Κατάλογος προέδρων της Κροατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τους διατελέσαντες προέδρους της Κροατίας. Πρώτος πρόεδρος της χώρας ήταν ο Φράνιο Τούτζμαν, ο οποίος εξελέγη το 1990.

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πρόεδρος Γέννηση-θάνατος Διάρκεια θητείας

Εκλογικές
εντολές
Κόμμα Σημειώσεις
Επικεφαλής του Προεδρείου του Κοινοβουλίου
1943-1953
1 Vladimir Nazor Βλαντιμίρ Ναζόρ 1876–1949 13 Ιουνίου
1943
19 Ιουνίου
1949
Ανεξάρτητος
(μέλος του Ενιαίου Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου)
Από το 1943 ως το 1945 ήταν επίσημος αρχηγός κράτους ως πρόεδρος του Αντιφασιστικού Συμβουλίου για την Εθνική Απελευθέρωση της Κροατίας (ZAVNOH), την ομοσπονδιακή συνέλευση της εποχής). Μετά τον πόλεμο υπηρέτησε ως αρχηγός κράτους με την ιδιότητα του επικεφαλής του Προεδρείου του Κοινοβουλίου. Ο πρώτος αρχηγός κράτους της σύγχρονης Κροατίας. Πέθανε εν ενεργεία.
2 Karlo Mrazović Κάρλο Μαράζοβιτς 1902–1987 15 Οκτωβρίου
1949

1952
κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας
3 Vicko Krstulović Βίκο Κριστούλοβιτς 1905–1988
1952
6 Φεβρουαρίου
1953
κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας
(μετονομάστηκε το 1952)
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
(μετονομάστηκε το 1952)
Πρόεδροι του Κοινοβουλίου
1953-1974
4 Zlatan Sremec Ζλάταν Σρέμετς 1898–1971 6 Φεβρουαρίου
1953
Δεκέμβριος
1953
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Πρόεδρος του Κοινοβουλίου από το 1946. Έγινε επίσημα αρχηγός κράτους (ως πρόεδρος) στις 6 Φεβρουαρίου 1953 με την κατάργηση του Προεδρείου.
5 Vladimir Bakarić Βλαντιμίρ Μπάκαριτς 1912–1983 Δεκέμβριος
1953
Δεκέμβριος
1963
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Η μακροβιότερη θητεία ως σήμερα στο αξίωμα του αρχηγού κράτους της Κροατίας. Υπηρέτησε επίσης ως Πρωθυπουργός της Κροατίας.
6 Ivan Krajačić Ιβάν Κράγιατσιτς 1906–1986 Δεκέμβριος
1963
Ιούνιος
1967
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
7 Jakov Blažević Γιάκοβ Μπλάζεβιτς 1912–1996 Ιούνιος
1967
Απρίλιος
1974
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
8 Ivo Perišin Ίβο Πέρισιν 1923–2009 Απρίλιος
1974
8 Μαΐου
1974
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Έπαψε να είναι αρχηγός κράτους με την ίδρυση του συλλογικού Προεδρείου στις 8 Μαΐου 1974. Συνέχισε ως πρόεδρος του κοινοβουλίου ως το 1978. Υπηρέτησε επίσης ως πρωθυπουργός της Κροατίας και ως δήμαρχος του Σπλιτ.
Επικεφαλής του Προεδρείου
1974-1990
9 Jakov Blažević Γιάκοβ Μπλάζεβιτς 1912–1996 8 Μαΐου
1974
Μάιος
1982
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
10 Marijan Cvetković Μαριάν Τσβέτκοβιτς 1920–1990 Μάιος
1982
Μάιος
1983
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
11 Milutin Baltić Μιλούτιν Μπάλτιτς 1920–2013 Μάιος
1983
10 Μαΐου
1984
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
12 Jakša Petrić Γιάκσα Πέτριτς 1922–1993 10 Μαΐου
1984
10 Μαΐου
1985
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
13 Pero Car Πέρο Καρ 1920–1985 10 Μαΐου
1985
20 Νοεμβρίου
1985
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
14 Ema Derosi-Bjelajac Έμα Ντερόσι-Μπιέλαγιατς 1926– 20 Νοεμβρίου
1985
10 Μαΐου
1986
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
15 Άντε Μάρκοβιτς 1924–2011 10 Μαΐου
1986
Μάιος
1988
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Υπηρέτησε και ως πρωθυπουργός της Κροατίας και τελευταία Πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας.Προέβη σε επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τερματίστηκαν με τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας.
16 Ivo Latin Ίβο Λάτιν 1929–2002 Μάιος
1988
30 Μαΐου
1990
Σύνδεσμος κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
Πρόεδροι
από το 1990[1]
1
(17)
Franjo Tuđman Φράνιο Τούτζμαν 1922–1999 30 Μαΐου
1990
1992, 1997
10 Δεκεμβρίου
1999
Κροατική Δημοκρατική Ένωση Δύο θητείες. Στην αρχή ήταν κάτοχος του αξιώματος επικεφαλής του Προεδρείου της Κροατίας.

Από τις 26 Νοεμβρίου 1999 ως το θάνατό του στις 10 Δεκεμβρίου 1999 εεκπροσωπήθηκε από τον υπηρεσιακό πρόεδρο Βλάτκο Πάβλετιτς (πρόεδρο του Κοινοβουλίου). Απεβίωσε εν ενεργεία.

Βλάτκο Πάβλετιτς
(υπηρεσιακός)
1930–2007 26 Νοεμβρίου
1999
2 Φεβρουαρίου
2000
Κροατική Δημοκρατική Ένωση Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, υπηρεσιακός για τον Φράνιο Τούτζμαν ως τις 10 Δεκεμβρίου 1999 και στη συνέχεια μόνος του.
Ζλάτκο Τόμσιτς
(υπηρεσιακός)
1945– 2 Φεβρουαρίου
2000
18 Φεβρουαρίου
2000
Κροατικό Κόμμα Γεωργών Πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Υπηρεσιακός πρόεδρος μέχρι την ανάληψη καθηκόντων ενός εκλεγμένου προέδρου.

2
(18)
Stjepan Mesić Στίπε Μέσιτς 1934– 18 Φεβρουαρίου
2000
2000, 2005
18 Φεβρουαρίου
2010
Ανεξάρτητος Δύο θητείες. Υπηρέτησε ωε ο τελευταίος επικεφαλής του Προεδρείου της Γιουγκοσλαβίας.
3
(19)
Ivo Josipović Ίβο Γιοσίποβιτς 1957– 18 Φεβρουαρίου
2010
2009–10
15 Φεβρουαρίου 2015 Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κροατίας
4
(20)
Kolinda Grabar-Kitarović 2006.jpg Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς 1968– 15 Φεβρουαρίου 2015
2010
2014–15
σημερινή Κροατική Δημοκρατική Ένωση Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]