Ιωάννης Χονδρογιάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Χονδρογιάννης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωάννης Χονδρογιάννης (Ελληνικά)
Γέννηση1910
Θάνατος27  Οκτωβρίου 2005
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ποιητής
ιατρός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος

Ο Γιάννης Χονδρογιάννης (Προφήτης Σμύρνης, 1910 - Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2005) ήταν Έλληνας ιατρός, γυμναστής και πολιτικός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Χονδρογιάννης γεννήθηκε το Μάρτιο του 1910 στο προάστιο της Σμύρνης Παράδεισο. Με τη Μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε για λίγο με την οικογένειά του στη Χίο. Αργότερα έφτασαν στην Αθήνα. Αργότερα εγκαταστάθηκαν στον προσφυγικό συνοικισμό του Ταύρου, στα λεγόμενα "Γερμανικά". Για να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών, καθώς οι γονείς του ως πρόσφυγες δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν, γράφτηκε ταυτόχρονα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή Γυμναστών, πράγμα το οποίο τότε ήταν επιτρεπτό. Έτσι, ως πρωτοετής φοιτητής της σχολής γυμναστών εργάστηκε σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία και αργότερα ως πτυχιούχος σε ιδιωτικά λύκεια και γυμνάσια. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή το 1939, οπότε εγκατέλειψε το επάγγελμα του γυμναστή.

Έθεσε υποψηφιότητα για τον δήμο της πόλης και εκλέχθηκε δημάρχος Ταύρου στις δημοτικές εκλογές του 1954. Διετέλεσε δήμαρχος τις περιόδους 1952-1967 και 1974-78. Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική και την συνταξιοδότησή του από την ιατρικό επάγγελμα, εξέδωσε πέντε ποιητικές συλογές (Και επι γής ειρήνη, Όταν οι μνήμες, Ευλογημένη Μάνα, Αγάπη, Φλογέρα της ψυχής μου και ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών στις 27 Οκτωβρίου 2005 στην Αθήνα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Καθημερινή, φύλλο 28ης Οκτωβρίου 2005, σελ. 6.