Καλυκόσχημος κρατήρας, Βρετανικό Μουσείο αρ. E466

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλυκόσχημος κρατήρας
Η ανατολή του Ήλιου
ΟνομασίαΚαλυκόσχημος κρατήρας
Έτος δημιουργίας430 π.Χ.
Είδοςερυθρόμορφος καλυκόσχημος κρατήρας
Διαστάσειςύψος: 33,02 εκ.
διάμετρος: 30,48 εκ.
ΜουσείοΒρετανικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγουVase E466
δεδομένα

Ο αττικός ερυθρόμορφος καλυκόσχημος κρατήρας που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο είναι έργο αρχαίας Ελληνικής τέχνης με αγγειογραφία που εικονίζει την ανατολή του θεού Ήλιου.

Ιστορικό του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε στην Απουλία και αγοράστηκε για το Βρετανικό Μουσείο το 1867. Προηγουμένως ήταν μέλος της συλλογής του Πιέρ Λουί Ζαν Καζιμίρ ντε Μπλακά ντ'Ωλπ (Pierre Louis Jean Casimir de Blacas d'Aulps). Εκτός του Μουσείου παρουσιάστηκε στις εξής εκθέσεις:

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως κρατήρας χρησίμευσε για την ανάμειξη κρασιού με νερό πριν σερβιριστεί. Είναι διακοσμημένος με αγγειογραφία που αποδίδει με παραστατικό τρόπο την ανατολή του θεού Ηλίου. Το τέθριππο του Ηλίου καλπάζει από δεξιά βγαίνοντας μέσα από τον Ωκεανό σκορπίζοντας άπλετο φως. Οι Αστέρες της Νύχτας χάνονται κάνοντας βουτιά στη θάλασσα. Πρόδρομος του Ήλιου είναι η φτερωτή «ροδοδάκτυλη» θεά Ηώ φορώντας τον μακρύ χιτώνα της. Συναντάει στον δρόμο της τον Κέφαλο που έχει βγει για κυνήγι μαζί με τον σύντροφο σκύλο του. Ο Κέφαλος αντιστέκεται στον σφοδρό κεραυνοβόλο έρωτα της Ηώς και την απειλεί οπλισμένος με μια πέτρα στο χέρι. Ακόμα πιο αριστερά βλέπουμε τη Σελήνη να εγκαταλείπει τη σκηνή επάνω στο αλογάκι της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]