Κάστρο του Κρόνμποργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 56°2′19″N 12°37′19″E / 56.03861°N 12.62194°E / 56.03861; 12.62194

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Κρόνμποργκ
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλος Δανία
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαiv
Ταυτότητα696
ΠεριοχήΕυρώπη και Βόρεια Αμερική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή2000 (24η συνεδρίαση)
Κρόνμποργκ

Το Κρόνμποργκ (δαν. Kronborg) βρίσκεται κοντά στην πόλη Χέλσινγκορ (Helsingør) στα σύνορα της Δανίας με τη Σουηδία. Από τις 30 Νοεμβρίου 2000, έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το κάστρο έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τους Δανούς και έπαιξε ρόλο-κλειδί στη ιστορία της βόρειας Ευρώπης από το 16ο έως το 18ο αιώνα. Έχει παραμείνει άθικτο έως σήμερα κι έχει μείνει γνωστό, γιατί ο Σαίξπηρ τοποθέτησε εκεί, στο κάστρο της Ελσινόρης, τα γεγονότα της τραγωδίας του, "Άμλετ"[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο βρίσκεται στο νησί Σγιέλαν ή αλλιώς Ζηλανδίας, στο στενό του Όρεσουντ, το οποίο έχει μόλις 4 χιλιόμετρα πλάτος, το οποίο βρισκόταν σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα.

Η ιστορία του χρονολογείται από το 1420, όταν χτίστηκε εκεί το οχυρό Κρόγκεν από το Δανό βασιλιά Ερρίκο της Πομερανίας. Την ονομασία "Κρόνμποργκ" την απέκτησε, όταν χτίστηκε και πάλι από το Φρειδερίκο Β' της Δανίας. Η κατασκευή του κάστρου, το οποίο χτίστηκε σε βορειοευρωπαϊκό αναγεννησιακό ρυθμό, ολοκληρώθηκε το 1585 κι έγινε με σκοπό να επιβάλλει φόρους στα καράβια που περνούσαν το στενό της Βαλτικής. Τα έσοδα από τη φορολογία αυτή έφταναν μέχρι και το ένα τρίτο του εθνικού εισοδήματος και αποτελούσαν και εμπορεύματα, όπως κρασί και αλάτι.

Το 1629 καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά και παρά την ανοικοδόμησή του την επόμενη δεκαετία από το Χριστιανό Δ' της Δανίας, η εξωτερική του εμφάνιση αποκαταστάθηκε, όχι όμως και το εσωτερικό του.

Ύστερα από μια σειρά ενισχύσεων στα τείχη και τις πολεμίστρες, το Κάστρο θεωρούνταν το ισχυρότερο στην Ευρώπη.

Από το 1739 έως και τα μισά του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για κρατούμενους, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα. Από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου του 1772, στο κάστρο είχε φυλακιστεί η Πριγκίπισσα Καρολίνα Ματθίλδη της Ουαλίας, αδερφή του Γεωργίου Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από το 1785 ως το 1922, το Κάστρο ήταν υπό πλήρη στρατιωτική διοίκηση.

Σύγχρονη κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς το κάστρο ήταν συνυφασμένο, κατά το Σαίξπηρ, με το παλάτι του Άμλετ στην Ελσινόρη, πολλές μεταφορές του θεατρικού αυτού έργου στο θέατρο, την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκαν στο σκηνικό αυτό. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον Άμλετ με φόντο τους χώρους του Κρόνμποργκ ήταν ο Λόρενς Ολίβιε, ο Τζον Γκίλγουντ και ο Κρίστοφερ Πλάμερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]