Χριστόφορος του Όλντενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χριστόφορος του Όλντενμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1504[1]
Θάνατος4  Αυγούστου 1566[1][2]
Ράστεντε
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταcanon[3]
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Ε΄ του Όλντενμπουργκ[4] και Άννα του Άνχαλτ-Τσέρμπστ[4]
ΑδέλφιαΑντώνιος Α΄ του Όλντενμπουργκ
Ιωάννης ΣΤ΄ του Όλντενμπουργκ
Άννα του Όλντενμπουργκ
Γεώργιος Α΄ του Όλντενμπουργκ
ΟικογένειαΟίκος του Όλντενμπουργκ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςCount's Feud
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χριστόφορος, γερμ. Christoph (π. 1504 - 4 Αυγούστου 1566) από τον Οίκο του Όλντενμπουργκ ήταν Κόμης του Όλντενμπουργκ & Ντέλμενχορστ (1526-66) μαζί με τους αδελφούς του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Ιωάννη Ε΄, κόμη του Όλντενμπουργκ & Ντέλμενχορστ και της Άννας, κόρης του Γεωργίου Α΄, πρίγκιπα του Άνχαλτ-Τσέρμπστ.

Ως νέος εκπαιδεύτηκε για κληρικός, αλλά αργότερα, μάλλον λόγω οικονομικών προβλημάτων, επέλεξε στρατιωτική σταδιοδρομία και έλαβε μέρος σε πολέμους στη Γερμανία. Περιγράφεται ως "ο διανοουμενος μισθοφόρος" (condottiere), που κατείχε κλασική ελληνική παιδεία, αλλά μάλλον όχι μεγάλο στρατιωτικό ταλέντο.

Ως δεύτερος εξάδελφος του έκπτωτου Χριστιανού Β΄ της Δανίας ενδιαφέρθηκε για την πολιτική της Σκανδιναβίας. Όταν απεβίωσε ο Φρειδερίκος Α΄ το 1534, ο γιος του Χριστιανός Γ΄ (επίσης δεύτερος εξάδελφός του) διεκδίκησε τον θρόνο. Τότε ο Χριστόφορος, που είχε γίνει Προτεστάντης, μισθώθηκε από την πόλη Λύμπεκ ως ο στρατιωτικός ηγέτης της συμμαχίας του Λύμπεκ, των Δανών λαϊκών και των Προτεσταντών εναντίον του Χριστιανού Γ΄ και των Δανών ευγενών. Ο σκοπός τους ήταν η επιστροφή του Χριστιανού Β΄ στην εξουσία, αλλά η πρόθεση του Χριστόφορου ήταν να λάβει ο ίδιος τον θρόνο.

Έγινε κυβερνήτης του Σέλαιν και της Σκάνια (της νοτιότερης επαρχίας της Σουηδίας) με τον τίτλο του αντιβασιλιά και κατέκτησε τη νήσο Φύνεν. Αλλά μετά από αυτή την ευοίωνη αρχή είχε στρατιωτικές αποτυχίες και οι σύμμαχοι διαμαρτυρήθηκαν. Το Λύμπεκ προσέφερε το στέμμα στον Αλβέρτο Ζ΄, δούκα του Μεκλεμβούργου, πράγμα που προκάλεσε αντιζηλία μεταξύ των δύο ανδρών. Εν τω μεταξύ ο Χριστιανός Γ΄ κατέλαβε τη Γιουτλάνδη και το Φύνεν και πολιόρκησε τους δύο αντιπάλους του Χριστόφορο και Αλβέρτο στην Κοπεγχάγη, ώσπου τους αιχμαλώτισε.

Μετά την ήττα του ο Χριστόφορος επέστρεψε στο Όλντενμπουργκ. Ενεπλάκη σε μερικούς πολέμους στη βόρεια Γερμανία. Σχεδίασε την κατάληψη της Σουηδίας και υποστήριξε τη Σμαλκαλδική Ένωση. Έπειτα διέμεινε σε μια μονή, όπου απεβίωσε το 1566 άγαμος, σε ηλικία 62 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dansk Biografisk Leksikon (δανικά), 3, Copenh., DK, 1979.
  • Bech, Svend Cedergreen (1963), Politikens Danmarkshistorie (δανικά), 6, Copenh., DK.


Χριστόφορος του Όλντενμπουργκ
Γέννηση: 1504 Θάνατος: 4 Αυγούστου 1566
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ιωάννης Ε΄
Κόμης του Όλντενμπουργκ

1526 - 1566
Με τους αδελφούς του Γεώργιο (1526-1529)
Ιωάννη ΣΤ΄ (1526-1529) και
Αντώνιο Α΄ (1526-1566)
Διάδοχος
Αντώνιος Α΄