Ιωάννης Δ΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννης Δ' της Βρεττάνης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ιωάννης Δ΄ του Μονφόρ (Jean de Montfort, 1294 - 26 Σεπτεμβρίου 1345) ήταν δούκας της Βρετάνης (1341 - 1345), γιος του δούκα Αρθούρου Β΄ και της δεύτερης συζύγου του Γιολάντας του Ντρε, κόμισσας του Μονφόρ.

Το 1322 διαδέχθηκε την μητέρα του στο Μονφόρ και παντρεύτηκε (1329) την Ιωάννα της Φλάνδρας στη Σαρτρ κάνοντας μαζί της δύο παιδιά

Διαδέχθηκε στην Βρετάνη (1341) τον ετεροθαλή αδελφό του Ιωάννη Γ΄ και προσπάθησε να διεκδικήσει τα δίκαια του απ' την ανιψιά του Ιωάννα του Πεντιέβρ και του συζύγου της, Καρόλου του Μπλουά. Αυτό οδήγησε στο πόλεμο της διαδοχής της Βρετάνης παράλληλα με τον 100ετή πόλεμο, και ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Γ΄ ήρθε με το μέρος του.

Πέθανε χωρίς να πετύχει να γίνει απόλυτος κυβερνήτης με πολλές αμφισβητήσεις, ενώ τον αγώνα συνέχισε η σύζυγος του στο όνομα του γιου τους, Ιωάννη Ε΄.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John IV, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).