Κοσμάς Α΄ της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοσμάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Cosmas (Λατινικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Eορτασμός αγίου16 Αυγούστου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος (737–739)
Άγιος

Ο Κοσμάς Α΄ (ιταλικά : Cosma I, λατινικά : Cosmas I), (απεβίωσε το 749 στη Νάπολη), ήταν επίσκοπος της Νεαπόλεως από το 747 έως το 749[1][2]. Τιμάτε ως άγιος από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στις 16 Αυγούστου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια ιστορική πηγή για τον Κοσμά της Νεάπολης είναι το πρώτο μέρος των «Πράξεων των Ναπολιτανών Επισκόπων» που γράφτηκε στις αρχές του 8ου-9ου αιώνα από ανώνυμο συγγραφέα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την καταγωγή του επισκόπου Κοσμά.

Ανέβηκε στην επισκοπική έδρα της Νεάπολης μετά τον Σέργιο Α', ο οποίος πέθανε το 746. Η υποψηφιότητά του προτάθηκε από τον Πάπα Ζαχαρία και εγκρίθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε'. Εικάζεται ότι η ενθρόνιση του νέου αρχηγού της ναπολιτάνικης επισκοπής θα μπορούσε να γίνει το 747[3][1].

Ο Κοσμάς κυβέρνησε την επισκοπή της Νεάπολης μόνο για δύο χρόνια, δύο μήνες και έξι ημέρες. Ο θάνατός του χρονολογείται στο 748 ή 749. Διάδοχος του Κοσμά Β' στον επισκοπικό θρόνο ήταν ο Άγιος Κάλβος[3][1].

Λίγο μετά τον θάνατό του, ο Κοσμάς Β' άρχισε να τιμάται από τους Ναπολιτάνους ως άγιος. Αυτό αποδεικνύεται από την αναφορά του ονόματός του στο μαρτυρολόγιο του 9ου αιώνα, ο συγγραφέας του οποίου χρησιμοποίησε ακόμη προγενέστερες εκκλησιαστικές πηγές. Η μνήμη του Αγίου Κοσμά της Νεάπολης εορτάζεται στις 16 Αυγούστου[1].

Προκάτοχος
Σέργιος Α΄
Επίσκοπος Νάπολης
747-749
Διάδοχος
Κάλβος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Cronotassi dei Vescovi, Chiesa di Napoli
  2. Francesco Ceva Grimaldi (marchesi di Pietracatella.), Memorie storiche della città di Napoli
  3. 3,0 3,1 Zigarelli D. M., Biografie dei vescovi e arcivescovi della Chiesa di Napoli, Napoli, Stabilimento tipografico di G. Gioja, 1861, page 24