Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάληψη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κατάληψη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς
Βυζαντινο-Οθωμανικοί Πόλεμοι
ΧρονολογίαΆγνωστο, μεταξύ των ετών 1361 και 1371
ΤόποςΑδριανούπολη
ΈκβασηΚατάληψη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Άγνωστος
Άγνωστος
Δυνάμεις
Άγνωστες
Άγνωστες
Απολογισμός
Άγνωστες
Άγνωστες

Η Κατάληψη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα των πολυετών συγκρούσεων μεταξύ των Βυζαντινών και των Οθωμανών. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πότε έλαβε χώρα η πολιορκία και η κατάληψη της πόλης.

Μετά την κατάληψη της, η Αδριανούπολη μετονομάστηκε σε Εντιρνέ και έγινε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Ιστορικό υπόβαθρο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1354, οι οθωμανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την Καλλίπολη στο ευρωπαϊκό πλευρό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και συνέχισαν την προώθηση τους. Αν και αναγκάστηκαν να σταματήσουν την προώθηση τους τα έτη 1357-1359 λόγω της απαγωγής του Σεχζάντε Χαλίλ, συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους μετά την απελευθέρωση του Χαλίλ. Κύριος στόχος της εκστρατείας ήταν η Αδριανούπολη, η οποία ήταν η τρίτη πιο σημαντική βυζαντινή πόλη (μετά την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη).[1]

Αρχικές επιχειρήσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μουράτ Α' ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων. Το 1359, ο Μουράτ συγκέντρωσε δυνάμεις στα οχυρά που βρίσκονταν ανατολικά της Αδριανούπολης για να απομονώσει την πόλη από την πρωτεύουσα. Κατέλαβε το Σύραλλο και την Αρκαδιούπολη. Επίσης ξεκίνησε να απομονώσει την πόλη από τα νότια. Έστειλε δύο στρατηγούς, τους Χασί Ιλμπέη και Γκαζί Εβρενός, στον Έβρο. Ο Χασί Ιλμπέη κατέλαβε το Διδυμότειχο και ο Γκαζί Εβρενός κατέλαβε την Κεσσάνη. Τότε, ο Μουράτ αποφάσισε πως η πόλη ήταν πλήρως απομονωμένη και πως πρέπει να προχωρήσει στην επίθεση.

Κατάληψη της πόλης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στρατόπεδο του Μουράτ βρισκόταν στο Μπαμπαγέσκι, 55 χιλιόμετρα από την Αδριανούπολη. Αλλά οι μετωπικές δυνάμεις του Λάχα Σαχίν πασά βρίσκονταν πολύ κοντά στην πόλη και ο Βυζαντινός κυβερνήτης με τη στήριξη των Βουλγάρων προσπάθησε να διαλύσει τις δυνάμεις της οθωμανικής εμπροσθοφυλακής στο σημείο Σαζλίντερε, 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης. Ωστόσο, οι Οθωμανοί απώθησαν τους επιτιθέμενους. Παρά το γεγονός ότι ήταν σε θέση να επιστρέψει στην Αδριανούπολη, εξαιτίας μιας πλημμύρας του ποταμού, ο Βυζαντινός κυβερνήτης εγκατέλειψε την πόλη.[2] Τότε, οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να παραδοθούν. Τελικά, στις 5 5 Μαΐου 1361, ο Μουράτ κατέλαβε την πόλη.[1]

Διαφωνίες για την ημερομηνία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλοι ιστορικοί, οι οποίοι βασίζονται σε βυζαντινές και άλλες πηγές, αναφέρουν πως η κατάληψη της Αδριανούπολης έγινε είτε το 1369 είτε μετά το 1371, ενώ επίσης αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις δεν καθοδηγήθηκαν από τον Μουράτ αλλά από Τούρκους μπέηδες που ήταν μονάχα θεωρητικά υποτελείς των Οθωμανών (μιας και από το 1366 μέχρι τις 1377, οι επικοινωνίες μεταξύ της Θράκης και της Ανατολίας είχαν διακοπεί). Οι Οθωμανοί θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης στα τέλη της δεκαετίας του 1370.

Η Εντιρνέ ως πρωτεύουσα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λάλα Σαχίν ανακηρύχτηκε πρώτος μπεηλέρμπεης της Ρούμελης (Οθωμανική Θράκη) και ο Μουράτ κινήθηκε στο πρόσφατα κατακτημένο Διδυμότειχο για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις.[3] Μετά τον θάνατο του πατέρα του και την κατασκευή ενός παλατιού στην Εντιρνέ, η πόλη έγινε η νέα πρωτεύουσα του οθωμανικού κράτους.


  1. 1,0 1,1 Halil İnalcık: Kuruluş Dönemi Osmanlı Sultanları, istanbul, İsam, ISBN 978-605-5586-06-5 σελ. 69-71
  2. «Edirneden page (Τουρκικά)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2014. 
  3. Prof. Yaşar Yüce-Prof. Ali Sevim: Türkiye tarihi Cilt II, AKDTYKTTK Yayınları, İstanbul, 1991, σελ. 27