Ιωάννης Β΄ του Λινύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Β΄ του Λινύ
Jean II de Luxembourg-Ligny.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jean II de Luxembourg-Ligny (Γαλλικά)
Γέννηση 1392[1]
Θάνατος 5  Ιανουαρίου 1441[1]
Guise
Εθνικότητα Γάλλοι
Υπηκοότητα Γαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Jeanne de Béthune, Viscountess of Meaux
Γονείς Ιωάννης του Μπωβουάρ και Margaret of Brienne
Αδέλφια Πέτρος Α΄ του Σαιν-Πολ
Λουδοβίκος του Λουξεμβούργου
Οικογένεια Οίκος των Λουξεμβούργων
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχες Εκατονταετής πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης Β΄ (γαλλ.: Jean II de Luxembourg-Ligny, 1392 - 5 Ιανουαρίου 1441) από τον Οίκο του Λουξεμβούργου ήταν κόμης του Λινύ (1430-41) & Γκιζ (1425-41) και κύριος του Μπωβουάρ & Ρισεμπούργκ (1397-1441).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ιωάννη κυρίου του Μπωβουάρ & Ρισεμπούργκ και της Μαργαρίτας των Ενγκιέν, κόρης και κληρονόμου του Λουδοβίκου κόμη του Μπριέν & Κονβερσάνο και τιτουλάριου δούκα των Αθηνών.

Νυμφεύτηκε την Ιωάννα υποκόμισσα του Μω, η οποία από τον προηγούμενο γάμο της με τον Ροβέρτο Μονμπελιάρ κόμη του Μαρλ & Σουασσόν είχε κόρη την Ιωάννα, που κληρονόμησε τον πατέρα της. Όταν απεβίωσε η μητέρα του, την κληρονόμησε ο μεγαλύτερος αδελφός του Πέτρος Α΄ στο Μπριέν & Κονβερσάνο, ενώ ο Ιωάννης Β΄ κληρονόμησε το 1397 τον πατέρα του και έγινε κύριος του Μπωβουάρ & Ρισεμπούργκ.

Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο έλαβε το μέρος της Αγγλίας και έκανε με τα άλογα επιδρομές (chevauchées), λεηλατώντας και καίγοντας Γαλλικές περιοχές για λογαριασμό του Ιωάννη Λάνκαστερ δούκα του Μπέντφορντ. Το 1425 κατέλαβε την κυριότητα του Γκιζ, για την οποία είχε διαφωνήσει με τον Ρενέ Βαλουά δούκα του Ανζού.

Στην πολιορκία της Αμιένης το 1430 ακολούθησε τον Φιλίππου Γ΄ δούκα της Βουργουνδίας και αν και η πολιορκία ήταν αποτυχημένη, ένας στρατιώτης τού Ιωάννη Β΄ (ο νόθος του Βαντόμ) συνέλαβε την Ζαν ντ' Αρκ. Ο Ιωάννης Β΄ την έστειλε στο Μπωβουάρ, όπου την κράτησε φυλακισμένη. Ζούσε μαζί του η αδελφή του πατέρα του Ιωάννα, κόμισσα του Σαιν-Πολ & Λινύ, που έδειξε ευγένεια στη Ζαν ντ' Αρκ και του ζήτησε να μην την δώσει. Το 1430 απεβίωσε η θεία του Ιωάννα και την κληρονόμησε ο Πέτρος Α΄, που έλαβε το Σαιν-Πολ και ο Ιωάννης Β΄, που έλαβε το Λινύ. Η Αγγλία και η Βουργουνδία πίεσαν τον Ιωάννη Β΄ να τους παραδώσει την Ζαν ντ' Αρκ και ο Ιωάννης τελικά την έδωσε στους Άγγλους αντί 10.000 λιβρών, οι οποίοι την σκότωσαν.

Απεβίωσε το 1441 και τον κληρονόμησε ο γιος του Πέτρου Α΄, ο Λουδοβίκος κόμης του Σαιν-Πολ & Μπριέν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1418 την Ιωάννα των Μπετούν, κόρη και κληρονόμο του Ροβέρτου Η΄ υποκόμη του Μω· δεν απέκτησαν απογόνους.

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John II of Luxembourg, Count of Ligny της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. 1,0 1,1 1,2 The Peerage. p60459.htm#i604586. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.