Κακία (θεότητα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ηρακλής (στο κέντρο), δελεάζεται από την Κάκια (στα αριστερά). Γιαν φαν ντεν Χούκε, π. 1640

Η Κακία ( Αρχαία Ελληνικά : Κακίαν) [1] είναι η Ελληνίδα θεότητα της κακίας, της αμαρτίας και του εγκλήματος. Απεικονιζόταν ως ματαιόδοξη, παχουλή και υψηλά καλλωπισμένη γυναίκα. Παρουσιάστηκε ως το αντίθετο της Αρήτης, τη θεά της αριστείας και της αρετής.

Σύμφωνα με τους γνωστικιστές, η Κακία πιστεύεται ότι είναι το παιδί του πρώτου αγγέλου και της Αυθάδειας. Τα αδέρφια της ήταν ο Ζήλο, ο Φθόνος, οι Ερινύες και η Επιθυμία. [2]

Η Κακία προσπάθησε να πείσει πολλούς ανθρώπους να γίνουν κακοί, αλλά ο πιο διάσημος πειρασμός της ήταν αυτός του Ηρακλή, ένας από τους πιο γνωστούς θεϊκούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Του πρόσφερε μια ευχάριστη και εύκολη ζωή, χωρίς κακουχίες, ενώ η Αρετή πρόσφερε μια ένδοξη ζωή αλλά όπου θα χρειαζόταν δουλειά και προσπάθεια. [3] [4] Ο Ηρακλής είδε τα αληθινά χρώματα της Κακίας. Αποκάλυψε το όνομά της και επομένως το νόημα αυτού στην παρακάτω συνομιλία:

Θα έχετε τους καρπούς του μόχθου των άλλων, και δεν θα απέχετε από τίποτα που μπορεί να σας αποφέρει κέρδος. Γιατί στους συντρόφους μου δίνω την εξουσία να μαζεύουν πλεονέκτημα όπου θέλουν. "

Όταν ο Ηρακλής το άκουσε αυτό, ρώτησε: "Κυρία, ποιο είναι το όνομά σου;"

"Οι φίλοι μου με φωνάζουν Ευτυχία", είπε, "αλλά μεταξύ εκείνων που με μισούν έχω το παρατσούκλι Κακία.

-Απόσπασμα από Ξενοφών, Αναμνηστικά 2. 1. 21 που μιλάει για τον ανταγωνισμό της με την Αρετή για να πείσει τον Ηρακλή με το μέρος της (κακό).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kakia Meaning in Bible - New Testament Greek Lexicon - New American Standard». biblestudytools.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022. 
  2. «Ante-Nicene Fathers, Vol I: IRENÆUS: Chapter XXIX.—Doctrines of various...». www.sacred-texts.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022. 
  3. «CACIA (Kakia) - Greek Goddess or Spirit of Vice». www.theoi.com. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022. 
  4. The Memorabilia of Xenophon: Book II. ISBN 0267503490.