Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καριντάνα νταλλε Κάρτσερι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καριντάνα νταλε Κάρτσερι
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1255
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος (από 1246)
ΓονείςΡικάρντο νταλε Κάρτσερι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΤριτημόριος/α του Ωρεού
Πρίγκιπας της Αχαΐας

Η Καριντάνα νταλλε Κάρτσερι (ιταλικά : Carintana dalle Carceri) είχε καταγωγή από τη Βερόνα της Λομβαρδίας, ήταν Τριτημόρια του Ωρεού και Πριγκίπισσα της Αχαΐας. Η οικογένειά της ήταν φεουδάρχες, από τους τριτημόριους της Εύβοιας που ήρθαν εκεί το 1205 μετά την Δ΄ Σταυροφορία.

Πατέρας της ήταν ο Ρικάρντο νταλε Κάρτσερι (Riccardo dalle Carceri), βαρώνος της Β. Εύβοιας (Ωρεού) δηλ. ένας από τους τρεις βαρώνους της Εύβοιας (τριτημόριος, terzier), ο οποίος πέθανε το 1220.

Μετά τον θάνατο του αδελφού της Μαρίνο νταλε Κάρτσερι, ο διάδοχός του και εξάδελφός της Ναρτσότο ντάλε Κάρτσερι, έδωσε το ήμισυ της βαρωνίας του Ωρεού στην Καριντάνα [1]. Το 1246 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα της Αχαΐας Γουλιέλμο Β' Βιλλεαρδουίνο[2]. Μετά τον θάνατό της το 1255 ο Γουλιέλμος διεκδίκησε την κληρονομιά της στον Ωρεό και ξεκίνησε πόλεμο με τους τριτημόριους βαρώνους της Εύβοιας, που έληξε με την Μάχη στο Καρύδι το 1258 και την συνθήκη που υπογράφηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kenneth Meyer Setton, Robert Lee Wolff,Η arry Williams Hazard, A History of the Crusades: The Later Crusades, 1189-1311
  2. «dalle Carceri family - Libro d'Oro della Nobility di Mediterranean». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2013.