Ιωάννης Λοβέρδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Λοβέρδος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα επιστήμονας

Ο Ιωάννης Λοβέρδος ήταν Έλληνας πρωτοπόρος επιστήμονας του 20ού αιώνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του ήταν από την Κεφαλονιά. Αδέρφια του ήταν οι Διονύσιος και Σ. Λοβέρδος. Σπούδασε στην Γαλλία γεωπόνος μηχανικός. Επέστρεψε στην Αθήνα και διορίστηκε διευθυντής της Γεωργικής Σχολής το 1893.

Παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα και πήγε ξανά στο Παρίσι, όπου, το 1901, διορίστηκε Επιθεωρητής Γεωπόνος της Γεωργίας. Η Γαλλική Κυβέρνηση του ανέθεσε αποστολή προς μελέτη της κατάψυξης νωπών καρπών και προϊόντων. Αργότερα ίδρυσε δική του εταιρεία σφαγείων. Διετέλεσε το 1910 Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Συνεργείου του Ψύχους στο Παρίσι, στο οποίο έλαβαν μέρος 33 κράτη. Στον Λοβέρδο οφείλεται επίσης το Β' Συνέδριο του Ψύχους στην Βιέννη. Τιμήθηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση με τον Ταξιάρχη της Αγροτικής Αξίας. Πέθανε απρόοπτα τον Μάρτιο του 1912 νεώτατος. Η Γαλλική εταιρεία του ψύχους ψήφισε να στηθεί η προτομή του στην αίθουσα των συνεδριάσεων και με δαπάνες της να ιδρυθεί συμβολικό μνημείο στο νεκροταφείο Pére Lachaise, όπου και ενταφιάστηκε.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τα επιστημονικά του έργα απέκτησε διεθνές επιστημονικό κύρος. Δημοσίευσε χιλιοσέλιδο έργο του «Το τεχνητόν ψύχος» στα Γαλλικά και το τρίτομο έργο του «Η κατασκευή σφαγείων».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]