Κάστρο Λεκουρέσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Κάστρο Λεκουρέσι (Αλβανικά:Kalaja e Lëkurësit) είναι ερειπωμένο κάστρο στο Λεκουρές της Νότιας Αλβανίας. Το κάστρο βρίσκεται σε λοφώδη στρατηγική θέση εποπτεύοντας την πόλη των Αγίων Σαράντα, ενώ βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του κέντρου της τελευταίας. Από εκεί, είναι δυνατό για κάποιον να έχει υπό τον έλεγχό του τόσο την πόλη, όσο και τις νήσους Ξαμίλ.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο του Λεκουρές ανεγέρθηκε το 1537 από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή ο οποίος είχε επιτεθεί στην Κέρκυρα και χρειαζόταν να έχει υπό τον έλεγχό του το λιμάνι των Αγίων Σαράντα, καθώς και τον δρόμο που το συνέδεε με το Βουθρωτό.

Το κάστρο περιελάμβανε, κατά το παρελθόν, εντός των τειχών του, το παλαιό χωριό του Λεκουρές. Έχει τετράγωνο σχήμα, με δύο κυκλικούς πύργους στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές του γωνίες. Για να φτάσουν στο κάστρο, οι επισκέπτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον κύριο δρόμο κοντά στο Καφέ Γκιαστέ και να ανεβούν τον λόφο που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της πόλης.

Πάνω από τα ερείπια του παλαιού κάστρου, οι τουρίστες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν γεύμα στο τοπικό εστιατόριο το οποίο είναι χτισμένο με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια υλικά με το κάστρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Eastern Europe. Lonely Planet Publications. 2007, σελ. 66. http://books.google.com/books?id=s1MjAQAAIAAJ. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2013. 

Συντεταγμένες: 39°51′57″N 20°01′32″E / 39.8659°N 20.02567°E / 39.8659; 20.02567