Ιωσήφ Γεωργειρήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωσήφ Γεωργειρήνης
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακληρικός
Περίοδος ακμής17ος αιώνας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος

Ο Ιωσήφ Γεωργειρήνης ή Γεωργερίνης ήταν Έλληνας λόγιος του 17ου αιώνα [1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Μήλο το 1640. Πέρασε έξι χρόνια ως μοναχός στο Άγιο Όρος και χειροτονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1666 αρχιεπίσκοπος Σάμου, όπου διετέλεσε επί πενταετία. Ήταν άνδρας πολυμαθής και φιλελεύθερος που δεν ανέχονταν να συμμορφωθεί προς τις καταπιεστικές υποδείξεις των Τούρκων, ενώ τον ενοχλούσε η δουλοφροσύνη των προκρίτων της Σάμου. Τα πατριωτικά του αισθήματα τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από αρχιεπίσκοπος Σάμου και να μεταβεί στην Πάτμο, όπου ενοικίασε την επικαρπία των κτημάτων του σπηλαίου της Αποκαλύψεως ισοβίως έναντι διακοσίων σκούδων. Αλλά και εκεί τον δυσαρεστούσε η δεινή κατάσταση των ομοεθνών του, και αποφάσισε να φύγει μακρυά για να βρει την ειρήνη του. Το 1674 διερχόμενος από τη Φλωρεντία, ο Γεωργειρήνης πήγε με αποστολή του δυτικού επισκόπου της Βολατέρρας ως έξαρχος των Ελλήνων Μανιατών που είχαν καταφύγει στη Σοανή της Τοσκάνης. Επιστρέφοντας στη Σάμο από την Ιταλία παρέλαβε εκατό περίπου οικογένειες Σαμίων και Μηλίων και τις οδήγησε στο Λονδίνο. Εκεί ο τότε δούκας της Υόρκης και μετά βασιλιάς της Αγγλίας Ιάκωβος τους υποδέχτηκε φιλοφρόνως και τους παραχώρησε γη για να κτίσουν τα σπίτια τους, στο μέρος που ονομάστηκε «Ελληνική οδός» (Greek Street) και να ιδρύσουν εκκλησία[2] της Παναγίας βυζαντινού ρυθμού στην οδό Crown-Street Soho κοντά στην Ελληνική οδό. Στο Λονδίνο ο Γεωργειρήνης προσπάθησε να ιδρύσει ελληνικό Γυμνάσιο στην Οξφόρδη, και διατήρησε αλληλογραφία με πολλούς Άγγλους επισκόπους. Οι προσπάθειές του όμως δεν καρποφόρησαν. Αγνοείται το τέλος της ζωής του.

Έργα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μόνο σύγγραμμα του Γεωργειρήνη που έχουμε είναι η «Περιγραφή της παρούσης καταστάσεως της Σάμου, Ικαρίας, Πάτμου και Άθωνος»[3]. Επίσης βρίσκονται και επιστολές του στη Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κωνσταντίνος Σάθας (1868). Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821). Αθήνα: Τυπογραφείο των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά. σελίδες 344-345. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009. 
  2. Runciman, Steven (2010). Η Μεγάλη Εκκλησία εν Αιχμαλωσία. Αθήνα: Γκοβόστης. σελίδες 345–348. ISBN 978-960-446-130-1. 
  3. Georgirenes, Joseph (1677). A description of the present state of Samos, Nicaria, Patmos, and Mount Athos. London: W.G.