Καρναβάλι της Νίκαιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος το 2019

Το Καρναβάλι της Νίκαιας είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι στη Γαλλία και ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Πραγματοποιείται κάθε χειμώνα στη Νίκαια, τον Φεβρουάριο για δύο εβδομάδες και προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Το καρναβάλι είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα καρναβάλια στον κόσμο, μετά από το καρναβάλι της Βενετίας και του Ρίο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη γραπτή αναφορά χρονολογείται από το 1294 με τον κόμη της Προβηγκίας Κάρολο Β', δούκα του Ανζού που «ήρθε να περάσει τις καρναβαλικές γιορτές στην καλή του πόλη της Νίκαιας». [1]Από τότε καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικές γιορτές της πόλης. Τον 14ο και τον 15ο αιώνα, το καρναβάλι ήταν η κυριότερη λαϊκή γιορτή. Στην Αναγέννηση, οι μεγάλοι χοροί και οι καρναβαλικές μεταμφιέσεις γίνονταν στις πλατείες και στα στενά δρομάκια της πόλης.

Αφίσα του 1898

Το 1873 δημιουργήθηκε μια επιτροπή για το Καρναβάλι και χάρη στις ενέργειές της το καρναβάλι αναδιοργανώθηκε. Δημιουργήθηκαν η παρέλαση [2] μεταμφιεσμένων αρμάτων με σατιρικά θέματα και διαγωνισμοί.

Σήμερα το γεγονός προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες στη Νίκαια κάθε χρόνο. Το Καρναβάλι εκτείνεται σε περίοδο δύο εβδομάδων το Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένων τριών Σαββατοκύριακων.

Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα ειδικό θέμα και παραδοσιακοί καλλιτέχνες δημιουργούν 18 άρματα και άλλα ειδώλια για την πολύχρωμη παρέλαση. Οι παρελάσεις των καρναβαλιστών γίνονται μέρα και νύχτα, ενώ στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλαί γίνεται λουλουδοπόλεμος κατά την παρέλαση εντυπωσιακών αρμάτων στολισμένων με λουλούδια, για τη διακόσμηση των οποίων χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο 100.000 λουλούδια, όπως μιμόζες, ζέρμπερες, λίλιουμ, κρίνοι κ.ά.

Το καρναβάλι κλείνει πάντα με μία φαντασμαγορική γιορτή όπου ρίχνεται στην πυρά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, σαν μία συμβολική τελετή που σηματοδοτεί τη λήξη των εκδηλώσεων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. . «"Origins and traditions - Carnival 2017 Nice". www.nicecarnaval.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2016. 
  2. Caroline De Westenholz, 'Gustav Adolf Mossa (1883–1971), Lui, A Portrait of Varius' in Varian Studies Volume Three: A Varian Symposium, 2017, p.159