Κίτρον (ηδύποτο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Kitron Naxos

Το Κίτρον είναι ένα ηδύποτο (λικέρ) λεμονιού που παράγεται στη Νάξο. Φτιάχνεται από το φρούτο και τα φύλλα του δέντρου κίτρον, το οποίο είναι παρόμοιο με τη λεμονιά αλλά έχει δυνατότερη και λίγο διαφορετική γεύση.

Το Κίτρον έρχεται σε τρεις εκδοχές. Η πρασινή εκδοχή είναι πιο γλυκιά και έχει λιγότερο αλκοόλ. Η κίτρινη εκδοχή είναι η δυνατότερη και έχει την λιγότερη ζάχαρη. Το καθαρό Κίτρον είναι κάτι ενδιάμεσο, και συστήνεται κυρίως στους νέους καταναλωτές για να το δοκιμάσουν.

Το ποτό ήταν για λίγο στην μόδα στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, αλλά σήμερα είναι δύσκολο να το βρει κανείς έξω από την Νάξο εξαιτίας της έλλειψης των ομώνυμων δέντρων.

Αποστακτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο οινοπνευματοποιείο άνοιξε το 1896 στο χωριό Χαλκί από τον Μάρκο Βαλληνδρά, το οποίο την εποχή εκείνη έκανε εξαγωγές στη Ρωσία, την Αίγυπτο, τη Μικρά Ασία, τις ΗΠΑ κ. α.

Διαδικασία παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό στάδιο είναι η συγκομιδή των φύλλων του δέντρου το μήνα Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια, τα φύλλα απαλλάσσονται από τα ξερά τμήματα και αποστάζονται. Το αιθέριο έλαιό τους διαλύεται μέσα σε οινόπνευμα και το απόσταγμα με την προσθήκη νερού, ζάχαρης και φυτικής χρωστικής εξελίσσεται στους προαναφερθέντες τρεις τύπους του ποτού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]