Ερρίκος Α΄ του Σαξονικού Όστμαρκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερρίκος Α΄ του Σαξονικού Όστμαρκ
HeinrichIvEilenburg.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1070
Γκρίμμα
Θάνατος 1103
Έμντεν
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ηγεμόνας
Οικογένεια
Σύζυγος Gertrude of Brunswick
Τέκνα Ερρίκος Β΄ του Μάισεν
Γονείς Ντέντι Α΄ του Σαξονικού Όστμαρκ και Adela of Louvain
Αδέλφια Dedi II, Margrave of Lusatia
Adelaide of Eilenburg
Οικογένεια Οίκος των Βέτιν

Ο Ερρίκος Α΄ ο πρεσβύτερος, γερμ. Heinrich I der ältere (π. 1070 - 1103) από τον Οίκο των Βέττιν ήταν κόμης του Άιλενμπουρκ, μάργραβος της Σαξονικής Όστμαρκ (=Λουσατίας) το διάστημα 1081-1103 και μάργραβος του Μάισεν (1089-1103).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ντέντι Α΄ μαργράβου του Σαξονικού Όστμαρκ και της δεύτερης συζύγου του Αδέλας της Βραβάντης, κόρης του Λάμμπερτ Β΄ κόμη του Λουβαίν.

Ο πατέρας του εξουσίαζε τη Λουσατία από το 1046. Ήταν ένας από τους ευγενείς, που εισήλθε στη Σαξονική εξέγερση των ετών 1073-75 ενάντια στον βασιλιά, αλλά γρήγορα προσέγγισε τον Ερρίκο Δ΄ των Σαλίων. Έπρεπε όμως να παραδώσει τον γιο ς Δ΄ τού απένειμε το μαργραβάτο της Λουσατίας, για να ενισχύσει την αντίσταση από τη Βοημική επιρροή. Πιο πριν το είχε λάβει ανεπίσημα ο Βρατίσλαος Β΄ των Πρεμυσλιδών της Βοημίας για την υποστήριξή του ενάντια στους Σάξονες αντάρτες[1].

Ο Ερρίκος Α΄ αργότερα, το 1089, έλαβε επίσης το μαργραβάτο του Μάισεν από τον βασιλιά. Ήταν ο πρώτος τού Οίκου του που κυβέρνησε την περιοχή, έπειτα από την έκπτωση τού Έγκμπερτ Β΄ των Μπρουνονιδών μαργράβου του Μάισεν, ο οποίος είχε συμμαχήσει με τον Χέρμαν των Αρντέν κόμη του Ζαλμ, διεκδικητή βασιλιά της Γερμανίας. Μάλιστα για να ισχυροποιήσει τη θέση του εκεί, ο Ερρίκος Α΄ νυμφεύτηκε την κόρη του προκατόχου του και απέκτησε έναν υστερότοκο γιο, τον Ερρίκο Β΄, που τον διαδέχθηκε[1].

Κατά τη μάχη με τους Πολάβιαν Σλαύους (po Labe = επί του Έλβα Σλαύους, δηλ. Βένδους) σκοτώθηκε πλησίον του ποταμού Νάισερ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε π. το 1102 τη Γκέρτρουντε των Μπρουνονιδών, κόρη του Έγκμπερτ Α΄ μαργράβου του Μάισεν και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Heinrich Theodor Flathe: Heinrich I. (Markgraf von Meißen und der Lausitz). In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 11, Duncker & Humblot, Leipzig, 1875, pp. 543-544 (Γερμανικά)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Berend, Nora; Urbanczyk, Przemyslaw; Wiszewski, Przemyslaw (2013). Central Europe in the High Middle Ages:Bohemia, Hungary and Poland, c.900-c.1300. Cambridge University Press.
  • Thompson, James Westfall. Feudal Germany, Volume II. New York: Frederick Ungar Publishing Co., 1928.