Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάλβος της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάλβος της Νάπολης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Calvus (Λατινικά)
Θάνατος761
Νάπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Eορτασμός αγίου20 Μαρτίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος Νάπολης

Ο Κάλβος΄ (λατινικά : Calvus ή Calbus, ιταλικά : Calvo), (απεβίωσε το 761 στη Νάπολη), ήταν επίσκοπος της Νεαπόλεως από το 749 έως το 761[1][2]. Τιμάτε ως άγιος από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στις 20 Μαρτίου και 18 Νοεμβρίου.

Η κύρια ιστορική πηγή για τον Κοσμά της Νεάπολης είναι το πρώτο μέρος των «Πράξεων των Ναπολιτανών Επισκόπων» που γράφτηκε στις αρχές του 8ου-9ου αιώνα από ανώνυμο συγγραφέα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την καταγωγή του επισκόπου Κοσμά.

Ανέβηκε στην επισκοπική έδρα της Νεάπολης μετά τον Άγιο Κοσμά[3][1][4], ο οποίος πέθανε το 748 ή το 749.

Αν και στα μέσα του 8ου αιώνα το Βυζάντιο, του οποίου η Νάπολη αποτελούσε μέρος των ιταλικών κτήσεων, καταλήφθηκε από ένα εικονομαχικό κίνημα, οι πηγές δεν αναφέρουν τίποτα για το πώς αντιλήφθηκαν τότε τα γεγονότα αυτά από ο κλήρος και ο λαός της πόλης. Από τα κατορθώματα του Κάλβου είναι γνωστό μόνο η κατασκευή ενός ρητορείου αφιερωμένου στον μάρτυρα Σώσιο[3][4] με εντολή του.

Οι Πράξεις των Επισκόπων της Νάπολης αναφέρουν ότι ο Καλβος κράτησε την επισκοπική έδρα για δώδεκα χρόνια, τέσσερις μήνες και τρεις ημέρες. Ο θάνατός του χρονολογείται από το 761. Ο διάδοχος του Καλβου στην επισκοπική τάξη ήταν ο Παύλος Β'[3][4][1].

Λίγο μετά το θάνατό του, ο Κάλβος άρχισε να τιμάται από τους Ναπολιτάνους ως άγιος. Αυτό αποδεικνύεται από την αναφορά του ονόματός του στο μαρτυρολόγιο του 9ου αιώνα, ο συγγραφέας του οποίου χρησιμοποίησε προγενέστερες εκκλησιαστικές πηγές για τη σύνταξη του. Η μνήμη του Αγίου Κάλβου της Νάπολης γίνεται δύο φορές: στις 20 Μαρτίου και στις 18 Νοεμβρίου [3].

Προκάτοχος
Κοσμάς
Επίσκοπος Νάπολης
749-761
Διάδοχος
Παύλος Β΄
  1. 1,0 1,1 1,2 Cronotassi dei Vescovi, Chiesa di Napoli
  2. Francesco Ceva Grimaldi (marchesi di Pietracatella.), Memorie storiche della città di Napoli
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Zigarelli D. M., Biografie dei vescovi e arcivescovi della Chiesa di Napoli, Napoli, Stabilimento tipografico di G. Gioja, 1861, page 26—27
  4. 4,0 4,1 4,2 Schipa M., Il Mezzogiorno d’Italia anteriormente alla monarchia, Bari, Gius. Laterza & Figli, 1923, page 29