Κατάλογος μοναρχών της Τόνγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο μονάρχης της Τόνγκα είναι ο αρχηγός του κράτους της χώρας. Είναι επίσης διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, ως Αρχηγός. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το πρόσωπο του βασιλιά είναι ιερό.[1]Η δυναστεία Τουπόου είναι αυτή τη στιγμή η μόνη συνταγματική μοναρχία στην Πολυνησία, καθώς και η μόνη ιθαγενής. Πρώτος μονάρχης της Τόνγκα ήταν ο Τζορτζ Τουπόου Α΄.

Τον Ιούλιο του 2008 λίγες ημέρες πριν την επίσημη στέψη του (1η Αυγούστου), ο βασιλιάς Τζορτζ Τουπόου Ε΄ ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τις περισσότερες εξουσίες του και θα ενεργεί στα περισσότερα ζητήματα με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού του.[2] Ο βασιλιάς διατήρησε τις εξουσίες του διορισμού δικαστών αλλά και της μετατροπής ποινών.[3] Επιπλέον, ο ίδιος ανακοίνωσε τη διενέργεια εκλογών το 2010 και ανήγγειλε κοινοβουλευτική μεταρρύθμιση.[4]

Κατάλογος μοναρχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί κατάλογος με τους μονάρχες που έχουν κυβερνήσει την Τόνγκα.[5]

Προηγούμενες δυναστείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την αρχαιότητα η Τόνγκα είχε έναν εξαιρετικά μυστικό ανώτατο άρχοντα, τον Tu'i Tonga. Η παράδοση υποστηρίζει ότι τον 16ο αιώνα ο Tu'i Tonga ανέθεσε την πολιτική εξουσία σε έναν παράπλευρο κλάδο της βασιλικής οικογένειας, με τον τίτλο Tu'i Ha'atakalaua, και ότι γύρω στο 1600 οι Tu'i Ha'atakalaua ανέθεσαν περαιτέρω πολιτική εξουσία στους Tu'i Kanokupolu. Το αξίωμα του Tu'i Ha'atakalaua έπαψε να υφίσταται στις 10 Μαΐου 1799. Το αξίωμα Tu'i Kanokupolu συνεχίστηκε, με κάποιες διακοπές, και πράγματι ο μελλοντικός βασιλιάς Siaosi Taufa'ahau Tupou I ήταν ο τελευταίος Tu'i Kanokupolu (αν και οι διάδοχοί του ως βασιλιάδες και βασίλισσα θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως συνεχείς κατόχους αυτού του αξιώματος). Το τελευταίο μέλος της δυναστείας Tu'i Tonga υπηρέτησε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 1865, οπότε ο Siaosi Taufa'ahau Tupou κυβέρνησε μόνος του ως Tu'i Kanokupolu. Στις 4 Νοεμβρίου 1875 η Τόνγκα ιδρύθηκε ως βασίλειο (Pule 'Anga Fakatui'i'o Tonga , δηλαδή "Βασίλειο της Τόνγκα").[6]


Δυναστεία Τουπόου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Έμβλημα Όνομα (γέννηση-θάνατος) Διάρκεια βασιλείας Σύζυγος
Από Έως
George Tupou I.jpg Τζορτζ Τουπόου Α΄
(1797-1893)
4 Δεκεμβρίου 1845 18 Φεβρουαρίου 1893 Σαλότε Λουπεπαούου (Sālote Lupepauʻu)]
George Tupou II of Tonga.jpg Τζορτζ Τουπόου Β΄
(1874-1918)
18 Φεβρουαρίου 1893 5 Απριλίου 1918 Λαβίνια Βεϊόνγκο (Lavinia Veiongo Fotu)
(1899-1902)
Ανασέινι Τακίπο
(1909-1918)
Salote Tupou III of Tonga in coronation robe.jpg Σαλότε Τουπόου Γ΄
(1900-1965)
5 Απριλίου 1918 16 Δεκεμβρίου 1965 Βιλιάμι Τούνγκι Μαλεϊφίχι
Tupoutoʻa Tungī.jpg Ταουφααχάου Τουπόου Δ'
(1918-2006)
16 Δεκεμβρίου 1965 10 Σεπτεμβρίου 2006 Χαλεβάλου Ματαάχο Αχομέε (Halaevalu Mataʻaho ʻAhomeʻe)
George Tupou V of Tonga, 2011 (cropped).jpg Τζορτζ Τουπόου Ε΄
(1948-2012)
10 Σεπτεμβρίου 2006 18 Μαρτίου 2012 Δεν παντρεύτηκε
Ulukalala Lavaka Ata.jpg Αχοέιτου Τουπόου ΣΤ΄
(1959-)
18 Μαρτίου 2012 Σημερινός Νανασιπαάου Τουκουάχο (Nanasipauʻu Tukuʻaho)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rey de Tonga της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).