Κάστρο του Σαραβαλίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το τοιχίο του κάστρου που διασώζεται σήμερα

Το Κάστρο του Σαραβαλίου ήταν μικρό φρούριο στην σημερινή Αχαΐα πολύ κοντά στην Πάτρα στο χωριό Σαραβάλι. Σήμερα είναι εντελώς κατεστραμμένο στο κέντρο του χωριού όπου διασώζεται κάποιος τείχος που λέγεται ότι τμήμα του είναι από το κάστρο. Μάλιστα πάνω στη θέση του κάστρου έχουν χτιστεί κατοικίες και έχει μειωθεί το αρχικό ύψος του λόφου κατά 10 μέτρα.

Το φρούριο πιστεύεται ότι χτίστηκε τον 14ο αιώνα σαν κατοικία του Ιταλού φεουδάρχη της περιοχής Ραϋνάλδο ντε Σαραβάλε (ιταλικά : Reginaldo de Saravale) από το Σαραβάλε της Ιταλίας. Άλλη εκδοχή λιγότερο επικρατέστερη λέει ότι χτίστηκε από κάποιον ιππότη όταν δημιουργήθηκε το Πριγκιπάτο της Αχαΐας και πήρε την περιοχή σαν φέουδο.

Αναφέρεται σε όλους τους κατάλογους των κάστρων της Αχαΐας υπό την δικαιοδοσία άλλοτε του λατίνου αρχιεπίσκοπου Πάτρας ή διαφόρων ιδιοκτητών του. Από ιστορικούς το κάστρο του Σαραβαλίου ταυτίζεται και με το κάστρο του δάσους ή αυτό της πεδιάδος Πατρών τα οποία η θέση τους είναι άγνωστη σήμερα.

Σε ενετικές απογραφές το βρίσκουμε με την ονομασία Sarravalle ή Saravale και αργότερα σαν Seravali. Στα Ορλωφικά έπαιξε ενεργό ρόλο και αναφέρεται το επόμενο έτος, 1467, σε κατάλογο κάστρων της Αχαΐας σαν κατεστραμμένο. Σε κατάλογο του έτους 1471 αναφέρεται επισκευασμένο και σε χρήση, από τότε δεν υπάρχει ξανά αναφορά για το κάστρο.

Το φρούριο ήταν κυκλικό στην κορυφή λόφου στους πρόποδες του Ομπλού που δεσπόζει πάω από τον κάμπο της Πάτρας. Αναφέρεται ότι είχε και υπόνομο (στοά) που οδηγούσε σε κοντινή περιοχή για περίπτωση διαφυγής ή μεταφοράς εφοδίων.

Το 1429 δόθηκε από τον Βαρώνο-Αρχιεπίσκοπο Πάτρας Πανδούλφο Μαλατέστα στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Αργότερα πέρασε στους Οθωμανούς , άγνωστο πότε καταστράφηκε, λίθοι από αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το χτίσιμο σπιτιών στο χωρίο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]