Κάστρο Τεριόλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κάστρο Τεριόλο είναι κάστρο της Φραγκοκρατίας στην σημερινή Αχαΐα και στο χωριό Ριόλος. Αναφέρεται ότι ήταν μικρό φρούριο, σήμερα διασώζονται ελάχιστα ερείπια του.

Το κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας και οφείλη το όνομα του, εκ παραφθοράς στα Γαλλικά, στο χωριό Ριόλος που προυπήρχε και λεγόταν και "Οριόλος". Η περιοχή του Ριόλου και το κάστρο χρησιμοποιήθηκε επί Φραγκοκρατίας σαν θέρετρο, το χρησιμοποιούσαν σαν θέρετρο συχνά ο Φλωρέντιος και η Ισαβέλλα Α΄ της Αχαΐας.

Ήταν ένα από τα φέουδα του Φερδινάρδου της Μαγιόρκας που πιθανότατα ανήκε στη Βαρωνία της Άκοβας που ήταν βαρώνος ο Φερδινάνδος. Κατά τον πόλεμο διαδοχής μεταξύ Φερδινάνδου και Λουδοβίκου της Βουργουνδίας ο Φερδινάνδος χρησιμοποίησε συχνά το κάστρο για κατοικία.

Το 1429 είχε περάσει στα χέρια των Βυζαντινών αφού αναφέρεται ότι εκεί συναντήθηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος με τον Γεώργιο Σφραντζή. Τον Μάιο του 1458 το κατέλαβε ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, επί Β΄ Ενετοκρατίας συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους Ενετούς, άγνωστο πότε εγκαταλείφθηκε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου "Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821". Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, τόμοι Α'-Β', Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1998-1999 ISBN 960-7960-10-6 (set).
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Ριόλος.