Ιωάννης Ταρχανιώτης (16ος αι.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννης Ταρχανιώτης)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Ταρχανιώτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 15ος αιώνας
Γκαέτα
Θάνατος 1566
Ανκόνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα λόγιος
δάσκαλος
συγγραφέας

Ο Ιωάννης Ταρχανιώτης ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα στην Γαέτα από επίσημους γονείς, συγγενείς των Παλαιολόγων. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους οι γονείς του κατέφυγαν πρόσφυγες στην Νεάπολη.

Ζώντας στην φτώχεια και την δυστυχία, ο Ιωάννης αναγκάστηκε να διδάσκει για να τα βγάζει πέρα. Πολλές φορές επιχείρησε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του πηγαίνοντας στην Νάπολη, την Σικελία, και σε άλλα μέρη της Ιταλίας, και παρέμεινε για μερικά χρόνια στην Βενετία. Από εκεί μετακόμισε στην Φλωρεντία, όπου το όνομά του δεν ήταν άγνωστο. Στην Φλωρεντία έμενε ο συγγενής του Μιχαήλ Μάρουλος Ταρχανιώτης. Εκεί τον δέχτηκε ευμενώς ένας γραμματέας του Κοσμά Μέδικου και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έγινε αποδέκτης της ηγεμονικής μεγαλοδωρίας για το ξεκίνημα των ερευνών του. Αυτό διότι προ πολλού είχε συλλάβει την, τολμηρή για την εποχή του, ιδέα να συγκεντρώσει και να εκδώσει όλα τα διασπαρμένα μνημεία της ιστορίας όλων των λαών.

Απεβίωσε στην Αγκώνα το 1566.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • L' Adone. Βενετία 1550. Συλλογή ποιημάτων
  • Del ..., e delle cose più degne altrone ne' medesimi tempi. Νεάπολη, 1566
  • Del' Istorie del mondo, le quali con tutte qusile ... quanto del principio del mondo fin a tempi nostri e successo. Βενετία 1562. Ανατυπώθηκε το 1573, 1585, 1592, 1598, 1606.
  • Μετέφρασε πολλά έργα από τα ελληνικά

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]