Ιωάννης Χριστιανός του Ζούλτσμπαχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης-Χριστιανός
Wappen sulzbach ts.jpg
Ο θυρεός του κόμη του Ζούλτσμπαχ.
κόμης του Ζούλτσμπαχ
Περίοδος 1732 - 1733
Προκάτοχος Θεόδωρος-Ευστάθιος
Διάδοχος Κάρολος-Θεόδωρος
Γέννηση 23 Ιανουαρίου 1700 (1700-01-23)
Θάνατος 20 Ιουλίου 1733 (33 ετών)
Σύζυγος Μαρία-Άννα-Ενριέτα-Λεοπολδίνα ντε Λα Τουρ ντ' Ωβέρν
Ελεονόρα του Έσσε-Ρότενμπουργκ
Επίγονοι Κάρολος Δ΄ Θεόδωρος
Οίκος των Βίττελσμπαχ
Πατέρας Θεόδωρος-Ευστάθιος
Μητέρα Ελεονόρα-Μαρία του Έσσε-Ρότενμπουργκ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιωάννης-Χριστιανός (23 Ιανουαρίου 170020 Ιουλίου 1733) από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ, ήταν κόμης του Παλατινάτου-Ζούλτσμπαχ (Sulzbach) το διάστημα 1732-1733.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Θεόδωρου-Ευστάθιου κόμη του Ζούλτσμπαχ και της Ελεονόρας-Μαρίας, κόρης του Γουλιέλμου μαρκήσιου (λαντγκράβου) του Έσσε-Ρότενμπουργκ.

Το 1729 απεβίωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του Ιωσήφ-Κάρολος, έτσι ο Ιωάννης-Χριστιανός έγινε διάδοχος. Τρία έτη μετά απεβίωσε και ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε. Ο δεύτερος εξάδελφός του Κάρολος Γ΄ Φίλιππος εκλέκτορας του Παλατινάτου, τελευταίος του κλάδου του Οίκου, ήταν άτεκνος και ο Ιωάννης-Χριστιανός ήταν ο επόμενος στη διαδοχή.

Απεβίωσε στο Ζούλτσμπαχ το 1733. Τον διαδέχθηκε ο μόνος γιος του Κάρολος Δ΄ Θεόδωρος, που το 1742 κληρονόμησε τον Κάρολο Γ΄ Φίλιππο εκλέκτορα του Παλατινάτου, δούκα του Γιούλιχ-Μπεργκ και κόμη του Νόιμπουργκ. Επίσης το 1777 κληρονόμησε τον Μαξιμιλιανό Γ΄ Ιωσήφ εκλέκτορα της Βαυαρίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1722 νυμφεύτηκε τη Μαρία-Άννα-Ενριέτα-Λεοπολδίνα, κόρη του Φραγκίσκου-Έγκον ντε Λα Τουρ ντ' Ωβέρν και είχε τέκνο:

  • Κάρολος Δ΄ Θεόδωρος 1724-1799, εκλέκτορας της Βαυαρίας και του Παλατινάτου, δούκας του Γούλιχ-Μπεργκ, κόμης του Ζούλτσμπαχ και του Νόιμπουργκ.

Το 1728 απεβίωσε η σύζυγός του και τρία έτη μετά ο Ιωάννης-Χριστιανός έκανε τον δεύτερο γάμο του με την Ελεονόρα, κόρη του Ερνέστου-Λεοπόλδου μαρκήσιου (λαντγκράβου) του Έσσε-Ρότενμπουργκ. Δεν απέκτησαν τέκνα.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John Christian, Count Palatine of Sulzbach της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).