Ιωάννης Β΄ του Σπόνχαϊμ-Κρόιτσναχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Β΄ του Σπόνχαϊμ-Κρόιτσναχ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1270
Θάνατος11  Μαρτίου 1340
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Α΄ του Σπόνχαϊμ-Κρόιτσναχ
ΑδέλφιαΣίμων Β΄ του Σπόνχαϊμ-Κρόιτσναχ
ΟικογένειαΟίκος του Σπόνχαϊμ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης Β' ο Χωλός, γερμ.: Johann II der Lahme (γενν. 1270-75 - απεβ. 11 Μαρτίου 1340) από τον Οίκο του Σπόνχαϊμ, ήταν γερμανός ευγενής, κόμης του Σπόνχαϊμ. Διαδέχθηκε τον μεγαλύτερο αδελφό του Σίμωνα Β'.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ιωάννη Α', κόμη του Σπόνχαϊμ-Κρόιτσναχ. [1] Καταγράφεται για πρώτη φορά το 1290, με τον αδελφό του Σίμωνα Β΄ ως κυβερνών κόμης στο Σπόνχαϊμ. Μέχρι το 1300 η κομητεία ήταν μοιρασμένηε μεταξύ των δύο αδελφών. Το βόρειο τμήμα κυβερνιόταν από τον Σίμωνα Β΄ στο Kάστελαουν, ενώ ο Ιωάννης Β΄ διατηρούσε το νότιο τμήμα με τα Λουτρά Κρόιτσναχ. Το 1920 έλαβε την κυριότητα του Έμπερνμπουργκ ως μέρος της κληρονομιάς από τον Οίκο του Λάινινγκεν-Λάντεκ, ο οποίος εξέλειπε με τη μητέρα του Αδελαΐδα του Λάινινγκεν-Λάντεκ.

Με τον αδελφό του, ο Ιωάννης Β΄ υποστήριξε τον Φρειδερίκο Α΄ δούκα της Αυστρίας κατά την περίοδο της διπλής βασιλείας μέχρι το 1322 [2]. Το 1328 η υποστήριξη των Σπόνχαϊμ για τους βιλντγκράβους στην πρώτη διαμάχη Σμίτμπουργκ, οδήγησε σε ένοπλες συγκρούσεις με τον Bαλδουίνο του Λουξεμβούργου. Ο Λουδοβίκος Δ΄ υποστήριξε τη Βαυαρία ήδη από το 1330, και ο Ιωάννης Β΄ έλαβε από αυτόν τον καταστατικό χάρτη της πόλης για το Βίντερμπουργκ και το Κόπενσταϊν. Σε αντίθεση με τον αδελφό του Σίμωνα Β΄, ο Ιωάννης Β΄ ακολούθησε ενεργή πολιτική κάστρων: επανίδρυσε το κάστρο Kόπενσταϊν, έκτισε στο Βίντερμπουργκ, και αγόρασε το κάστρο Γκράφενταχν και το κάστρο Γκούτενμπουργκ. Ο Ιωάννης Β΄ απεβίωσε στις 11 Μαρτίου 1340, έχοντας μεταβιβάσει την κληρονομιά του στον ανιψιό του Βάλραμ, ο οποίος ένωσε το βόρειο και το νότιο τμήμα της κομητείας. Ο τάφος του Ιωάννη Β΄ βρίσκεται στη μοναστηριακή εκκλησία στο Πφάφεν-Σβάμπενχαϊμ.

Oικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και κάποτε αρραβωνιάστηκε με μία κόρη του Φρειδερίκου του Κύρμπουργκ, ο Ιωάννης Β΄ δεν νυμφεύτηκε ποτέ. Είχε έναν νόθο γιο, που ονομαζόταν Βάλραμπ από μία γυναίκα από την οικογένεια ιπποτών Στέλιν φον Μπόνχαϊμ, που ήταν υπουργοί (minesterialises) στην κομητεία Σπόνχαϊμ. Ο Βάλραμπ ίδρυσε τη γραμμή των κυρίων του Κόπενσταϊν. [ de ] [3]

  • (νόθος) Βάλραμπ, κύριος του Kόπενσταϊν, ιδρυτής του ομώνυμου κλάδου.
  • (νόθη) Χέννε (απεβ. μετά το 1379), νόθος γιος και βουργράβος του Βιάντεν [4].

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Deutsche Inschriften Online: Inschrift». www.inschriften.net. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2023. 
  2. Cf. document dated May 12, 1314 Leopold Duke of Austria, … Count of Habsburg, … promises Johann Count von Sponheim 200 silver marks of Strasburg weight for the services rendered, payable in Kreuznach ; Bavarian Main State Archives in Munich (Sponheim County, Documents 144
  3. «von Koppenstein». www-ingelheimer--geschichte-de.translate.goog. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2023. 
  4. Deed of July 23, 1379; cf. Johannes Mötsch: The Counts of Sponheim and the Battle of Baesweiler (1371) . In: Rhenish Quarterly Journals 52 (1988), pp. 90-106, esp. p. 101.