Κατάλογος δημάρχων Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Δήμαρχος Σερρών είναι ο επικεφαλής του Δήμου Σερρών. Πριν το 1919 ο δήμαρχος ήταν Τούρκος. Ο αρχαιότερος γνωστός δήμαρχος είναι ο Ακίλ Μουσταφά Μπέης, ο οποίος θήτευσε από το 1906 ως το 1909 και μετά από το 1913 ως το 1919. Το 1967 ο δήμαρχος Ανδρέας Ανδρέου αντικαταστάθηκε με εντολή της χούντας, προτού λήξει η θητεία του. Μετά τη Μεταπολίτευση ο Ανδρέου έγινε ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος στον εν λόγω δήμο και επανεξελέγη το 1978, κάτι που τον κατέστησε τον μακροβιότερο δήμαρχο στις Σέρρες.[1] Σημερινός δήμαρχος είναι ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του 2019.

Κατάλογος δημάρχων Σερρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί κατάλογος διατελεσάντων Δημάρχων Σερρών από της απελευθερώσεως του 1913 έως σήμερα[2][3]:

Δήμαρχος (γεννήθηκε-πέθανε) Περίοδος Επάγγελμα/Σημειώσεις
Ακίλ Μουσταφά Μπέης 1906 ως 1909 και 1913 ως 1919 Μεγαλέμπορος και φιλέλληνας[4]
Ξενοφών Σγουρός (18??-1948) 1919-1920 Γιατρός.
Γεώργιος Παπαδόπουλος 1920 ως 1922 Γιατρός
Επαμεινώνδας Τικόπουλος (18??-1973)[5] 1922 ως 1934 Γεωπόνος[6]
Διονύσης Μενύχτας (1904-1966) 1934 Λογιστής. Δήμαρχος για 3 μήνες, ο δεύτερος κομμουνιστής δήμαρχος στην ελληνική ιστορία.[7]
Κωνσταντίνος Χατζηδήμου 26-7-1934 έως 8-8-1934 Έμπορος
Γεώργιος Μόσχου 8-8-1934 έως 6-3-1935 Δικηγόρος
Δημοσθένης Μερτζιμέκης (189? - 1963) 6-3-1935 έως 10-3-1935 Δήμαρχος για 4 ημέρες κατά το βενιζελικό Κίνημα του 1935, εκ Σκοπού Ανατολικής Θράκης.
Γεώργιος Μόσχου 10-3-1935 έως 5-1-1941 Υπηρέτησε δύο συνεχεία θητείες, την πρώτη ως τις 31-12-1936 και την δεύτερη από 1-1-1937 ως 1941.
Γεώργιος Παπαδόπουλος 6-1-1941 έως 10-4-1941 Πιθανόν να είναι ο ίδιος που υπηρέτησε και το 1920-22.
Αθανάσιος Μητακίδης (1912-1976) 23-3-1945 έως 5-4-1945 Δικηγόρος και βουλευτής.
Βασίλειος Χατζηϊακώβου 6-4-1945 έως 3-6-1945 Έμπορος
Γεώργιος Μόσχου 4-6-1945 έως 29-8-1945
Αθανάσιος Μητακίδης (1912-1976) 30-8-1945 έως 18-1-1946
Βασίλειος Χατζηϊακώβου 19-1-1946 έως 12-6-1946
Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου (1889-1956) 13-6-1946 έως 29-9-1949 Δικηγόρος
Βασίλειος Χατζηϊακώβου 30-9-1949 έως 4-8-1950
Λάμπρος Λογοθέτης 5-8-1950 έως 16-12-1950 Δικαστικός, διορισμένος.
Βασίλειος Χατζηϊακώβου 17-12-1950 έως 25-12-1950
Παναγιώτης Λειβαδάς 26-12-1950 έως 30-4-1951 Νομαρχιακός υπάλληλος.
Αθανάσιος Χορταράς (1913-1981)[8] 1-5-1951 έως 16-5-1951 Δικηγόρος
Ευάγγελος Σάββας 17-5-1951 έως 2-11-1952 Έμπορος
Ιωάννης Χατζηδήμος (1911-1986) 3-11-1952 έως 21-1-1955 Δικηγόρος και βουλευτής.
