Ιωάννης Δριμύς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Δριμύς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
διεκδικητής θρόνου

Ο Ιωάννης Δριμύς ήταν Ρωμαίος ιερέας, που ηγήθηκε συνωμοσίας εναντίον του Αυροκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, η οποία όμως απέτυχε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προερχόταν από τα "δυτικά", μάλλον από την Ήπειρο ή τη Θεσσαλία και ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να ζήσει. Με τον ισχυρισμό ότι ήταν απόγονος του Οίκου των Λασκαριδών, που ήταν στην εξουσία όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε εκτοπιστεί στη Νίκαια, από την οποία σφετερίστηκαν την εξουσία οι Παλαιολόγοι, ο Ιωάννης οδήγησε μία συνωμοσία εναντίον του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου. Το μοναστήρι του Μοζελέ έγινε το στρατηγείο τους, αλλά το σχέδιο ανακαλύφθηκε τον χειμώνα του 1305. Έτσι ο Ιωάννης δικάστηκε, καταδικάστηκε και καθαιρέθηκε από τον Αθανάσιο Α΄ Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Όπως σχολιάζει ο Ντόναλντ Νίκολ, η συνωμοσία του Ιωάννη ήταν η τελευταία προσπάθεια αποκατάστασης των Λασκαριδών. Έπειτα από την κατάληψη της Μ. Ασίας -προπυργίου των Λασκαριδών- στους Τούρκους που προήλαυναν, όπως επίσης και τη λύση του Σχίσματος του Αρσένιου -που είχε συνδεθεί με τον σφετερισμό των Παλαιολόγων- η επάνοδος των Λασκαριδών έχασε τα ερείσματά της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Nicol, Donald M. (1993) [1972]. The Last Centuries of Byzantium, 1261-1453. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Trapp, Erich; Beyer, Hans-Veit; Walther, Rainer; Sturm-Schnabl, Katja; Kislinger, Ewald; Leontiadis, Ioannis; Kaplaneres, Sokrates (1976–1996). Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit (in German). Vienna: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. ISBN 3-7001-3003-1.