Ιωάννης Μακρηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης Μακρηνός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ίωάννης Μακρυνός (Ελληνικά)
Θάνατος13ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Περίοδος ακμής13ος αιώνας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαστρατηγός
Παρακοιμώμενος

Ο Ιωάννης Μακρηνός (13ος αιώνας) ήταν βυζαντινός στρατιωτικός και αξιωματούχος (παρακοιμώμενος), μέλος θρακικής αριστοκρατικής οικογένειας που είχε καταφύγει στη Νίκαια μετά την κατάληψη της Θράκης από τους σταυροφόρους της Τέταρτης Σταυροφορίας.

Το 1262 ο Ιωάννης Μακρηνός, που ήταν ήδη στρατηγός κατά τη βασιλεία του Ιωάννη Βατάτζη, στάλθηκε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' στην Πελοπόννησο, υπό τις διαταγές του σεβαστοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, αδερφού του Μιχαήλ. Εκεί, αναδείχθηκε σε σημαντικό αντίπαλο των στρατευμάτων του πρίγκιπα της Αχαΐας Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου. Μετά την αναχώρηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου για την Κωνσταντινούπολη το 1263 τέθηκε υπό τις διαταγές του μεγάλου δομέστικου Αλέξιου Φιλή. Το 1264 τα βυζαντινά στρατεύματα ηττήθηκαν στην μάχη του Μακρυπλαγίου και οι επικεφαλής τους, Φιλής και Μακρηνός πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Τότε, η Ειρήνη (Ευλογία) Παλαιολογίνα, αδελφή του Μιχαήλ Η' και πεθερά του Αλέξιου Φιλή κατηγόρησε τον Μακρηνό ως υπαίτιο για την αιχμαλωσία του γαμπρού της αλλά και ως προδότη του αυτοκράτορα. Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι είχε συνεννοηθεί με τους Λατίνους, προκειμένου να παντρευτεί τη Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρου Β' Λάσκαρη και χήρα του Φράγκου βαρόνου Μαχιέ ντε Βελιγκούρ, και να κηρύξει ανεξάρτητη επικράτεια τη βυζαντινή Πελοπόννησο. Ο Μιχαήλ, έχοντας υποψίες για τη νομιμοφροσύνη του παρακοιμωμένου του και επειδή φοβόταν τις διεκδικήσεις του οίκου των Λασκαριδών, αντάλλαξε τον αιχμάλωτο στρατηγό με σημαντικούς Λατίνους που κρατούσε αιχμαλώτους. Μόλις ο Μακρηνός απελευθερώθηκε, με διαταγή του Μιχαήλ, τυφλώθηκε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Για τη συγγραφή αυτού του άρθρου χρησιμοποιήθηκε το λήμμα Ιωάννης Μακρηνός του Παγκόσμιου Βιογραφικού Λεξικού της εγκυκλοπαίδειας της Εκδοτικής Αθηνών.