Ιωάννης ΣΤ΄ του Όλντενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης ΣΤ΄ του Όλντενμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1501[1][2] ή 21  Ιουλίου 1500[3]
Όλντενμπουργκ
Θάνατος1548[1][2] ή 16  Ιανουαρίου 1548[3]
Βρέμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Ε΄ του Όλντενμπουργκ[4] και Άννα του Άνχαλτ-Τσέρμπστ[4]
ΑδέλφιαΆννα του Όλντενμπουργκ
Αντώνιος Α΄ του Όλντενμπουργκ
Χριστόφορος του Όλντενμπουργκ
Γεώργιος Α΄ του Όλντενμπουργκ
ΟικογένειαΟίκος του Όλντενμπουργκ

Ο Ιωάννης ΣΤ΄, γερμ. Johann VI. (1501 - 1548) από τον Οίκο του Όλντενμπουργκ ήταν Κόμης του Όλντενμπουργκ & Ντέλμενχορστ (1526-1529) μαζί με τους μικρότερους αδελφούς του Γεώργιο, Χριστόφορο και Αντώνιο Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Όλντενμπουργκ και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ιωάννη Ε΄, κόμη του Όλντενμπουργκ & Ντέλμενχορστ και της Άννας του Άνχαλτ, κόρης του Γεωργίου Α΄, πρίγκιπα του Άνχαλτ-Ντέσαου.

Το 1526 διαδέχθηκαν τον Ιωάννη Ε΄ οι γιοί του Ιωάννης ΣΤ΄, Γεώργιος, Χριστόφορος και Αντώνιος Α΄. Ωστόσο διαφωνίες ανέκυψαν από την αρχή: η Άννα του Άνχαλτ και τα τρία μεγαλύτερα τέκνα της, ο Ιωάννης ΣΤ΄, η Άννα και ο Γεώργιος έμειναν Καθολικοί, ενώ ο Χριστόφορος και ο Αντώνιος Α΄ επέλεξαν τη Λουθηρανική πίστη. Οι δύο μικρότεροι προσπάθησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τον Οίκο των Σίρκσενα, κομήτων της γειτονικής Ανατολικής Φρισίας, αν και ήταν σε διαμάχες με τον πατέρα και τον πάππο τους. Θέλησαν να κάνουν επιγαμίες με τους Σίρκσενα, αλλά οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί τους απέτρεψαν.

Η φιλονικία λύθηκε με την παραίτηση του Ιωάννη ΣΤ΄ και του Γεωργίου το 1529. Ο Ιωάννης ΣΤ΄ προσπάθησε να ανακτήσει την εξουσία του με τη βοήθεια του Ερρίκου Ε΄, δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Βολφενμπύτελ. Πράγματι ορίστηκε συγκυβερνήτης με περιορισμένες αρμοδιότητες για 10 έτη.

Μετά από αυτό το διάστημα ο Ιωάννης ΣΤ΄ έκανε αγωγή εναντίον των δύο μικρότερων αδελφών του, ζητώντας ένα ίσο μερίδιο ή διαίρεση της κομητείας. Το 1542 η Αυλή εκδίκασε την υπόθεση και αποφάσισε να αποζημιωθεί ο Ιωάννης ΣΤ΄, αν αποποιηθεί τη διεκδίκηση της συγκυβέρνησης· ο Γεώργιος δεν αναφέρεται στις πηγές.

Απεβίωσε το 1548 στη Βρέμη. Το 1551 απεβίωσε και ο Γεώργιος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μια γυναίκα, που δεν ήταν ευγενής, έτσι αν είχε τέκνα δεν είχαν δικαίωμα διαδοχής. Μάλλον έκανε αυτόν τον γάμο όταν είχε πλέον χάσει τις ελπίδες του να ξαναπάρει την εξουσία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hans Friedl, Wolfgang Günther, Hilke Günther-Arndt and Heinrich Schmidt (eds.): Biographisches Handbuch zur Geschichte des Landes Oldenburg, Oldenburg, 1992, ISBN 3-89442-135-5

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιωάννης ΣΤ΄ του Όλντενμπουργκ
Γέννηση: 21 Ιουλίου 1500 Θάνατος: 16 Ιανουαρίου 1548
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ιωάννης Ε΄
Κόμης του Όλντενμπουργκ

1526 - 1529
Με τους αδελφούς του Γεώργιο (1526-1529)
Χριστόφορο (1526-1529) και
Αντώνιο Α΄ (1526-1529)
Διάδοχος
Χριστόφορος και Αντώνιος Α΄
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John VI, Count of Oldenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).