Κάρολος Γοδεφρείδος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρολος Γοδεφρείδος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Charles-Godefroy de La Tour d'Auvergne (Γαλλικά)
Γέννηση16  Ιουλίου 1706[1]
Οτέλ ντε Σιμαί
Θάνατος24  Οκτωβρίου 1771[2][1]
Τόπος ταφήςAbbaye Saint-Taurin d'Évreux
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜάρια Καρολίνα Σομπιέσκα (από 1724)
ΣύντροφοςΛουίζα Ερριέττα Φραγκίσκη της Λωρραίνης
ΤέκναΜαρία Λουίζα ντε λα Τουρ ντ'Ωβέρν
Γοδεφρείδος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν
ΓονείςΕμμανουήλ-Θεοδόσιος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν (1668-1730) και Μαρία Αρμάνδη ντε Λα Τρεμουάλ
ΑδέλφιαΦρειδερίκος Μαυρίκιος Καζιμίρ ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν
Άννα Μαρία Λουίζα ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν
Μαρία Καρλόττα ντε Λα Τουρ ντ'Ωβερν
Αρμάνδη ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν
ΟικογένειαΟίκος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜεγάλος Θαλαμηπόλος της Γαλλίας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μεγάλος Θαλαμηπόλος.

Ο Κάρολος-Γοδεφρείδος ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν, γαλλ.: Charles Godefroy de La Tour d'Auvergne, (16 Ιουλίου 1706 – 24 Οκτωβρίου 1771) ήταν Γάλλος ευγενής και μέλος του ισχυρού Οίκου Λα Τουρ ντ'Ωβέρν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γονείς του, Εμμανουήλ-Θεοδόσιος (1668–1730) και Mαρία-Αρμάνδη-Βικτώρια ντε Λα Τρεμουάλ (1677–1717) παντρεύτηκαν το 1696 και ο Κάρολος-Γοδεφρείδος ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά, που γεννήθηκαν στο ζευγάρι.

Η μητέρα του απεβίωσε το 1717 και ο πατέρας του νυμφεύτηκε ξανά. Συνολικά ο Κάρολος-Γοδεφρείδος θα είχε τρία ετεροθαλή αδέλφια από τους άλλους τρεις γάμους τού πατέρα του. Ως νεότερος γιος, δεν αναμενόταν να διαδεχθεί στο δουκάτο του Μπουγιόν, το οποίο βρισκόταν στα χέρια της οικογένειάς του από το 1594.

Τα αδέλφια του περιελάμβαναν την Αρμάνδη (1697–1717) πριγκίπισσα τού Επινουά (σύζυγο του Λουί ντε Μελύν). Η άλλη πλήρης αδελφή του Μαρία-Ορτανσία-Βικτώρια (1704–1741) παντρεύτηκε τον Κάρολο-Αρμάνδο-Ρενέ ντε Λα Τρεμουάλ. Η μικρότερη ετεροθαλής αδελφή του Άννα-Μαρία-Λουίζα παντρεύτηκε τον Κάρολο ντε Ροάν, διάσημο στρατηγό και φίλο τού Λουδοβίκου ΙΕ΄ . Η μικρότερη αδελφή του, η Mαρία-Σοφία-Καρλόττα (1729–1763) παντρεύτηκε τον πρίγκιπα τού Κραόν.

Τα μεγαλύτερα αδέλφια του Γοδεφρείδος-Μαυρίκιος (1702–1705) και Φρειδερίκος-Μαυρίκιος (1702–1723) απεβίωσαν πριν από τον πατέρα τους. Ο πατέρας του απεβίωσε τελικά τον Απρίλιο τού 1730 και ο Κάρολος-Γοδεφρείδος έγινε τότε ο κυρίαρχος δούκας τού Μπουγιόν, ενός μικρού πριγκιπάτου στο σημερινό Βέλγιο.

Νυμφεύτηκε τη χήρα του αδελφού του, Μαρία-Καρολίνα Σομπιέσκα, εγγονή τού Ιωάννη Γ΄ Σομπιέσκι, το 1723. Ήταν η μεγαλύτερη αδελφή της Κλημεντίνας Σομπιέσκι, συζύγου τού Ιακώβου-Φραγκίσκου-Εδουάρδου Στιούαρτ. Είχαν δύο παιδιά, έναν γιο και μία κόρη. Η μοναχοκόρη τους, η Mαρία-Λουίζα-Ερριέττα-Ιωάννα ντε Λα Τουρ ντ'Ωβέρν, ήταν μία διάσημη λάτρης της περιπέτειας, η οποία τέθηκε σε γκιλοτίνα το 1793.

Ξεκίνησε μία σχέση με τη θετή του μητέρα, την ιδιαίτερα ελκυστική Λουίζα-Ερριέττα-Φραγκίσκη της Λωρραίνης. [3] Ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος από αυτήν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]