νότια της Ουγγαρίας, δυτικά από τη Ρουμανία, βορειοδυτικα της Βουλγαρίας στα ανατολικά και βορειοανατολικά της Αλβανίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]