Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάρλο Βαντσίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κάρλο Βαντσίνα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Carlo Vanzina (Ιταλικά)
Γέννηση13  Μαρτίου 1951[1][2]
Ρώμη
Θάνατος8  Ιουλίου 2018[3][1][2]
Ρώμη
Αιτία θανάτουμελάνωμα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Φλαμίνιο
ΚατοικίαΡώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΙταλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου
σεναριογράφος
παραγωγός ταινιών
Περίοδος ακμής1976
Οικογένεια
ΣύζυγοςΈλι Γκαλεάνι (έως 1980)[4]
ΓονείςΣτέφανο Βαντζίνα
ΑδέλφιαΕνρίκο Βαντσίνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κάρλο Βαντσίνα (Carlo Vanzina, Ρώμη 13 Μαρτίου 1951 - Ρώμη 8 Ιουλίου 2018) ήταν Ιταλός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος.

Ήταν ο γιος της Maria Teresa Nati και του σκηνοθέτη κωμωδιών Στέφανο Βαντσίνα. Ξεκίνησε την καριέρα του πίσω από τις κάμερες το 1976 με την ταινία "Μήνας του μέλιτος για τρεις". Η ταινία όμως που τον έκανε γνωστό ήταν "Οι διακοπές των Χριστουγέννων" το 1983, η οποία λάνσαρε ένα νέο είδος φαρσοκωμωδίας.

Το 2001 σκηνοθέτησε την ρομαντική κωμωδία South Kensington με πρωταγωνιστές τον Ρούπερτ Έβερετ και την Ελ Μακ Φέρσον. Δύο από τις ταινίες του, Eccezzziunale ... veramente (1982) και Vacanze di Natale (1983), παρουσιάστηκαν στην κατηγορία Ιταλικής Κωμωδίας στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Στα 40 χρόνια καριέρας του, σκηνοθέτησε περίπου 60 ταινίες. Κάποιες από αυτές θεωρείται ότι σατιρίζουν την ιταλική κοινωνία (π.χ. "Το Κυριακάτικο Γεύμα" το 2003 και "Σε Αυτόν τον Κόσμο των Κλεφτών" το 2004). Άλλες γνωστές ταινίες του ήταν οι : "Δεν κλέβεις το σπίτι του κλέφτη" , "Διακοπές στην Αμερική", "Γεύση από αγάπη", "Γεύση από θάλασσα", "Παραμυθένιος Γάμος", "Ανατολικά του Έρωτα".

Θεωρείται ένας από τους ''πατέρες'' του αποκαλούμενου "cinepanettone" (ένα είδος ανάλαφρης κωμωδίας, που είναι δημοφιλής στο ευρύ κοινό αλλά απεχθής για τους κριτικούς του κινηματογράφου). Αυτό το είδος πήρε το όνομά του από την λέξη panettone (το γλυκό ψωμί ή τσουρέκι που τρώνε οι Ιταλοί συνήθως τα Χριστούγεννα) και την λέξη cine (ο κινηματογράφος). Από το 1983 ως το 2011 προβαλλόταν στους κινηματογράφους της Ιταλίας μια τέτοια ταινία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]