Βασίλειος Χατζηϊακώβου 22-1-1955 έως 23-5-1959
Σταύρος Σταυρίδης 24-5-1959 έως 22-12-1962 Γιατρός
Νικόλαος Μουταφτσής 23-12-1962 έως 22-8-1964 Μεταφορέας
Ανδρέας Ανδρέου (1927-2019) 23-8-1964 έως 20-7-1967 Δικηγόρος
Ιωάννης Μπεσίρης 21-7-1967 έως 22-8-1967 Ποτοποιός, διορισθείς από την χούντα.
Γεώργιος Βασιλείου 23-8-1967 έως 20-7-1969 Γιατρός, διορισμένος από την χούντα.
Δημήτριος Ελευθεριάδης 21-7-1969 έως 17-9-1974 Δικηγόρος, διορισθείς από τη χούντα.
Αλέξανδρος Κασιώλας 23-9-1974 έως 31-5-1975 Δικαστικός, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ανδρέας Ανδρέου (1927-2019) 1-6-1975 έως 31-12-1982 Ο πρώτος αιρετός δήμαρχος μετά την πτώση της χούντας. Επανεξελέγη το 1978.
Γεώργιος Γεωργούλας (1930-2021) 1-1-1983 έως 31-12-1986 Δικηγόρος.
Ανδρέας Ανδρέου (1927-2019) 1-1-1987 έως 31-12-1990 Εκλεγείς το 1986. Τέταρτη θητεία.
Ζήσης Μητλιάγκας 1-1-1991 έως 31-12-1994 Φιλόλογος.[9] Εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ το 1990.
Ιωάννης Βλάχος 1-1-1995 έως 31-12-1998 Φαρμακοποιός.[10] Νικητής των δημοτικών εκλογών του 1994.
Ζήσης Μητλιάγκας 1-1-1999 έως 31-12-2002 Δεύτερη θητεία.
Ιωάννης Μωυσιάδης (1942-) 1-1-2003 έως 31-12-2006 Πολιτικός μηχανικός. Εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 2002. [11]
Ιωάννης Βλάχος 1-1-2007 έως 31-12-2010 Δεύτερη θητεία
Πέτρος Αγγελίδης (1954-)[12] 1-1-2011 έως 2019 Κτηνίατρος. Εξελέγη το 2010 και επανεξελέγη το 2014, με διαφορά μόλις 13 ψήφων από τον Στέφανο Φωτιάδη.[13]
Αλέξανδρος Χρυσάφης 1-9-2019 έως σήμερα Εξελέγη στις εκλογές του 2019 στον 2ο γύρο με ποσοστό 58,03% έναντι 43,69% για τον Στέφανο Φωτιάδη. [14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανδρέας Ανδρέου: Ο δήμαρχος που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην πόλη των Σερρών(video), epiloges.tv, 29 Ιουνίου 2019.
  2. «ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ 29ης Ιουνίου 1913». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2018. 
  3. Δημοσθένης Μερτζιμέκης «Ο ξεχασμένος Δήμαρχος» - Εφημερίδα Καθημερινός Παρατηρητής
  4. Οι Δήμαρχοι Σερρών από την απελευθέρωση ως σήμερα, εφ. Τα Νέα του Δήμου Σερρών, 1987, σελ. 4.
  5. Μακεδονία, 1 Φεβρουαρίου 1973, σελ. 3 (μέσω Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας)
  6. Βασίλης Γιανογλούδης, Βιογραφικά του Επ. Τικόπουλου, πρώτου εκλεγμένου δημάρχου Σερρών, εφ. Παρατηρητής, 20 Μαΐου 2013, ανάκτηση 9-7-2018 (μέσω academia.edu).
  7. Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949 (2012), σελ. 266.
  8. Μακεδονία, 23-1-1981, σελ. 3
  9. Ζήσης Μητλιάγκας: 50 χρόνια Σερραίος[νεκρός σύνδεσμος], 13-4-2017.
  10. Συνέντευξη Ιωάννη Βλάχου Αρχειοθετήθηκε 2017-05-06 στο Wayback Machine., σε μαθητές και μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Σερρών, ιστοσελίδα 6ου Γυμνασίου Σερρών, Δεκέμβριος 1997, ανάκτηση 9-7-2018.
  11. Γιορτάζει ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, STV, 6-11-2017, ανάκτηση 9-7-2018.
  12. Δήμος Σερρών, Δήμαρχος.
  13. Σέρρες: Νέος δήμαρχος ο Πέτρος Αγγελίδης με διαφορά μόλις 13 ψήφων, naftemporiki.gr, 26-5-2014, ανάκτηση 9-7-2018.
  14. Νέος δήμαρχος Σερρών αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, voria.gr, 2 Ιουνίου 2019.